Reklama
Reklama

Pływają w wodzie i są jadalne. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki lub ryż

Kotewka orzech wodny, zazwyczaj rośnie w zbiornikach wodnych charakteryzujących się stojącą bądź wolno płynącą wodą. Orzechy rzeczonej rośliny są jadalne, a co więcej – charakteryzują się właściwościami mogącymi wykazywać prozdrowotny wpływ na organizm. Jak jeść orzechy wodne? Odpowiadamy.

Kotewka orzech wodny – polska roślina wodna o jadalnej bylinie

Kotewka orzech wodny (Trapa natans L.) jest rośliną należącą do rodziny krwawnicowatych. W stanie dzikim najbardziej rozpowszechniła się w Azji. Obecna jest także w niektórych rejonach północnej i wschodniej Afryki. Można ją spotkać również na terenach Europy (w tym Polski, głównie południowej), jednak znacznie rzadziej. W wielu krajach europejskich owa roślina uznawana jest za gatunek zagrożony. Również w Polsce, kotewka orzech wodny została zawarta w Polskiej czerwonej księdze roślin

Nazwa kotewki wywodzi się od owoców, a konkretniej ich kształtu, który przywodzi na myśl kotwicę. Na uwagę zasługują również kłosokształtne kwiaty owej rośliny, które przeważnie kwitną od lipca do października. 

Właściwości orzecha wodnego

W środku pływających w wodzie orzechów kotewki znajdują się jadalne, skrobiowe ziarna zawierające wiele cennych składników odżywczych, takich jak węglowodany czy białka. W ich składzie znajdują się także witaminy (na przykład witamina C, witamina A czy witaminy z grupy B) i minerały. To dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu czy miedzi. W dawnych czasach orzechy kotewki stanowiły pożywienie nie tylko dla ludzi – ze względu na dobre walory odżywcze tworzono z nich również paszę dla zwierząt. 

Co ciekawe, kotewka orzech wodny to roślina, która miała zastosowanie w tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie. Wykorzystywano ją do tworzenia środków pobudzających apetyt czy leczących ból gardła i inne stany zapalne.

Przeczytaj też: Niedoceniana, bo mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa

Jak jeść orzechy wodne?

Z reguły orzechy wodne kotewki można spożywać na surowo, jednak istnieją pewne przesłanki ku temu, że w takiej postaci mogą być toksyczne, co objawia się występowaniem problemów z układem pokarmowym, a mówiąc ściślej – zaparciami i kłopotami z trawieniem. Z tego powodu zaleca się ugotowanie orzechów przed konsumpcją w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Zawartość skrobii w orzechach sprawia, że mogą w pewnym stopniu zastąpić ryż czy ziemniaki. 

Orzechy kotewki wykorzystywano dawniej do robienia mąki. W tym celu suszono je i mielono na drobny pył. Taki rodzaj obróbki był szczególnie popularny w Chinach. Z powstałego produktu przygotowywano różnego rodzaju wypieki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso

Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy