Pływają w wodzie i są jadalne. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki lub ryż
Kotewka orzech wodny, zazwyczaj rośnie w zbiornikach wodnych charakteryzujących się stojącą bądź wolno płynącą wodą. Orzechy rzeczonej rośliny są jadalne, a co więcej – charakteryzują się właściwościami mogącymi wykazywać prozdrowotny wpływ na organizm. Jak jeść orzechy wodne? Odpowiadamy.
Kotewka orzech wodny (Trapa natans L.) jest rośliną należącą do rodziny krwawnicowatych. W stanie dzikim najbardziej rozpowszechniła się w Azji. Obecna jest także w niektórych rejonach północnej i wschodniej Afryki. Można ją spotkać również na terenach Europy (w tym Polski, głównie południowej), jednak znacznie rzadziej. W wielu krajach europejskich owa roślina uznawana jest za gatunek zagrożony. Również w Polsce, kotewka orzech wodny została zawarta w Polskiej czerwonej księdze roślin.
Nazwa kotewki wywodzi się od owoców, a konkretniej ich kształtu, który przywodzi na myśl kotwicę. Na uwagę zasługują również kłosokształtne kwiaty owej rośliny, które przeważnie kwitną od lipca do października.
W środku pływających w wodzie orzechów kotewki znajdują się jadalne, skrobiowe ziarna zawierające wiele cennych składników odżywczych, takich jak węglowodany czy białka. W ich składzie znajdują się także witaminy (na przykład witamina C, witamina A czy witaminy z grupy B) i minerały. To dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu czy miedzi. W dawnych czasach orzechy kotewki stanowiły pożywienie nie tylko dla ludzi – ze względu na dobre walory odżywcze tworzono z nich również paszę dla zwierząt.
Co ciekawe, kotewka orzech wodny to roślina, która miała zastosowanie w tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie. Wykorzystywano ją do tworzenia środków pobudzających apetyt czy leczących ból gardła i inne stany zapalne.
Przeczytaj też: Niedoceniana, bo mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa
Z reguły orzechy wodne kotewki można spożywać na surowo, jednak istnieją pewne przesłanki ku temu, że w takiej postaci mogą być toksyczne, co objawia się występowaniem problemów z układem pokarmowym, a mówiąc ściślej – zaparciami i kłopotami z trawieniem. Z tego powodu zaleca się ugotowanie orzechów przed konsumpcją w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Zawartość skrobii w orzechach sprawia, że mogą w pewnym stopniu zastąpić ryż czy ziemniaki.
Orzechy kotewki wykorzystywano dawniej do robienia mąki. W tym celu suszono je i mielono na drobny pył. Taki rodzaj obróbki był szczególnie popularny w Chinach. Z powstałego produktu przygotowywano różnego rodzaju wypieki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięso zdrowsze i smaczniejsze od wieprzowiny. Dobre dla serca, na wzrok i odporność
Polacy pili regularnie, zanim pojawiła się herbata. Babcie leczyły tym przeziębienie i niestrawność
Stulatkowie jedzą na śniadanie. Proste dania, które dodają energii, dbają o serce i stawy