Polski sernik najlepszym serowym deserem na świecie. Za granicą się nim zachwycają
Krakowski, królewski, z rodzynkami lub bez. Polski sernik bez wątpienia należy do jednych z najsmaczniejszych narodowych deserów. Jest również obowiązkową kulinarną pozycją na liście odwiedzających nas turystów. Nic więc dziwnego, że znalazł się na czele rankingu Taste Atlas najlepszych serowych deserów świata.
Taste Atlas to kulinarny przewodnik, który od lat publikuje zestawienia najlepszych dań, deserów i kuchni świata. Tym razem pod lupę wzięto najlepsze serowe desery, gdzie zaszczytne pierwsze miejsce zajął właśnie polski sernik.
Jaki jest idealny sernik? Dla jednych powinien mieć dużą ilość rodzynek, inni powiedzą, że przede wszystkim musi być delikatny i kremowy. Polacy zdecydowanie w sernikach cenią sobie dobrej jakości, prawdziwy twaróg, dzięki któremu ciasto jest sycące i ma ten niepowtarzalny smak, jak z babcinej lub maminej kuchni. Okazuje się, że przypadł on do gustu nie tylko nam, ale i międzynarodowej społeczności przewodnika kulinarnego Taste Atlas, dzięki czemu zajął zaszczytne pierwsze miejsce rankingu najlepszych serowych deserów świata. Tym samym pokonał egipski deser kunafa (drugie miejsce), w którym oprócz sera, skórki pomarańczowej i kardamonu, króluje popularne ostatnio chrupiące ciasto kataifi. Trzecią pozycję zajął dobrze znany i lubiany sernik baskijski, bardzo kremowy, hiszpański deser z charakterystycznym przypalonym wierzchem. W rankingu znalazły się także takie pozycje jak delikatny, śmietankowy sernik nowojorski, czy sernik japoński, który swoją strukturą przypomina nieco gąbczastą chmurkę.
Trudno znaleźć jeden uniwersalny przepis na polski sernik, ponieważ w każdym domu robi się go nieco inaczej. Najważniejszy jest oczywiście dobrej jakości twaróg, najlepiej tłusty, dzięki czemu ma najwięcej smaku. Najczęściej w przepisach można znaleźć także sporą liczbę jajek, oraz prawdziwe masło. Smak masy serowej można podkreślić, dodając do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową czy też rodzynki, chociaż dla niektórych osób, potrafią one zniszczyć całą radość z jedzenia sernika.
Sernik przyrządzany jest od dawien dawna, prawdopodobnie pierwsze serowe ciasta pieczono już w XVII wieku. Przepis został przywieziony przez króla Jana III Sobieskiego po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Sernik tradycyjny można przygotować w wersji bez spodu. Natomiast miłośnicy serników na kruchym cieście powinni wybrać ten krakowski.
Źródła: terazgotuje.pl, tasteatlas.com
Zobacz też:
Napakowana białkiem i błonnikiem. Częste jedzenie chroni serce i zapobiega udarom
Za bardzo nie znamy, więc nie doceniamy. To przyjaciel wątroby i wspomagacz w odchudzaniu
Smakuje jak połączenie truskawek z ananasem. Owoc dobry na serce, mocne kości i sokoli wzrok