Reklama
Reklama

Polski sernik najlepszym serowym deserem na świecie. Za granicą się nim zachwycają

Krakowski, królewski, z rodzynkami lub bez. Polski sernik bez wątpienia należy do jednych z najsmaczniejszych narodowych deserów. Jest również obowiązkową kulinarną pozycją na liście odwiedzających nas turystów. Nic więc dziwnego, że znalazł się na czele rankingu Taste Atlas najlepszych serowych deserów świata.

Taste Atlas to kulinarny przewodnik, który od lat publikuje zestawienia najlepszych dań, deserów i kuchni świata. Tym razem pod lupę wzięto najlepsze serowe desery, gdzie zaszczytne pierwsze miejsce zajął właśnie polski sernik.  

Ranking Taste Atlas - najlepszy serowy deser na świecie 

Jaki jest idealny sernik? Dla jednych powinien mieć dużą ilość rodzynek, inni powiedzą, że przede wszystkim musi być delikatny i kremowy. Polacy zdecydowanie w sernikach cenią sobie dobrej jakości, prawdziwy twaróg, dzięki któremu ciasto jest sycące i ma ten niepowtarzalny smak, jak z babcinej lub maminej kuchni. Okazuje się, że przypadł on do gustu nie tylko nam, ale i międzynarodowej społeczności przewodnika kulinarnego Taste Atlas, dzięki czemu zajął zaszczytne pierwsze miejsce rankingu najlepszych serowych deserów świata. Tym samym pokonał egipski deser kunafa (drugie miejsce), w którym oprócz sera, skórki pomarańczowej i kardamonu, króluje popularne ostatnio chrupiące ciasto kataifi. Trzecią pozycję zajął dobrze znany i lubiany sernik baskijski, bardzo kremowy, hiszpański deser z charakterystycznym przypalonym wierzchem. W rankingu znalazły się także takie pozycje jak delikatny, śmietankowy sernik nowojorski, czy sernik japoński, który swoją strukturą przypomina nieco gąbczastą chmurkę.  

Reklama

Jak zrobić idealny polski sernik?  

Trudno znaleźć jeden uniwersalny przepis na polski sernik, ponieważ w każdym domu robi się go nieco inaczej. Najważniejszy jest oczywiście dobrej jakości twaróg, najlepiej tłusty, dzięki czemu ma najwięcej smaku. Najczęściej w przepisach można znaleźć także sporą liczbę jajek, oraz prawdziwe masło. Smak masy serowej można podkreślić, dodając do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową czy też rodzynki, chociaż dla niektórych osób, potrafią one zniszczyć całą radość z jedzenia sernika.  

Sernik przyrządzany jest od dawien dawna, prawdopodobnie pierwsze serowe ciasta pieczono już w XVII wieku. Przepis został przywieziony przez króla Jana III Sobieskiego po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Sernik tradycyjny można przygotować w wersji bez spodu. Natomiast miłośnicy serników na kruchym cieście powinni wybrać ten krakowski lub w kakaowej wersji sernik królewski Siostry Anastazji.

Źródła: terazgotuje.pl, tasteatlas.com 

Zobacz też:

Wszyscy myślą, że to krzew ozdobny. Jej owoce, kwiaty i kora łagodzą bóle i skurcze jelit, chronią przed cukrzycą

Jadał je już król Jan III Sobieski. To skarbnica antyoksydantów, mają dużo potasu i magnezu, obniżają ciśnienie

To jedno z najzdrowszych mięs, ale prawie nie jadamy. Wspomaga serce, kości i poprawia prace mózgu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta