Reklama
Reklama

Pomaga nie tylko w leczeniu infekcji i stanów zapalnych. Pij sok na bóle stawów, problemy z żołądkiem i wysoki cholesterol

Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, łagodzi silne bóle. A przy tym wszystkim ma specyficzny, przez wiele osób ceniony intensywny smak i aromat. Sok z imbiru to coś, po co zdecydowanie warto sięgać przynajmniej raz na jakiś czas. Korzyści dla zdrowia są niepodważalne.

Imbir, chociaż niepozorny, ma szerokie zastosowanie. To świetny dodatek do napojów i dań, przyprawa, ale także lekarstwo. Jeżeli jeszcze nie pijesz soku z imbiru, przekonaj się, dlaczego warto pomyśleć o włączeniu go do swojej diety.

Sok z imbiru - jakie ma właściwości?

Dlaczego warto pić sok z imbiru? Jest to bogate źródło różnorodnych składników odżywczych. Witaminy C i B6, magnes, żelazo, potas, przeciwutleniacze - regularnie pijąc sok z imbiru, dostarczasz je do swojego organizmu.

Sok z imbiru może wzmacniać układ odpornościowy, pomaga skutecznie zwalczyć infekcje oraz choroby. Pij go szczególnie w okresie zwiększonej liczby zachorowań na przeziębienia czy grypę. Imbir znany jest także z tego, jak dobrze radzi sobie z łagodzeniem dolegliwości żołądkowych. Niestrawności, wzdęcia, ból brzucha - jeśli masz z nimi problem, sięgnij po sok z imbiru. Jest on polecany także na ciążowe nudności - po konsultacji z lekarzem.

Imbir to także roślina słynąca z właściwości przeciwzapalnych, reguluje również pracę układu pokarmowego. Szklanka soku z imbiru może wspomóc także osoby borykające się z bólami stawów i mięśni. Badania naukowe sugerują także, że imbir może pomóc obniżyć cholesterol. Ponadto imbir może świetnie sprawdzić się także przy łagodzeniu bóli menstruacyjnych i przy pobudzaniu krążenia. Jest również znanym afrodyzjakiem.

Istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania imbiru. Ze względu na silne działanie oraz intensywny, niekiedy drażniący aromat, nie jest on dobrym wyborem m.in. w przypadku osób zmagających się z wrzodami żołądka czy refluksem. Na imbir muszą uważać również osoby, które mają problemy z ciśnieniem, oraz chore na hemofilię.

Jak zrobić sok z imbiru?

Zastanawiasz się, jak zrobić sok z imbiru? To naprawdę nic skomplikowanego. 

Obierz świeży kawałek imbiru i zetrzyj na drobnej tarce. Następnie wyciśnij sok przy pomocy sitka lub wyciskarki. Sok z imbiru z łatwością dostosujesz do swoich preferencji smakowych poprzez dodanie odrobiny miodu, soku z cytryny czy innych ulubionych składników.

Z czym pić sok z imbiru?

Sok z imbiru ma intensywny, charakterystyczny smak, nie do pomylenia z żadnym innym. Dobrym pomysłem jest picie go samodzielnie, na przykład łącząc z wodą gazowaną - to pyszne i bez wątpienia orzeźwiające połączenie. Dobrym pomysłem jest także dodanie soku z imbiru do mleka roślinnego.

Śmiało możesz komponować z jego użyciem na przykład odżywcze smoothie - w połączeniu z pysznymi owocami i warzywami sprawdzi się doskonale, a taka mieszanka będzie prawdziwą witaminową bombą. 

Wiele osób ceni sobie także połączenie soku z imbiru z lemoniadą, a nawet z kawą. 

Źródło: terazgotuje.pl, cefarm24.pl

Zobacz też:

Nawet cukrzycy mogą jeść, gdy chcą zaspokoić apetyt na słodycze. Trzy owoce dziennie przyspieszą metabolizm, poprawią pracę jelit

Serowa sakiewka z kremowym sercem, lepsza od mozzarelli. W Biedronce kupisz za niecałe 8 zł

Japonki piją regularnie. Mają skórę jak alabaster, rzadziej chorują na serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: imbir