Reklama
Reklama

Pomoże zgubić oponkę do wakacji. Seniorzy też powinni jeść regularnie

Serek wiejski wysokobiałkowy to nie wielki sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami przed wakacjami. Stanowi też wartościowy element diety seniorów. Niektóre osoby powinny jednak uważać na ten produkt. Jakie skarby dla naszego zdrowia kryje w sobie serek wiejski wysokobiałkowy i z czym go jeść? Podpowiadamy.

Serek wiejski doczekał się swojej wersji wysokobiałkowej. Produkt zwany żartobliwie "białym szaleństwem" ma dwie podstawowe zalety: nie jest drogi i jest dobrym źródłem ważnych dla organizmu składników. Dodatkową zaletą jest to, że można go jeść na wiele sposobów.  

Czy serek wiejski wysokobiałkowy jest zdrowy?  

Serek wiejski wysokobiałkowy to produkt o zwiększonej zawartości białka. Sprawia to, że jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, którzy chcą zredukować masę ciała. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów (około 2-3 g na 100 g) i niskiemu indeksowi glikemicznemu, jest polecany osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2

Reklama

Osoby starsze również mogą czerpać korzyści z regularnego spożywania serka wiejskiego wysokobiałkowego. Wraz z wiekiem, zapotrzebowanie na białko wzrasta, aby przeciwdziałać utracie masy mięśniowej i wspierać regenerację organizmu. Serek wiejski dostarcza nie tylko białka, ale także wapnia i fosforu, które są niezbędne dla zdrowia kości. W przypadku seniorów, którzy są narażeni na osteoporozę, jest to niezwykle ważne.  

Należy jednak pamiętać, że serek wiejski, szczególnie wysokobiałkowy, zawiera stosunkowo dużo sodu (około 1,4 g soli na 200 g produktu). Dlatego osoby z nadciśnieniem powinny spożywać go z umiarem. W ich przypadku lepiej sięgnąć po zwykły serek wiejski, który zawiera mniej soli. Ten produkt ma w sobie więcej protein, trzeba więc uważać, by nie przekroczyć dziennej dawki białka. W przypadku seniorów, którzy jedzą niewiele, taka sytuacja jest praktycznie niemożliwa, a często łatwiej im strawić twaróg niż mięso.  

Sprawdź także: Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok

Z czym jeść serek wiejski wysokobiałkowy? 

Serek wiejski wysokobiałkowy jest niezwykle wszechstronny i można go spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Warto pamiętać, że niektóre użyte dodatki zwiększą jego kaloryczność, a inne dodadzą mu właściwości zdrowotnych. Oto kilka propozycji.  

Serek wiejski wysokobiałkowy na słodko: 

  • z dodatkiem świeżych owoców, takich jak truskawki, maliny czy jagody. Najlepiej wybieraj owoce sezonowe, są najzdrowsze;
  • polany miodem lub syropem klonowym; 
  • w połączeniu z granolą lub musli i orzechami jako zdrowe śniadanie;
  • z dżemem lub konfiturą
  • na ciepło z makaronem i dodatkiem owoców.

Serek wiejski wysokobiałkowy na słono: 

  • z warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, papryka czy szczypiorek. 
  • na kanapki najlepiej ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulą i czosnkiem;
  • jako dodatek do sałatek lub past kanapkowych;
  • doprawiony pierzem i solą jako dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków (tzw. gzik) 
  • w formie wrapa z dodatkiem sałaty, szynki lub łososia i pomidora. 

Dzięki swojej uniwersalności serek wiejski wysokobiałkowy może być spożywany o każdej porze dnia. Dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych bez zbędnych obciążeń.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu

Idealna przekąska nie tylko dla seniora. Dodają energii, poprawiają wzrok i pomagają w zasypianiu

Bez grama kofeiny, ale doskonale pobudza. Ma dużo potasu, reguluje cukier, jest świetna na pamięć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nabiał | ser