Pomoże zgubić oponkę do wakacji. Seniorzy też powinni jeść regularnie
Serek wiejski wysokobiałkowy to nie wielki sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami przed wakacjami. Stanowi też wartościowy element diety seniorów. Niektóre osoby powinny jednak uważać na ten produkt. Jakie skarby dla naszego zdrowia kryje w sobie serek wiejski wysokobiałkowy i z czym go jeść? Podpowiadamy.
Serek wiejski doczekał się swojej wersji wysokobiałkowej. Produkt zwany żartobliwie "białym szaleństwem" ma dwie podstawowe zalety: nie jest drogi i jest dobrym źródłem ważnych dla organizmu składników. Dodatkową zaletą jest to, że można go jeść na wiele sposobów.
Serek wiejski wysokobiałkowy to produkt o zwiększonej zawartości białka. Sprawia to, że jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, którzy chcą zredukować masę ciała. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów (około 2-3 g na 100 g) i niskiemu indeksowi glikemicznemu, jest polecany osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2.
Osoby starsze również mogą czerpać korzyści z regularnego spożywania serka wiejskiego wysokobiałkowego. Wraz z wiekiem, zapotrzebowanie na białko wzrasta, aby przeciwdziałać utracie masy mięśniowej i wspierać regenerację organizmu. Serek wiejski dostarcza nie tylko białka, ale także wapnia i fosforu, które są niezbędne dla zdrowia kości. W przypadku seniorów, którzy są narażeni na osteoporozę, jest to niezwykle ważne.
Należy jednak pamiętać, że serek wiejski, szczególnie wysokobiałkowy, zawiera stosunkowo dużo sodu (około 1,4 g soli na 200 g produktu). Dlatego osoby z nadciśnieniem powinny spożywać go z umiarem. W ich przypadku lepiej sięgnąć po zwykły serek wiejski, który zawiera mniej soli. Ten produkt ma w sobie więcej protein, trzeba więc uważać, by nie przekroczyć dziennej dawki białka. W przypadku seniorów, którzy jedzą niewiele, taka sytuacja jest praktycznie niemożliwa, a często łatwiej im strawić twaróg niż mięso.
Sprawdź także: Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok
Serek wiejski wysokobiałkowy jest niezwykle wszechstronny i można go spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Warto pamiętać, że niektóre użyte dodatki zwiększą jego kaloryczność, a inne dodadzą mu właściwości zdrowotnych. Oto kilka propozycji.
Serek wiejski wysokobiałkowy na słodko:
- z dodatkiem świeżych owoców, takich jak truskawki, maliny czy jagody. Najlepiej wybieraj owoce sezonowe, są najzdrowsze;
- polany miodem lub syropem klonowym;
- w połączeniu z granolą lub musli i orzechami jako zdrowe śniadanie;
- z dżemem lub konfiturą
- na ciepło z makaronem i dodatkiem owoców.
Serek wiejski wysokobiałkowy na słono:
- z warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, papryka czy szczypiorek.
- na kanapki najlepiej ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulą i czosnkiem;
- jako dodatek do sałatek lub past kanapkowych;
- doprawiony pierzem i solą jako dodatek do pieczonych lub gotowanych ziemniaków (tzw. gzik)
- w formie wrapa z dodatkiem sałaty, szynki lub łososia i pomidora.
Dzięki swojej uniwersalności serek wiejski wysokobiałkowy może być spożywany o każdej porze dnia. Dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych bez zbędnych obciążeń.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu
Idealna przekąska nie tylko dla seniora. Dodają energii, poprawiają wzrok i pomagają w zasypianiu
Bez grama kofeiny, ale doskonale pobudza. Ma dużo potasu, reguluje cukier, jest świetna na pamięć