Poprawia widzenie, krążenie i oczyszcza organizm. W rosole to podstawa możesz zrobić też pesto i sałatki
Natka pietruszki, choć wygląda niepozornie, jest jednym z najzdrowszych warzyw w naszej kuchni. Nie dość, że stanowi ona skarbnicę witamin i minerałów, to jeszcze idealnie podkreśla smak potraw. Co zrobić z natki pietruszki i jakie są jej prozdrowotne właściwości? Niektóre z nich cię zaskoczą.
Wśród warzyw, które dodajemy do wielu potraw, w szczególności zup, sałatek i makaronów, z pewnością wyróżnić można natkę pietruszki. Nie każdy jednak wie, że ma ona znacznie więcej zastosowań - można przyrządzić z niej odżywczy koktajl, aromatyczne pesto, a nawet sycącą zupę krem. Poza dużą uniwersalnością jej ogromnym atutem jest wysoka wartość odżywcza - w jej liściach kryje się sporo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co zrobić z natki pietruszki, zwłaszcza jeśli masz pod ręką jej spore zapasy? I dlaczego warto ją spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Natka pietruszki to najzdrowsze warzywo na świecie. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, od wieków wiadomo, że stanowi ona prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest ona m.in. źródłem witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza, bierze udział w produkcji kolagenu i wspomaga pracę układu odpornościowego.
Natka pietruszki obfituje w witaminę K, niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania kości w dobrej kondycji, witaminę A, która pozytywnie oddziałuje na skórę, błony śluzowe i narząd wzroku, oraz kwas foliowy odgrywający ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek i wspierający funkcjonowanie układu krążenia.
Co ciekawe, natka pietruszki uznawana jest za jedno z najlepszych roślinnych źródeł żelaza, jeden pęczek jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w 18 proc. Ponadto zawiera ona liczne związki aktywne, zwłaszcza te z grupy flawonoidów. Mowa m.in. o apigerynie, której przypisuje się działanie przeciwcukrzycowe, przeciwdepresyjne i przeciwnowotworowe.
Według doniesień naukowych natka pietruszki może wspomóc walkę z drobnoustrojami, w obserwacjach in vitro hamowała ona rozwój niektórych grzybów i bakterii, w tym salmonelli i gronkowca złocistego. Co więcej, w badaniach na modelu zwierzęcych zapobiegła ona rozwojowi kamicy nerkowej i wspomogła jej leczenie.
Natka pietruszki często traktowana jest jako zwykła dekoracja talerza, jednak w rzeczywistości może stać się głównym składnikiem wielu smacznych i pożywnych dań. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że doskonale sprawdza się ona zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i tej nowoczesnej. Co zrobić natki pietruszki? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować.
Pesto pietruszkowe
Natka pietruszki może z powodzeniem zastąpić bazylię. Zmiksowana z orzechami, czosnkiem i oliwą tworzy zielony sos, który pasuje do makaronów, kanapek i grillowanych warzyw.
Sałatka tabbouleh
Jest to orzeźwiająca sałatka wywodząca się z kuchni libańskiej, w której natkę pietruszki łączy się z kaszą bulgur, pomidorami, czosnkiem, papryką, ogórkiem, miętą, cytryną oraz orzeszkami piniowymi.
Koktajl oczyszczający
Jeśli chcesz usprawnić oczyszczanie swojego organizmu z toksyn, przyrządź koktajl na bazie natki pietruszki. Możesz uwzględnić w nim także jabłko, ogórka i sok z cytryny.
Zupa krem z pietruszki i natki
Kremowa zupa na bazie korzenia pietruszki z dodatkiem świeżej natki ma wyrazisty smak, a do tego jest niezwykle sycąca. Jest to prosty sposób na wykorzystanie całego warzywa w jednej potrawie.
Pietruszkowy pudding chia
Natkę pietruszki można dodawać również do słodkich przysmaków, np. puddingów chia. Połącz ją z ulubionym napojem roślinnym i nasionami chia, a następnie udekoruj całość mrożonymi malinami - jest to doskonała opcja na niebanalny deser.
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrup zamiast słodkich przekąsek lub dodaj do jogurtu. Mają dużo błonnika i sycą na długo