Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie
Wiele osób, gdy tylko pojawią się u nich nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne, np. niestrawność, czy przeziębienie, od razu sięga po specyfiki z apteki. Zapominając o możliwości skorzystania z leczniczej mocy ziół i naturalnych składników. W poniższym artykule przypomnimy ci o napoju, który na pewno już niejednokrotnie piłeś. Jednak w tej wersji herbata miętowa, bo właśnie o niej mowa, zostanie przyrządzona z dodatkiem miodu i cytryny. Ten prosty napar świetnie wpłynie na twój organizm.
Dietetycy zalecają, aby podstawę napojów spożywanych w ciągu dnia stanowiła woda. Jednak zimą i jesienią, kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza, często wolimy sięgnąć po coś na rozgrzewkę. Oczywistym wyborem wydają się być herbaty oraz ziołowe napary. Dziś przyjrzymy się bliżej herbacie miętowej z miodem i cytryną. Jakie ma właściwości? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Najlepszy napój na wzmocnienie i infekcje. Piję przed śniadaniem i wieczorem
Po miętową herbatę z pewnością sięgałeś nie raz, gdy dopadły cię kłopoty trawienne, na przykład ból brzucha po jedzeniu. Faktycznie, bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, wspiera perystaltykę jelit, pomaga uporać się z niestrawnością, nudnościami, gazami, wzdęciami i kolkami. Wypicie miętowej herbaty to także sposób na usprawnienie trawienia, w szczególności po obfitym, czy ciężkostrawnym posiłku, ponieważ mięta ma właściwości żółciopędne. Wykazuje również działanie antybakteryjne i grzybobójcze, dlatego pomaga poradzić sobie z infekcjami, co więcej działa przeciwbólowo. Warto pić ją także przy przeziębieniu.
Mięta zawiera flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne, które świetnie wpływają na organizm. Warto wspomnieć także o przeciwutleniającym działaniu mięty, nie tylko zmniejsza stany zapalne w organizmie, ma działanie przeciwstarzeniowe, a także zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Mięta korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Co ciekawe, wypicie miętowej herbaty przed snem, będzie pozytywnie działało na układ nerwowy, pomoże ci się wyciszyć oraz zadbać o jakość snu.
Do herbaty miętowej warto dodać także miód, który przede wszystkim ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, pomaga uporać się z przeziębieniem i uporczywym kaszlem. Co więcej, ma on właściwości wzmacniające organizm, a także pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Jest także źródłem minerałów, między innymi miedzi, krzemy i żelaza. Miód korzystnie wpływa na proces trawienia, ma działanie przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Dodatkowo ma on działanie antyalergiczne oraz łagodzące, dzięki czemu wpływa kojąco na podrażnione gardło. Wspiera także kondycję skóry, włosów i paznokci.
Ostatnim składnikiem, który można dodać do naparu, jest sok z cytryny. Przede wszystkim jest on źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu oraz wykazuje działanie przeciwutleniające. Dzięki czemu wspiera organizm w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest często osłabiony i narażony na infekcje.
Napar z mięty będzie również dobrym wyborem dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Praktycznie nie ma kalorii, dlatego, będzie dużo lepszą, a przede wszystkim zdrowszą alternatywą, dla słodzonych napojów dostępnych w sklepach. Miętowa herbata pomaga przyspieszyć metabolizm. Oczywiście dodatek miodu podbije jej kaloryczność, jednak jak zwykle chodzi tu o umiar. W łyżeczce miodu jest ok. 40 kcal, taka ilość bez problemu zmieści się nawet w jadłospisie uwzględniającym deficyt kaloryczny. Warto wspomnieć także, że herbata z miodem i cytryną będzie nawadniała lepiej niż zwykłą wodą, dlatego schłodzoną, można potraktować jak domowy izotonik.
Przygotowanie miętowej herbaty z cytryną i miodem nie jest żadną filozofią. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach. Dodanie miodu i cytryny do bardzo gorącego naparu, sprawi, że utracą one swoje cenne właściwości. Dlatego pamiętaj, aby poczekać, aż herbata przestygnie. Dodatkowo cytrynę należy dokładnie umyć i wyparzyć, dzięki czemu pozbędziesz się chemii, np. pestycydów, które mogą znajdować się na skórce owoców.
Dobrze sprawdzi się zarówno świeża, jak i suszona mięta. W drugim przypadku najlepiej korzystać z własnoręcznie ususzonej mięty lub listków kupionych w sklepie zielarskim lub tym ze zdrową żywnością, które nie są bardzo rozdrobnione. Mięta w torebkach będzie znacznie mniej aromatyczna.
Do przygotowania jednej porcji napoju, będziesz potrzebować 5-6 świeżych listków mięty (lub łyżeczkę suszu). Wrzuć je do kubka i zalej 220-250 ml wrzątku, odstaw na kwadrans. Po tym czasie przecedź napar. Gdy lekko przestygnie dodaj łyżeczkę miodu oraz sok z wyciśniętej cytryny. Dorzuć także kilka cytrynowych plasterków.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeden z najzdrowszych owoców egzotycznych. Ma ogrom witaminy C, wspomaga serce i odchudzanie
Ma śladowe ilości kofeiny, bogactwo witamin i smaków. Herbata dla cukrzyków i zestresowanych
Czysty cukier i puste kalorie. To najgorszy miód, a Polacy chętnie go kupują