Reklama
Reklama

Najlepszy napój na wzmocnienie i infekcje. Piję przed śniadaniem i wieczorem

W okresie jesienno-zimowym odporność znacząco spada, przez co częściej chorujemy. Razem z moją rodziną chronimy się od tego, a to wszystko za sprawą tego wyjątkowego napoju. Jest on najlepszy na wzmocnienie i początki infekcji. Piję przed śniadaniem, a później na wieczór przed snem i nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam przeziębiona.

Doskonałym napojem na wzmocnienie odporności jest wywar z majeranku. Ta przyprawa to bogactwo cennych składników, przez co wiele uważa ją za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej wpływ na organizm jest nieoceniony.

Sprawdź także: Ma tylko dwa składniki i nie zawiera kofeiny. Na serce działa jak balsam, pomaga w odchudzaniu

Majeranek - jedna z najzdrowszych przypraw

Ta aromatyczna przyprawa zawiera witaminy C, A, E, K, B6. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na minerały takie jak m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk. W efekcie przyjmowanie rośliny pozytywnie wpłynie na organizm.

Majeranek ma działanie antyoksydacyjne, hamując szkodliwy wpływ wolnych rodników. Tym samym przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Oznacza to, że wesprze ona odporność. Zmniejszy ilość występujących stanów zapalnych w tym m.in. gorączek czy stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Uodporni na ataki patogenów i uniemożliwi ich dalszy rozwój. 

Właściwości przeciwzapalne majeranku pomogą również w czasie przechodzonych infekcji lub gdy czujemy, że zaczynają się one rozwijać. Zmniejszą objawy stanów zapalnych, złagodzą gorączkę, obrzęk i ból gardła, chrypę czy nawet kaszel. Ponadto złagodzą katar, zaburzenia oddychania, zapalenie zatok.

Co więcej, majeranek może wspierać funkcjonowanie serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Przyprawa wspomaga w chorobach układu krążenia czy przy zaburzeniach rytmu mięśnia sercowego. Zmniejszy ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Dodawanie majeranku do potraw czy przyjmowanie naparu z przyprawy poprawią trawienie, pobudzą wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Poleca się stosowanie przyprawy w czasie problemów trawiennych, bóli brzucha czy biegunek.

Wywar z majeranku - przepis

Przygotowanie wywaru z majeranku jest banalnie proste, a potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że do rondelka wlejesz szklankę wody (250 ml), dodaj do niej 1 łyżeczkę majeranku, a następnie całość zaczniesz podgrzewać pod przykryciem. Całość gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie wywar z majeranku przecedź przez sitko lub gazę i jest on gotowy do picia. Wywar należy pić od dwóch do trzech razy dziennie. Najlepiej sprawdzi się przyjmowanie go rano, przed śniadaniem, a następnie wieczorem, przed snem.

Na co pomaga wywar z majeranku?

Wywar z majeranku pomaga wzmocnić odporność. Powinien być więc pity przez osoby o zaburzeniach immunologicznych, a także przez osoby starsze. Dodatkowo wywar pomoże wyleczyć się z przechodzonych infekcji układu oddechowego, kaszlu czy bólu gardła. Złagodzi objawy tych chorób i przyspieszy powrót do zdrowia.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | przyprawy