Najlepszy napój na wzmocnienie i infekcje. Piję przed śniadaniem i wieczorem
W okresie jesienno-zimowym odporność znacząco spada, przez co częściej chorujemy. Razem z moją rodziną chronimy się od tego, a to wszystko za sprawą tego wyjątkowego napoju. Jest on najlepszy na wzmocnienie i początki infekcji. Piję przed śniadaniem, a później na wieczór przed snem i nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam przeziębiona.
Doskonałym napojem na wzmocnienie odporności jest wywar z majeranku. Ta przyprawa to bogactwo cennych składników, przez co wiele uważa ją za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej wpływ na organizm jest nieoceniony.
Ta aromatyczna przyprawa zawiera witaminy C, A, E, K, B6. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na minerały takie jak m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk. W efekcie przyjmowanie rośliny pozytywnie wpłynie na organizm.
Majeranek ma działanie antyoksydacyjne, hamując szkodliwy wpływ wolnych rodników. Tym samym przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Oznacza to, że wesprze ona odporność. Zmniejszy ilość występujących stanów zapalnych w tym m.in. gorączek czy stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Uodporni na ataki patogenów i uniemożliwi ich dalszy rozwój.
Właściwości przeciwzapalne majeranku pomogą również w czasie przechodzonych infekcji lub gdy czujemy, że zaczynają się one rozwijać. Zmniejszą objawy stanów zapalnych, złagodzą gorączkę, obrzęk i ból gardła, chrypę czy nawet kaszel. Ponadto złagodzą katar, zaburzenia oddychania, zapalenie zatok.
Co więcej, majeranek może wspierać funkcjonowanie serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Przyprawa wspomaga w chorobach układu krążenia czy przy zaburzeniach rytmu mięśnia sercowego. Zmniejszy ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Dodawanie majeranku do potraw czy przyjmowanie naparu z przyprawy poprawią trawienie, pobudzą wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Poleca się stosowanie przyprawy w czasie problemów trawiennych, bóli brzucha czy biegunek.
Przygotowanie wywaru z majeranku jest banalnie proste, a potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że do rondelka wlejesz szklankę wody (250 ml), dodaj do niej 1 łyżeczkę majeranku, a następnie całość zaczniesz podgrzewać pod przykryciem. Całość gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie wywar z majeranku przecedź przez sitko lub gazę i jest on gotowy do picia. Wywar należy pić od dwóch do trzech razy dziennie. Najlepiej sprawdzi się przyjmowanie go rano, przed śniadaniem, a następnie wieczorem, przed snem.
Wywar z majeranku pomaga wzmocnić odporność. Powinien być więc pity przez osoby o zaburzeniach immunologicznych, a także przez osoby starsze. Dodatkowo wywar pomoże wyleczyć się z przechodzonych infekcji układu oddechowego, kaszlu czy bólu gardła. Złagodzi objawy tych chorób i przyspieszy powrót do zdrowia.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kroję dwa cienkie plasterki i wrzucam do kawy. Dobrze się czuję, mam dużo energii i mniejszy apetyt
Jak długo gotować suszone grzyby? Nie zrób tego błędu, bo będą twarde i stracą smak
Nie ma ości, jest chuda - ryba idealna na Wigilię. Wspiera pracę serca i wzmacnia kości