Reklama
Reklama

Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, pomaga spalać kilogramy i trzymać dobry poziom cukru

Tę przyprawę znasz bardzo dobrze, ale pod postacią innego gatunku. Jego czerwona kuzynka powinna znaleźć się w każdej kuchni. Dodaj do potrawy, a podniesiesz sobie odporność i zadbasz o dobry poziom cukru. Co więcej, wyśmienicie działa na spalanie tłuszczu.

Pieprz to podstawowa przyprawa, którą z powodzeniem znajdziemy w większości potraw. Wiele osób sięga tylko po czarna kulki, a niesłusznie. To czerwony pieprz zasługuje na większy rozgłos, a to za sprawą jego właściwości.

Czerwony pieprz nazywany brazylijskim

Czerwony pieprz, nazywany inaczej pieprzem brazylijskim lub różowym, to przyprawa, która wbrew pozorom nie należy nawet do rodziny pieprzowatych. Pochodzi ona z drzewa brazylijskiego pieprznika, które naturalnie występowało na terenie Brazylii, Argentyny, Paragwaju i Ameryki Środkowej. Obecnie roślinę uprawia się również poza Ameryką Południową.

Czerwone ziarna zyskały miano "pieprzu" ze względu na swoje wizualne podobieństwo do pieprzu czarnego. Tak samo mają kulisty kształt i podobny rozmiar. Obie przyprawy różni kolor i ziaren i aromat. 

Czerwony pieprz ma o wiele łagodniejszy smak od tradycyjnego pieprzu czarnego. Jest lekko owocowy, cytrusowy, ale przy tym nadal ostry

Jakie właściwości ma czerwony pieprz?

Czerwony pieprz swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości cennych składników. Przede wszystkim to źródło witaminy C, która pełni funkcję antyoksydantu. Do tego zawiera inne przeciwutleniacze jak antocyjany, bioflawonoidy, kwas galusowy. Do tego ziarna są bogate w błonnik pokarmowy.

Dzięki temu czerwony pieprz wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Złagodzi występujące stany zapalne, zarówno jeśli chodzi o przeziębienia, jak i problemy ze stawami lub mięśniami. Przyprawa znacząco podniesie odporność organizmu i zapobiegnie następnym zachorowaniom. Dodatkowo zadziała przeciwnowotworowo.

Właściwości antyoksydacyjne czerwonego pieprzu zahamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Tym samym opóźnią procesu przedwczesnego starzenia się organizmu. Pozostawią w dobrym stanie nie tylko cerę, ale także umysł, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych jak np. alzheimer, parkinson.

Regularnie przyjmowany pieprz czerwony pobudzi wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie ciężkich potraw. Sprawdzi się jako remedium na zaparcia i uporczywe wzdęcia. Przyspieszy metabolizm i ureguluje rytm wypróżnień.

Te właściwości oraz zawartość kapsaicyny, która zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych, sprawia, że pieprz czerwony działa odchudzająco. Przyspieszy spalanie zbędnych kalorii, a później pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przeciwutleniacze nadają pieprzowi czerwonemu właściwości regulujących poziom cukru. Przyprawa pomoże utrzymać glukozę na właściwym poziomie. Polecana jest szczególnie pacjentom z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością

Do jakich potraw stosować czerwony pieprz?

Czerwony pieprz świetnie podkręci czy odmieni smak niejednej przyprawy. Dodawany jest w całości, po zmieleniu lub zmiażdżeniu w moździerzu. Ziarna nadadzą lekkiej ostrości i odświeżenia.

Pieprz czerwony najlepiej komponuje się z owocami morza, rybami. Sprawdzi się w marynatach do nich, dodany podczas pieczenia czy w sosach. Przyprawa urozmaici także zupy, szczególnie te pochodzące z kuchni azjatyckiej. Wzbogaci wszelkie sałatki i dressingi.

Co więcej, pieprz czerwony stosowany jest do słodkości. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie czekolady, kakao i różnych wyrobów cukierniczych opartych na nich. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę

Nazywany jest "królem ryb", nie kumuluje rtęci. Lepszy od łososia i dorsza, a Polacy wciąż omijają

Dobrze wpływa na poziom cukru, jelita czyści jak odkurzacz. W sklepie omijamy, bo źle się kojarzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | dodatki