Reklama
Reklama

Przekąska dla cukrzyków i sercowców. Jedz dwie łyżeczki dziennie

W sklepach najczęściej można spotkać masła orzechowe zrobione z fistaszków. Mniej popularne, ale równie smaczne, jest masło migdałowe, które doskonale wspiera organizm. Zawarte w nim składniki pomagają dbać o prawidłowy poziom cukru oraz prawidłową pracę układu krążenia. Jak się je robi, do czego je dodawać, oraz kto powinien jeść masło migdałowe? Podpowiadamy.

Jeśli chcesz jeść zdrowo, musisz zadbać o to, aby twój jadłospis był bogaty w pełnowartościowe i różnorodne składniki. Oprócz źródła białka i węglowodanów muszą znaleźć się w nim zdrowe tłuszcze, znajdziesz je między innymi w rybach, awokado, orzechach, pestkach, czy oliwie z oliwek. Możesz także sięgnąć po masło migdałowe. Sprawdź, jaki ma wpływ na zdrowie, oraz z czym jeść masło migdałowe.

Sprawdź także: Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, serce będzie zdrowo pracować, pamięć się poprawi

Jak powstaje masło migdałowe?

Dobrej jakości masło migdałowe w składzie powinno zawierać jedynie migdały. Nasiona migdałowca są prażone, a następnie bardzo drobno mielone, aż uzyskają konsystencję pasty. Na rynku można znaleźć gładkie masło migdałowe, jak i te z dodatkiem chrupiących kawałków. W niektórych produktach można także znaleźć szczyptę soli lub roślinne oleje. Zwróć uwagę, aby na liście składników nie pojawiał się cukier i olej palmowy.

Jeśli masz dobry blender, bez trudu możesz zrobić domowe masło migdałowe. Będziesz potrzebować: 400 g migdałów oraz 3-4 łyżki wody lub oleju. Wystarczy zmiksować lekko uprażone migdały na gładką masę, w trakcie dodając odrobinę wody lub oleju, aby łatwiej się rozdrabniały. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, dodaj erytrytol, ulubiony olej, np. słonecznikowego, MCT lub z awokado, ziarenka wanilii, oraz szczyptę soli. Gotowe masło przechowuj w czystym i wyparzonym słoiku w lodówce. 

Kto powinien jeść masło migdałowe?

Produkt ten doskonale sprawdzi się w diecie osób, które chcą zadbać o układ krwionośny. Obecne są tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo. Świetnie działają także na wzrok i układ nerwowy. Masło migdałowe pomoże również zadbać o urodę, zarówno kwasy omega-3, jak i zawarta w nim witamina E, mają działanie przeciwutleniające, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci.

Masło migdałowe zawiera również kompleks witamin z grupy B, które między innymi pozytywnie wpływają na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy oraz witaminę C, która wspiera odporność. Nie brakuje tu również minerałów: potasu, który reguluje ciśnienie krwi; wapnia i fosforu, które wzmacniają kości; cynku, wspierającego odporność, oraz magnezu, dbającego o prawidłową pracę serca, mózgu i mięśni. Obecne są tu również cenne przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Ponadto mają one właściwości zmniejszające ryzyko cukrzycy oraz rozwoju chorób serca. Masło migdałowe ze względu na wysoką zawartość witamin, w tym kwasu foliowego, oraz minerałów, będzie także dobrym wyborem dla kobiet w ciąży.

W maśle migdałowym znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, wspiera pracę jelit, dzięki czemu pomaga zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Dodatkowo błonnik podkręca metabolizm oraz wpływa na sytość posiłków, co jest niezwykle istotne zwłaszcza dla osób na diecie odchudzającej. Regularne jedzenie błonnika to także sposób, aby zadbać o prawidłowe wyniki badań, ponieważ pomaga on stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto dodać, że masło migdałowe w swoim składzie ma niską zawartość węglowodanów, dzięki czemu w połączeniu z błonnikiem będzie świetnym wyborem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Jedzenie masła migdałowego, pomaga obniżyć poziom insuliny i glukozy na czczo.

Z czym jeść masło migdałowe?

Masło migdałowe można stosować zamiast masła orzechowego. Doskonale sprawdzi się do posmarowania pieczywa, możesz także dorzucić je do owsianki lub jaglanki. Świetnie smakować będzie jako dodatek do placuszków i naleśników. Oczywiście można przemycić je w deserach, ciastach, czy muffinkach. Pasuje również do zdrowych przekąsek na słodko, możesz np. nadziać nim daktyle, a następnie polać roztopioną, gorzką czekoladą lub dodać do bezcukrowych kulek mocy.

Jeśli lubisz orzechowy posmak w daniach wytrawnych, użyj do nich masła migdałowego. Będzie pysznie smakowało dodane do azjatyckich dań z kurczakiem i ryżem. Z masłem migdałowym zrobić również pyszny dressing do sałatki, wystarczy połączyć je z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.

Warto pamiętać, że masło migdałowe, jest kaloryczne, w 100 g zawiera ok. 600 kcal. Dlatego, chociaż jest bardzo zdrowe, nie należy przesadzać. Odpowiednią porcją będzie jedna lub dwie łyżeczki dziennie, przeważnie zalecana porcja to 16-20 g. Należy także mieć na uwadze, że produkt ten może wywoływać reakcje alergiczne.


Źródła: terazgotuje.pl, go4taste.pl

Zobacz też:

Ma zbawienny wpływ na oczy i jelita, witamin pod dostatkiem. W jadłospisie osób starszych powinna być obowiązkowa

Nic dziwnego, że mówią o nim "owoc bogów". Wygładza zmarszczki, działa przeciwzapalnie i wpływa na wagę

Śródziemnomorski rarytas o wyrazistym smaku. Mają niewiele kalorii, dużo błonnika i dobrze działają na serce

INTERIA.PL