Przyspiesza metabolizm, reguluje trawienie. Przepis na ten wyjątkowy ocet jest w naszym domu od pokoleń
Szczypiorek to nie tylko pyszne ziele, które dopełnia smak wiosennych kanapek, sałatek, twarogu czy wszelkich innych dań. Roślina może zacząć kwitnąć już w maju, więc zauważamy na niej spore, różowe kwiaty. Mało kto wie, jak duże bogactwo korzyści dla zdrowia one kryją w sobie. Zdradzę ci przepis na ocet z kwiatów szczypiorku, którego używamy w rodzinie od pokoleń.
Kwiaty szczypiorku często są odcinane i wyrzucane. Przecież szczypiorek hodujemy dla wyjątkowego aromatu, a nie kwiatków. Okazuje się, że to ogromny błąd. Z ich użyciem zrobisz ocet pełen witamin, minerałów i związków, które w pozytywny sposób wpłyną na zdrowie organizmu.
Kwiaty szczypiorku, jego liście oraz bulwy, wszystko jest jadalne i bardzo zdrowe. Kwiaty chętnie są przerabiane na ocet, który później przez kilka miesięcy można wykorzystywać w przeróżny sposób. Będzie on nie tylko dopełniać smak potraw, ale także wspierać funkcjonowanie organizmu.
Ocet z kwiatów szczypiorku mają największy wpływ na działanie układu pokarmowego. Przyjmowanie go wraz z potrawami poprawi trawienie, więc sprawdzi się jako dodatek przy ciężkich i tłustych daniach. Do tego przyspieszy metabolizm, zapobiegając występowaniu zaparć i ułatwiając zrzucanie kilogramów.
Ocet z kwiatów szczypiorku można przygotować na dwa sposoby. Jeden z nich jest dłuższy, a drugi krótszy, więc to, który wybierzesz, zależy tylko od twoich preferencji. Każdy z nich używany jest u mnie w rodzinie od lat i sprawdzają się tak samo dobrze. W obu przypadkach potrzebować będziesz octu jabłkowego i kwiatów szczypiorku.
Pierwsza, krótsza metoda polega na wrzuceniu świeżych, oczyszczonych kwiatów do wcześniej wyparzonego słoika i zalanie ich gorącym octem jabłkowym. Naczynie zakręcamy i pozostawiamy do maceracji na około 3 dni. Po tym czasie nabierze on różowawego koloru i będzie już zdatny do użycia.
Dłuższa metoda to umieszczenie w słoiku oczyszczonych kwiatów szczypiorku i zalanie ich porcją octu jabłkowego w temperaturze pokojowej. Naczynie szczelnie zakręć i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Teraz wystarczy go odcedzić i gotowe.
Ocet z kwiatów szczypiorku należy trzymać w lodówce. Jest on zdatny do spożycia przez pół roku. Kuchenna przyprawa będzie świetną bazą do wszelkich sosów sałatkowych, nadając im niespotykanego smaku.
Robiąc marynaty do mięs czy tofu, możesz zastąpić standardowy ocet, octem z kwiatów szczypiorku. Dobrze skomponuje się z musztardą, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne