Reklama
Reklama

Owoc jak parasol ochronny, nie tylko dla seniora. Wspiera kości i mięśnie, polepsza trawienie, jest przyjacielem serca

Pomarańcze to owoce, na widok których od razu poprawia się nastrój. Kojarzą się z energią i słonecznymi dniami. Kiedy dodamy do tego niezwykle orzeźwiający smak i skarbnicę wartości odżywczych, nie sposób im się oprzeć. Regularne jedzenie pomarańczy może przynieść naprawdę wiele korzyści. Przekonaj się, jakich.

Pomarańczowa kula witamin

Są takie owoce, które poprawiają nastrój właściwie od razu. Gdy widzisz pomarańczę, automatycznie myślisz już o tym, jaka jest słodka i niezwykle orzeźwiająca. Śmiało można jednak stwierdzić także, że to prawdziwa pomarańczowa kula witamin. Każdy kęs pomarańczy dostarczy twojemu organizmowi cennych składników odżywczych na czele z doskonale działającą na odporność witaminą C. A to dopiero początek korzyści płynących z jedzenia tego owocu.

Soczysta, słodko-kwaśna, wzmacniająca i dodająca sił. Taka właśnie jest pomarańcza.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze? Powodów jest mnóstwo - zawarte w tym owocu składniki wspierają organizm na wielu poziomach. 

Reklama

Pomarańcze to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jak podaje portal interia.zdrowie.pl "witamina C neutralizuje wolne rodniki, redukuje stany zapalne, wzmacnia odporność, stymulując produkcję białych krwinek, wspiera zdrowie skóry, zwiększa wchłanianie żelaza". Istotne są także flawonoidy, naturalne związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. One także wzmacniają układ odpornościowy i ograniczają stany zapalne. Warto regularnie sięgać po pomarańcze także dla wsparcia prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. Są one również źródłem błonnika, który pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL. 

Jeżeli chcesz wesprzeć swój układ trawienny, także sięgnij po pomarańczę. W miąższu owocu obecny jest rozpuszczalny błonnik, który - w kontakcie z wodą - tworzy żel ułatwiający przesuwanie treści pokarmowej przez jelita. Dzięki temu jedzenie pomarańczy może zapobiegać zaparciom i regulować rytm wypróżnień. Warto wspomnieć również o tym, że obecne w pomarańczach kwasy organiczne, przede wszystkim kwas cytrynowy, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i aktywują enzyzmy trawienne. Dodatkowo pomagają również w utrzymaniu prawidłowego pH w jelitach, dzięki czemu rozwija się korzystna mikroflora bakteryjna.

Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo aromatyczna skórka pomarańczy. Podczas obierania owocu uwalniane są z niej olejki eteryczne, które zapobiegają obniżaniu nastroju, a także działają relaksacyjnie. 

Jedna pomarańcza ma jedynie 60-70 kcal, a, dzięki obecności błonnika, syci na dłuższy czas. 1-2 średniej wielkości pomarańcze dziennie to optymalna dawka dla zdrowej osoby.

Jak wykorzystać pomarańcze w diecie?

Zastanawiasz się, jak wykorzystać pomarańcze w diecie? Opcji jest całkiem sporo.

Przede wszystkim, pomarańcze, z uwagi na orzeźwiający, słodki smak, są uznawane za owoce deserowe. To wcale nie dziwi, ponieważ owoc ten stanowi idealne połączenie słodyczy z nutą orzeźwienia. Taki kwaskowato-słodki smak to doskonała równowaga dla nieco cięższych składników używanych w deserach, takich jak śmietanka czy czekolada. Musy, galaretki, kremy, różnego rodzaju ciasta na czele z sernikami na zimno - w tych smakołykach pomarańcze sprawdzą się świetnie. Desery świąteczne także trudno wyobrazić sobie bez chociażby pomarańczowej skórki.

Pomarańcze bardzo dobrze komponują się także z różnego rodzaju warzywami jako składnik sałatki - to taka orzeźwiająca kropka nad "i", dzięki której cała sałatka nabiera wyjątkowego charakteru. Plastry pomarańczy śmiało dodawaj także do owsianki czy jogurtu naturalnego - doda to smaku i niezwykłych właściwości odżywczych.

Nie należy zapomnieć także o tym, że pomarańcze świetnie sprawdzają się także w połączeniu z drobiem czy rybami. Ich sok nada wyrazisty smak marynatom.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że są zdrowym zamiennikiem sera. Jedz na wzorową pracę jelit, wzmocnienie kości i lepszą koncentrację

Wygląda egzotycznie, więc tylko patrzymy z ciekawością. Tymczasem jest dobry na kości, piękną skórę i wysokie ciśnienie

Wciąż zapominamy o tej świetnej przyprawie i używamy od święta. Poprawia pracę jelit i reguluje poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce