Reklama
Reklama

Wygląda egzotycznie, więc tylko patrzymy z ciekawością. Tymczasem jest dobry na kości, piękną skórę i wysokie ciśnienie

Kalafior romanesco to warzywo, które na pierwszy rzut oka zachwyca wyglądem. Aż trudno uwierzyć, że te regularne wieżyczki czy też rozetki wyglądające jak obrazy z kalejdoskopu, ukształtowała natura. Nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale i jest bardzo smaczny i zdrowy. Sprawdź, jakie ma właściwości, oraz jak jeść romanesco.

Zdrowa dieta powinna być bogata w różnorodne warzywa i owoce, dzięki czemu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a także cennych antyoksydantó i błonnika pokarmowego. Dziś przyjrzymy się bliżej romanseco, czyli zielonemu kalafiorowi, którego wyróżnia nietypowa budowa, przypominająca logarytmiczną spiralę. Odpowiednio przygotowany nie tylko pysznie smakuje, ale i pomaga dbać o kości i skórę.  

To warzywo było znane przed kalafiorem 

Zielony kalafior romanesco wiele osób postrzega jako nowinkę kulinarną. Co ciekawe, uważa się, że był znany jeszcze przed kalafiorem. We Włoszech, a dokładnie w okolicach Rzymu, uprawiano go już w XVI wieku, stąd też pochodzi jego nazwa. Obecnie nazywany jest również kalafiorem zielonym, brokułem jabłkowym, czy też brokułem rzymskim. Można spotkać się również z nazwą broccoflower, ponieważ romanesco powstał prawdopodobnie ze skrzyżowania brokuła, po ang. "broccoli" i kalafiora, "cauliflower".  

Reklama

Jak smakuje kalafior romanesco? Dla wielu osób warzywo to można porównać do skrzyżowania klasycznego kalafiora z brokułem. Ma jednak znacznie delikatniejszy smak niż biały kuzyn, pozbawiony jest gorzkawego posmaku. Niektórzy wyczuwają w nim także orzechowe nuty. W Polsce nie jest bardzo popularny, z chęcią jedzą go natomiast mieszkańcy Włoch, Francji, Holandii, czy Niemiec.  

Czy romanesco jest zdrowy? 

Podobnie jak tradycyjny brokuły, czy kalafior, romanesco należy do bardzo zdrowych warzyw. Obecny jest tu błonnik pokarmowy, który pomaga dbać o prawidłowe trawienie, wspiera zdrowie jelit, a także stabilizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nie brakuje tu również cennych przeciwutleniaczy, które mają wpływ na neutralizowanie szkodliwego działanie wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, a także zmniejszają stany zapalne i opóźniają procesy przedwczesnego starzenia. Obecny w romanesco chlorofil wykazuje potencjał przeciwnowotworowy.  

Warzywo to będzie również doskonałym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, oraz tych, którzy mają problem ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. W 100 g zawiera jedynie ok. 30 kcal, ma także niski indeks glikemiczny. 

W romanesco znajdziesz również kompleks witamin i minerałów, między innymi: 

  • witaminę C - ma działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność, korzystnie działa na naczynia krwionośne, syntezę kolagenu i wchłanianie żelaza,  
  • witaminę A - wykazuje działanie wspierające zdrowie oczu i kondycję skóry, jest także antyoksydantem,  
  • witaminy z grupy B - niezbędne dla prawidłowej pracy układu krążenia, nerwowego i mięśniowego,  
  • witaminęa K - odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, a także przyczynia się do prawidłowego stanu układu kostnego,  
  • wapń - wzmacnia kości i zęby, wspiera prawidłową pracę mięśni,  
  • żelazo - pomaga zapobiegać anemii,  
  • potas - wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, pomaga zachować równowagę wodno-elektrolitową,  
  • magnez - wspiera prawidłową pracę serca, mięśni i mózgu, poprawia jakość snu, a także pomaga uniknąć skurczów mięśni.

Sprawdź także: Niedoceniane warzywo, które wspiera odchudzanie i poprawia wzrok. Surówki i zapiekanki wychodzą najlepsze

Jak jeść romanesco? 

Tradycyjny, biały kalafior w polskich kuchniach pojawia się dosyć często. Najczęściej dodajemy go do zup, czy podajemy wraz z bułką tartą podsmażoną na maśle. Ci, którzy lubią eksperymenty kulinarne, serwują go w formie steka. Czy wiesz jednak, jak przyrządzić kalafior romanseco? Możesz zrobić to na kilka sposobów, nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia.  

Oczywiście świetnie sprawdzi się jako zamiennik brokuła i kalafiora, pasuje do: 

  • sałatek - wystarczy ugotowane różyczki romanesco wymieszać z pokrojonym w kostkę serem feta, podprażonymi pestkami słonecznika, gotowanym jajkiem i odrobiną dressingu jogurtowo-czosnkowego - kilka łyżek jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę, nieco soku z cytryny, sól i pieprz do smaku,  
  • makaronów - ugotowany makaron podaj z sosem na bazie śmietanki, sera pleśniowego i ugotowanego kalafiora romanesco,  
  • zup - dodaj go do klasycznej zupy jarzynowej na warzywnym bulionie, lub przygotuj zupę krem z dodatkiem cebuli i czosnku, 
  • zapiekanek - połącz go z kurczakiem i zapiecz pod serową pierzynką. 

Możesz także, po prostu ugotować romaneso w wodzie. Do gotującej się, osolonej wody, wrzuć romanesco podzielonego na różyczki, na około 10 minut. 

Romanesco sprawdzi się w wielu codziennych przepisach. Dostarczy wielu witamin, minerałów i błonnika, a także będzie pięknie prezentował się na talerzu. Ciekawy kształt kalafiorowych różyczek może skusić nawet największych niejadków.  

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl  

Zobacz też:

Mało kto wie, że są zdrowym zamiennikiem sera. Jedz na wzorową pracę jelit, wzmocnienie kości i lepszą koncentrację

Wciąż zapominamy o tej świetnej przyprawie i używamy od święta. Poprawia pracę jelit i reguluje poziom cukru

Mała ryba o wielkich właściwościach. Rzadko kupujemy, choć ma ogrom białka i kwasów omega-3

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa