Reklama
Reklama

Owoc wiecznej młodości już jest na bazarkach. Reguluje poziom cukru, przyspiesza metabolizm i chroni serce

Raczej nie znajdziemy jej w popularnych marketach, jednak pojawia się na targowiskach, a coraz więcej osób uprawia ją w swoich ogrodach. Jagoda kamczacka nazywana jest super owocem, ponieważ kompleksowo wspiera organizm, a w dodatku jest niezwykle smaczna. Można jeść ją jako przekąskę, lub zrobić z niej przetwory. Sprawdź, dlaczego warto jeść jagodę kamczacką.

Jeśli chcesz zadbać o układ krążenia, wesprzeć trawienie i dostarczyć organizmowi cennych antyoksydantów, do swojej diety włącz owoce jagodowe. Mowa tu nie tylko o borówkach amerykańskich, czy leśnych jagodach, ale i mniej znanej jagodzie kamczackiej. Coraz częściej pojawia się w sprzedaży, oraz gości w naszych przydomowych ogrodach, dlatego warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości, oraz jak wykorzystać jagodę kamczacką w kuchni.

Jagoda kamczacka już jest w sprzedaży

Kolorem przypomina borówki amerykańskie, bez trudu można je jednak od nich odróżnić po wydłużonym kształcie. Jagoda kamczacka to nazwa owoców wiciokrzewu sinego pochodzi z  północno-wschodniej Azji, jednak coraz częściej uprawiana jest także w Polsce. Czerwiec to miesiąc, kiedy można już zbierać te bardzo zdrowe, mięsiste owoce. Osiągają nawet do trzech centymetrów długości, zazwyczaj mają około centymetra szerokości. Jagodę kamczacką trudno kupić w popularnych supermarketach, ale coraz częściej pojawia się w hurtowniach i na bazarach, kosztuje ok. 40 zł za kilogram. Co ciekawe, niektóre polskie plantacje organizują wydarzenia, podczas których można samodzielnie zbierać, zważyć i kupić owoce jagody kamczackiej. Takie atrakcje organizowane są w sześciu województwach, małopolskim, mazowieckim, wielkopolskim, świętokrzyskim, lubelskim, czy łódzkim. 

Reklama

Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką?

Jagody kamczackie są świetnym źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, oraz wspiera odporność organizmu. Warto dodać, że jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza i kolagenu. W owocach tych znajduje się również wspierająca wzrok witamina A, czy witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ krążenia, nerwowy i procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Obecny jest tu także magnez wspierający pracę serca i mózgu; potas, który między innymi reguluje ciśnienie krwi; bor, który jest istotny dla układu kostnego i hormonalnego; jod, który wspiera tarczycę, oraz wapń i fosfor, które wzmacniają kości.

Owoce te mają działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze, dzięki czemu pomagają zwalczać infekcje. Polecane są do stosowania przy infekcjach związanych z układem moczowym. Co więcej, jagody kamczackie warto jeść ze względu na ich doskonały wpływ na układ krążenia, między innymi pomagają dbać o prawidłowe ciśnienie krwi, oraz zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Mają również właściwości stabilizujące poziom cukru we krwi.

Ponadto jagoda kamczacka ma bardzo wysoką zawartość antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Owoce te są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie i prawidłową pracę jelit, pomaga także dbać o mikroflorę jelitową, a także sprawia, że długo czujemy się syci. Ponadto błonnik pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jagoda kamczacka jest polecana podczas wystąpienia dolegliwości żołądkowych. Dodatkowo owoce te są niskokaloryczne, oraz podkręcają metabolizm, dzięki czemu bez obaw można pałaszować je na diecie odchudzającej.

Sprawdź także: Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit

Jagoda kamczacka w kuchni

Jak jeść jagody kamczackie? Można podawać je jako samodzielną przekąskę lub dodać do posiłku. W wersji śniadaniowej świetnie pasować będą do owsianki, koktajlu, jogurtu z musli, czy jako dodatek do wszelkiego rodzaju placków, naleśników, czy omletów. Można również dorzucić je do sałatki, ich słodko-kwaśny smak będzie idealnie pasować do serów, czy orzechów.

Jagody kamczackie dobrze sprawdzą się do przygotowania przetworów, soków owocowych oraz dżemów. Doskonale będą smakować w przeróżnych deserach, od ciast z galaretką, po jagodowe muffinki.

Źródła: teragotuje.pl, finanse.wp.pl, akademiaroslin.pl

Zobacz też:

Błonnik, żelazo, białko. Jedz, gdy masz wysoki cukier, kłopoty z jelitami i odchudzasz się

Francuzi uwielbiają, my podchodzimy z rezerwą. Jest delikatny, wyrazisty i ma dużo białka

Zielony hit z bazarków smakuje jak migdały. Poprawia wzrok i wygląd skóry, pomaga w odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce