Reklama
Reklama

Rzadki i trudny do pozyskania miód, ma cytrusowy smak i mnóstwo mocy. Wzmacnia po chorobie, łagodzi stres, dobry dla serca

Miód nawłociowy na rynku jest prawdziwą rzadkością. Trudny do pozyskania, ma wyjątkowy lekko cytrusowy smak. Zachwyca działaniem wzmacniającym, wspiera też serce i nerki, koi nerwy. To prawdziwe płynne złoto. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto po niego sięgać i do czego możesz go dodawać.

Miód nawłociowy to płynne złoto

Nawłoć to roślina kwitnąca pod koniec sezonu, późnym latem i wczesną jesienią. Co istotne, nie jest tak łatwo go zdobyć, ponieważ pogoda i warunki zbiorów sprawiają, że miód nawłociowy trafia na rynek w niewielkich ilościach. Dzięki temu właśnie jest to tak pożądany towar.

Wyjątkowy jest także jego smak - słodki, z niezwykle subtelną cytrusową nutą. Jego świeżość i lekka kwaskowatość prawdopodobnie przypadną do gustu nawet osobom, które nie przepadają za klasycznymi miodowymi smakami.

Jakie właściwości ma miód nawłociowy?

Wiele osób zastanawia się, jakie właściwości ma miód nawłociowy? Śmiało można stwierdzić, że to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne witaminy i minerały, które działają wspaniale właściwie na cały organizm.

Reklama

Zacznijmy od nerek i układu moczowego - miód nawłociowy jest cenny jeżeli chodzi o przeciwdziałanie infekcjom i powstawaniu kamieni moczowych. Nawłoć zawiera związki działające moczopędnie, dzięki czemu nasz organizm łatwiej pozbywa się bakterii z dróg moczowych, co sprzyja leczeniu stanów zapalnych. Szczególnie istotna w tym przypadku jest kwercetyna. To naturalny związek regulujący pracę nerek. 

Miód nawłociowy doskonale sprawdza się również przy leczeniu przeziębienia i grypy. Jak się okazuje, to właśnie ten rodzaj miodu ma wyższe właściwości lecznicze od lipowego, spadziowego czy gryczanego. Ponadto miód nawłociowy wspiera prawidłowe działanie układu krążenia, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. 

Miód pozyskiwany przez pszczoły z nawłoci cenny jest także dla naszego układu nerwowego: działa uspokajająco i antystresowo, ułatwia zasypianie.

Kto powinien jeść miód nawłociowy?

Kto powinien jeść miód nawłociowy? To właściwie produkt polecany wszystkim - osobom dorosłym i seniorom, a nawet dzieciom po pierwszym roku życia, zwłaszcza w okresie spadku odporności czy większej ekspozycji na stres. Jeżeli chcesz po prostu wesprzeć swoje nerki czy serce, także śmiało sięgaj po miód nawłociowy.

To bardzo dobry składnik diety także w przypadku osób aktywnych fizycznie, które szukają dodatkowego źródła energii. Poza tym miód nawłociowy, którego słodycz przełamana jest intrygującą kwaskowatością, to bardzo interesująca alternatywa dla cukru.

Podstawowym przeciwwskazaniem dla spożywania miodu nawłociowego jest oczywiście alergia na produkty pszczele. Ze względu na naturalną zawartość cukrów osoby zmagające się z cukrzycą powinny tę kwestię skonsultować z lekarzem.

Do czego używać miodu nawłociowego? Można jeść go oczywiście prosto ze słoiczka lub dodawać do ciepłej herbaty czy mleka. Tu należy jednak pamiętać o tym, żeby napój nie był gorący, bo w ten sposób miód traci swoje właściwości. Śmiało dodawaj go także do owsianki czy jogurtu z owocami. Miód nawłociowy świetnie sprawdza się także w dressingach do sałatek czy smoothies.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pij codziennie, wzmocnisz odporność. Pomaga też na leniwe jelita, oczyszcza organizm i poprawia wygląda skóry

Poprawia widzenie, krążenie i oczyszcza organizm. W rosole to podstawa możesz zrobić też pesto i sałatki

Chrup zamiast słodkich przekąsek lub dodaj do jogurtu. Mają dużo błonnika i sycą na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: miód