Rzadko jadamy, bo jest jeszcze mało znany. Wzmacnia serce i układ nerwowy
Szpinak nowozelandzki w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Przez to rzadko go spożywamy i nie zdajemy sobie sprawy, ile tak naprawdę tracimy. Jest to coś zupełnie innego niż szpinak, który jedliśmy wiele razy. Mało znane warzywo wzmacnia pracę serca i układ nerwowy.
Szpinak nowozelandzki znany jest także pod dwoma innymi nazwami: tetragonia czterorożna oraz trętwian czterorożny. Choć prawdopodobnie one nic nam nie mówią, to i tak warto przyjrzeć się bliżej tej roślinie. Należy ona do rodziny pryszczyrnicowatych, ale jest wyjątkowo podobna do znanego nam szpinaku zwyczajnego.
Na dziko występuje na terenie Australii, Nowej Zelandii i Tasmanii. W innych regionach świata uprawia się szpinak nowozelandzki jako warzywo. W polskich ogródkach widujemy go jednak rzadko. Wyjątkowo uwielbiany jest we Francji.
Szpinak warzywny i szpinak nowozelandzki, mimo braku biologicznych powiązań, wykazują wiele podobieństw. Między innymi właśnie przez to trętwian czterorożny zdobył takie uznanie w kuchni. Jednocześnie jest wiele cech, które je odróżnia.
Smak
Szpinak warzywny: delikatny, lekko słodkawy, zwykle z wyraźną nutą ziemistości.
Szpinak nowozelandzki: łagodny, nieco słonawy, ale wciąż neutralny, bez typowej "szpinakowej" nuty.
Tekstura liści
Szpinak warzywny: cienkie, delikatne liście, które łatwo się gotują i szybko więdną po zbiorach.
Szpinak nowozelandzki: liście są grube, mięsiste i lekko chrupiące, po obróbce termicznej zachowują swoją strukturę, nie stają się wiotkie.
Wartości odżywcze
Szpinak warzywny: bogaty w witaminę A, C, żelazo, błonnika i kwasu szczawiowego.
Szpinak nowozelandzki: wysoka zawartość witaminy A, mniejsza ilość szczawianów.
Szpinak nowozelandzki wzmocni pracę serca. Zawiera dużą ilość potasu, który odgrywa istotną rolę w prawidłowej pracy narządu. Pomaga w ustabilizowaniu ciśnienia tętniczego krwi. Zapewni równowagę rytmu serca, przeciwdziałając wystąpieniu takich chorób jak m.in. arytmia, migotanie przedsionków.
W przeciwieństwie do zwyczajnego szpinaku warzywnego szpinak nowozelandzki będzie bezpieczny dla nerek. Jego zawartość kwasu szczawiowego jest niska, więc to lepszy wybór dla osób z kamicą nerkową. Nie będzie również negatywnie wpływać na wchłanianie wapnia z posiłku.
Ponadto szpinak nowozelandzki ma szereg korzyści dla układu nerwowego. Zawiera składniki kluczowe dla syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Może zmniejszać ryzyko pojawienia się depresji, zaburzeń nastroju, stanów lękowych. Wspiera funkcje poznawcze, poprawia pamięć.
Dodatkowo regularne zajadanie szpinaku nowozelandzkiego podbudowuje odporność organizmu. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Wspomaga prawidłowe trawienie, przyspieszy perystaltykę jelit i zapobiegnie zaparciom.
Szpinak nowozelandzki doskonale sprawdza się jako podstawa warzywnych sałatek. Porwany lub pokrojony w większe kawałki można połączyć z pomidorami, papryką, nasionami słonecznika, awokado, tartym dowolnym serem. Poza tym możemy go w prosty sposób dodać do kanapek, past do pieczywa, twarogu.
W połączeniu z serem feta, suszonymi pomidorami, szpinak nowozelandzki stworzy doskonały farsz do naleśników, pierogów, ciastek z ciasta francuskiego. Taką mieszankę dodamy też do makaronu. Trętwian czterorożny doskonale nada się do zapiekania i gotowania w zupach.
Źródło: abczdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowy i smaczny zamiennik ziemniaka. Działają niczym tarcza ochronna dla mózgu i wątroby
Zdobi ogród, a jego owoce to tarcza ochronna dla wątroby. Można jeść na surowo lub zrobić sok
Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie i jelita zaczną dobrze pracować. Wcinaj też, gdy serce kołacze