Reklama
Reklama

Napar, który perfekcyjnie oczyszcza organizm. Pomaga w odchudzaniu i zwalcza infekcje

Jeśli interesujesz się zdrowym stylem życia, z pewnością trafiłeś na różne sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn. Oczywiście nasze ciało ma do tego odpowiednie narzędzia, jednak istnieją naturalne sposoby, które mogą wspomóc procesy detoksykacji. Jednym z nich jest napar z miodokrzewu. Sprawdź, jakie ma właściwości, jak go pić i parzyć.

Zanieczyszczone spalinami powietrze i wysoko przetworzona żywność są źródłem toksyn, które niekorzystnie wpływają na organizm. Dlatego, chociaż ludzkie ciało jest wyposażone w narządy takie jak nerki i wątroba, które odpowiadają za detoksykację, warto dodatkowo wesprzeć ich działanie. W tym celu wcale nie musisz sięgać po drastyczne diety głodówkowe czy niezbyt smaczne mikstury na bazie selera naciowego. Wystarczy, że swój standardowy jadłospis, oparty na wysokoodżywczych produktach, wzbogacisz o prozdrowotne naturalne napoje. Jednym z nich jest napar z miodokrzewu. 

Reklama

Co to jest miodokrzew? 

Miodokrzew jest rośliną pochodzącą z południowej części Afryki. Swoją nazwę zawdzięcza prawdopodobnie złocistym kwiatom i miodowemu aromatowi. Z liści, kwiatów i łodyg miodokrzewu powstaje herbata Honeybush, która wytwarzana jest w okolicach Kapsztadu. Co ciekawe, roślina ta spokrewniona jest czerwonokrzewem, znanym jako popularna, czerwona herbata Rooibos. 

Gdzie kupić miodokrzew? Susz do przygotowania naparu z miodokrzewu można kupić w sklepach zielarskich oraz tych ze zdrową żywnością. Powszechnie dostępny jest także w sklepach internetowych.  

Jakie właściwości ma miodokrzew?  

Spożywanie naparu z miodokrzewowu ma działanie wspierające funkcje detoksykujące organizmu. Ponadto taki napój będzie świetnym wyborem dla organizmu w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopadają nas przeziębienia. Miodokrzew ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest dobrym wsparciem podczas infekcji. Co więcej, wykazuje działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny. Przypisuje się mu również właściwości kojąco wpływające na układ nerwowy i ułatwiające zasypianie.  

Dodatkowo warto wspomnieć, że miodokrzew jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, a także działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Obecne są w nim również minerały: 

  • potas, który pomaga obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi i przyczynia się do prawidłowej pracy serca, 
  • wapń, wzmacniający kości i zęby, zmniejszając ryzyko osteoporozy,  
  • miedź, która korzystnie wpływa na odporność i produkcję czerwonych krwinek,  
  • żelazo, zapobiegające anemii.  

Napar z miodokrzewu wykazuje również działanie wspierające utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, regularne picie naparu z miodokrzewu może korzystnie wpływać na utratę masy ciała, przypisuje się mu właściwości wspierające spalanie tłuszczu. Taka herbata poprawia trawienie, zapobiegając zaparciom. 

Sprawdź także: Dodawaj do potraw lub pij napar. Tłumi wilczy apetyt, poprawia wzrok i trawienie

Napar z miodkrzeku - jak parzyć i pić?  

Jak smakuje napar z miodokrzewu? Jest lekko słodki i przyjemny w smaku, można spożywać go zarówno na gorąco, jak i na zimno z dodatkiem kostek lodu.  

Jak parzyć napar z miodokrzewu? Do kubka wsyp łyżeczkę suszu i zalej 200 ml gorącej wody. Odstaw na 5 do 10 minut do zaparzenia pod przykryciem. Przecedź napar. Gotowy napój możesz pić bez niczego lub dodać do niego plasterek cytryny i odrobinę miodu. Niektórzy smakosze zamiast cytryny, wybierają opcję z mlekiem i miodem. Nie istnieją sztywne wytyczne co do ilości naparu z miodokrzewu, jakie można wypić, można więc sięgać po niego codziennie. 

Źródła: terazgotuje.pl, czajnikowy.com.pl,  Youtube: @drbartekpl 

Zobacz też:

​Tego soku warto mieć w domu pół spiżarni. Chroni serce niczym żelazna tarcza, zapobiega miażdżycy

Prosty napój, który oczyszcza jelita i regeneruje wątrobę. Hamuje apetyt na słodycze

To jedna ze smaczniejszej części wołowiny. Ma niewiele tłuszczu, jest bardzo soczysta i aromatyczna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje