Rzadko jemy to warzywo, bo trudno pozbyć się goryczy. Chroni serce, ma dużo żelaza i potasu
Bakłażan to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych daniach, włączając w to sałatki, zupy i zapiekanki. Jego dodatkowym atutem jest wysoka wartość odżywcza. Niestety dużo osób go unika ze względu na gorzki posmak. Jak jeść bakłażana i co zrobić, aby pozbyć się z niego goryczy?
Można natknąć się na niego niemal w każdym warzywniaku, sklepie osiedlowym, supermarkecie i na targowisku. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego swojego jadłospisu, inni z kolei go unikają ze względu na gorzki posmak. Ty również należysz do tej ostatniej grupy? W takim razie wiedz, że możesz poprawić jego smak i naprawdę się z nim polubić. Jak jeść bakłażana - na surowo czy po obróbce termicznej? I w jaki sposób pozbyć się z niego goryczy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Co do zaoferowania pod względem odżywczym ma nam bakłażan? Kto powinien jeść to warzywo, a dla kogo nie jest ono wskazane? Warto zacząć od tego, że stanowi on prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W jego wnętrzu kryje się spora ilość kwasu foliowego oraz manganu i potasu. Ponadto można znaleźć w nim m.in. magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B3, B5, B6 i K. Na uwagę zasługują także związki aktywne, zwłaszcza antocyjany i glikoalkaloidy.
Komu szczególnie polecane jest spożywanie bakłażana? Przede wszystkim osobom, które pragną wspomóc pracę swojego układu krążenia. Według doniesień naukowych wykazuje on działanie kardioprotekcyjne, przyczyniając się do poprawy profilu lipidowego. W jednym z badań na modelu zwierzęcym ekstrakty pozyskane z jego skórki doprowadziły do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i lipoprotein LDL/VLDL oraz do wzrostu cholesterolu HDL, czyli tego potocznie nazywanego "dobrym".
Nie są to jednak jedyne prozdrowotne właściwości bakłażana. Z danych naukowych możemy dowiedzieć się również, że posiada on potencjał przeciwnowotworowy i antyoksydacyjny, a to wszystko za sprawą obecnych w nim glikoalkaloidów i polifenoli. Ponadto może on stanowić wartościowy element jadłospisu osób zmagających się z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością, ponieważ - dzięki zawartości błonnika - pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Pamiętaj, że choć bakłażan jest niezwykle cenny pod względem odżywczym, nie każdy może po niego sięgać. Jako że zawiera on sporo błonnika i jest dość ciężkostrawny, nie jest wskazany przy chorobach układu pokarmowego, ponieważ może nasilać ich objawy.
Pierwszym sposobem jest pokrojenie warzywa w plastry i posypanie ich solą. Po ok. 20-30 minutach puszczą one sok, w którym znajduje się znaczna część goryczki. Drugą metodą jest umieszczenie plastrów na kilka minut w osolonej wodzie lub zimnym mleku. Przed obróbką termiczną dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Zastanawiasz się, jak jeść bakłażana? Możliwości jest naprawdę wiele. Pamiętaj jednak, aby nie spożywać go na surowo, ponieważ zawiera on toksyczne związki, tj. solamarginę i solasoninę, które w większych ilościach mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia neurologiczne. Zawsze należy poddawać bakłażana obróbce termicznej, np. gotowaniu, duszeniu, grillowaniu lub pieczeniu.
Bakłażan świetnie smakuje w połączeniu z mięsnym lub warzywnych farszem. Ponadto możesz dodawać go do sałatek, zapiekanek, dań jednogarnkowych, past, kanapek oraz zup. Wiedz jednak, że warzywo to łatwo chłonie tłuszcz, dlatego - jeśli ograniczasz kalorie - najlepiej przygotować go w piekarniku lub na grillu.
Szukasz ciekawych pomysłów na dania z bakłażanem w roli głównej? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym polubisz to warzywo już od pierwszego kęsa. Ciekawą alternatywą dla śledzi, może być bakłażan po kaszubsku. Wegetariańskie danie w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i przypraw.
Jeśli wolisz klasykę postaw na nadziewanego bakłażan z farszem z piersi z kurczaka i kaszy kuskus lub bakłażana z patelni z dodatkiem oliwy i miodu. Trwa sezon grillowy, dlatego pyszną alternatywą dla kiełbasek może być bakłażan na grilla. Miłośnikom dań kuchni włoskiej polecamy pieczonego bakłażana z serem mozzarella.
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Zobacz też:
Polski superfood. Działają jak najlepszy probiotyk, wspomagają trawienie i regulują ciśnienie
Na gładką skórę, dobry wzrok, niski cukier. Jedz, bo sezon szybko się kończy