Reklama
Reklama

Wygląda jak papierówka, a smakuje egzotycznie. To warzywo to hit do kiszenia i na sałatki

Wygląda jak cytryna, papierówka lub pigwa, a w rzeczywistości jest ogórkiem! Odmiana 'Lemon' należy do najstarszych na świecie! Nasiona tej rośliny do sprzedaży trafiły już w 1894 roku. Od tego czasu podbija Amerykę, Azję i Europę. Dostępna jest także w Polsce. Poznaj tę niezwykłą odmianę i dowiedz się, jak smakuje i co zrobić z ogórka Lemon.

Ogórek Lemon - najstarszy ogórek świata

Najprawdopodobniej odmiana ogórka Lemon pochodzi z Indii - jak reszta ogórków. Do Stanów Zjednoczonych została sprowadzona w XIX, aby w 1894 roku znaleźć się w katalogu nasion Samuela Wilsona. Niedługo potem odmiana ta rozpowszechniła się w Europie i Azji.  

Dziś ogórek Lemon nie jest popularnym widokiem na polskich straganach, ale z łatwością można zdobyć jego nasiona i samodzielnie wyhodować je w ogródku czy w doniczce na balkonie. Jego wymagania są podobne jak w przypadku innych odmian. Ogórki lubią glebę żyzną i wilgotną o pH 7. Najlepiej owocują na stanowisku słonecznym. Można je siać wprost do gruntu lub na rozsadę. Roślina ta owocuje w lipcu i sierpniu, podobnie jak odmiana White Wonder.  

Reklama

Choć odmiana Lemon nie jest tak plenna, jak inne ogórki, to jednak z jednego krzaczka możesz pozyskać całkiem sporo tych niezwykłych warzyw. Czym wyróżnia się odmiana Lemon? Ogórki te zachwycają swoim wyglądem. Przypominają cytrynę lub niektóre odmiany jabłek np. papierówkę. Młode owoce są okrągłe, kolczaste i kremowe. Z czasem ich skórka staje się gładka i zabarwia się na jasnożółty kolor. Wówczas są najlepsze do jedzenia na surowo. Im bardziej dojrzały owoc, tym jego skóra robi się grubsza i pomarańczowa z Ja

Jak smakuje ogórek Lemon?

Wygląda jak cytryna, ale czy smakuje podobnie? Pod tym względem ogórek Lemon cię nie zaskoczy. Odmiana ta smakuje jak ogórek, ale jest nieco delikatniejszy i słodszy. Pozbawiony jest także charakterystycznej dla innych ogórków siewnych goryczki. Podobnie jak White wonder zachwyca swoim zapachem.  

Jego wygląd z pewnością urozmaici grządki warzywne w ogródku, ale także doskonale sprawdzi się w kuchni. Jego wprowadzenie do diety przyniesie ci także wiele prozdrowotnych korzyści.  

Podobnie jak inne ogórki w 95% składa się z wody, dlatego pomoże ci nawodnić organizm, szczególnie w letnie, upalne dni. Jego skład wpływa także na małą liczbę kalorii, którą dostarcza. 100 g ogórka dostarcza zaledwie 12 kcal. Jest zatem doskonałą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej.  

Ogórek Lemon zawiera witaminy: C, z grupy B i K. Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność, kości i układ krwionośny. Ponadto jest świetnym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi.  

W składzie tego niezwykłego warzywa znajdziesz również wiele przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki będące przyczyną wielu stanów zapalnych i chorób przewlekłych. Ogórek Lemon jest źródłem zeaksantyny i luteiny chroniących narząd wzroku, ale także lignanów i flawonoidów w tym fisetyny wykazującej właściwości przeciwnowotworowe. Według badań opublikowanych w "Journal of Cancer Research" [tom 72 nr 8] fisetyna spowalnia rozwój raka prostaty

Ogórek Lemon - jak jeść, co z niego zrobić? 

Zastosowania kulinarne cytrynowego ogórka są bardzo podobne do innych odmian. Jak jeść ogórek Lemon? Najlepiej na surowo ze skórką. Wówczas dostarczysz sobie największej ilości cennych substancji, które zawiera to warzywo. Ogórka możesz dodać do sałatek, kanapek, wrapów, zrobić z niego dipy i sosy np. tzatziki. Wykorzystaj również jego niecodzienny wygląd i przystrój paterę z wędlinami czy serami na rodzinnej uroczystości lub przyjęciu w ogrodzie.  

Co zrobić jeszcze z ogórka Lemon? Warzywo to doskonale nadaje się na pikle, sałatki obiadowe, ale także niskokaloryczne chipsy. Możesz dodać go do zup, wykonać z niego chłodnik lub polać je pesto i schrupać z makaronem.  

Ogórek 'Lemon' świetnie nadaje się do przygotowywania drinków. Latem możesz wykonać z niego wodę ogórkową. Wystarczy, że do wody dodasz plasterki ogórka i cytryny oraz nieco wyciśniętego soku. W ten sposób otrzymasz pyszny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie w upalne dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To mięso jest zdrowsze i smaczniejsze od indyka, ale rzadko kupujemy. Kotlety wychodzą wybitne

Zaskoczył mnie nie tylko kolorem, ale i smakiem. Pierwszy raz spróbowałam na wakacjach w Norwegii

Latem pełno ich na straganach, ale rzadko kupujemy. Szkoda, bo marynowane są lepsze od korniszonów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | warzywa