Reklama
Reklama

Rzadko wykorzystywana w polskiej kuchni przyprawa. Warto dodawać do mięs i potraw z fasoli

Tę przyprawę uprawia się od wieków, a zdecydowanie za rzadko jest wykorzystywana w polskiej kuchni. Ma wyjątkowy aromat, a przy tym jest dla nas bardzo zdrowa. Warto dodawać ją do mięs oraz potraw z fasoli. Świetnie wspiera trawienie ciężkiego jedzenia.

Cząber - co to za roślina?

Cząber jest rośliną jednoroczną ogrodową, którą znano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Ceniona była tam zarówno za swój aromat, jak i właściwości zdrowotne. W IX wieku mnisi sprowadzili ziele do Europy Środkowej.  

Cząber może pełnić formę przydomowej ozdoby. Charakteryzuje się cienkimi, rozgałęzionymi łodygami, które pokryte są przez lancetowate liście. Od lipca do października pokrywa się licznymi, drobnymi kwiatami o fioletowej barwie

Kwiaty cząbru mogą przypominać w zapachu macierzankę. Gałązki na przyprawę mają za to aromat podobny do majeranku lub tymianku. Smak cząbru jest jednak nieco ostrzejszy. 

Czy cząber jest zdrowy?

Cząber jak najbardziej należy do zdrowych przypraw, a ze względu na swoje działanie ceniony był już setki lat temu. W składzie ziela znaleźć można bogactwo witaminy C, cynku, magnezu, potasu. Do tego dostarczy olejków eterycznych i antyoksydantów w postaci flawonoidów, garbników

W efekcie cząber wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Przyjmowanie go poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego. W czasie przechodzonych infekcji złagodzi uciążliwe objawy i pozwoli szybciej powrócić do zdrowia.  

Właściwości przeciwzapalne sprawią, że cząber pomoże wyleczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zahamuje biegunkę i zapobiegnie dalszemu rozwojowi chorobotwórczych bakterii w jelitach. Zadziała rozluźniająco, zmniejszy ilość wzdęć i zapobiegnie ich powstawaniu. 

Cząber poleca się dodawać do ciężkostrawnych potraw. Wynika to z faktu, że przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych i dzięki temu znacząco poprawi trawienie. Usprawni pracę wątroby oraz ochroni ją przed uszkodzeniami. Zniweluje uczucie przejedzenia i "ciężkości" po tłustym jedzeniu. 

Regularne przyjmowanie cząbru będzie pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy. Przyprawa zredukuje objawy wysokiego stresu. Wyciszy organizm, ureguluje poziom produkowanego kortyzolu. Może ułatwić zasypianie i poprawiać nastrój, zapobiegając wystąpieniu stanów depresyjnych i lękowych.

Ziele może działać cuda nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Cząber pomoże w gojeniu się ran. Złagodzi ból, swędzenie czy pieczenie zmian skórnych i zmian po ukąszeniach owadów. Zmniejszy również opuchliznę i pojawiające się zaczerwienienia.

Do czego używa się cząber?

Cząber znany jest jako świetna przyprawa podkręcająca smak fasoli. Niemiecka nazwa rośliny przetłumaczona na polski dosłownie brzmi "fasolowe ziele". Z tego powodu używa się go właśnie do potraw z fasolą, jak np. fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, gulasz fasolowy. 

W kuchni cząber może wesprzeć także potrawy z warzywami kapustnymi. Taki dodatek zmniejszy ilość wzdęć po posiłku. Do tego dobrze dopełni smak ziemniaków, ryb, serów czy mięs. Spośród mięs najlepiej skomponuje się z jagnięciną, wieprzowiną czy drobiem, gdyż doda im wyrazistości. Cząber często dodawany jest do kiełbas, pieczeni i gulaszy. 

Źródło: apteline.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso

Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy