Reklama
Reklama

Są droższe od trufli i znów pojawiły się w naszych lasach. Sposób jedzenia tych grzybów też jest wyjątkowy

W polskich lasach pojawiła się ponownie po ponad 100 latach. To prawdziwy Święty Graal dla grzybiarzy. Gąska sosnowa to wyjątkowy okaz, który trudno zdobyć. Doceniania jest za swój oryginalny aromat i słodkawy smak. Dowiedz się, co to za grzyb, jak go jeść i ile kosztuje.

Gąska sosnowa to prawdziwy skarb wśród grzybów, nazywany nawet Świętym Graalem grzybiarzy. Występuje rzadko i jest zagrożona wymarciem, dlatego kosztuje bardzo dużo. W Polsce znaleziono ją w 1921 roku i wówczas uznano za gatunek wymarły. Pojawiła się jednak w Beskidach po 100 latach, czyli w 2021 roku. Dziś bardzo trudno ją dostać, a szkoda, bo jej właściwości zdrowotne są korzystne dla organizmu, a smak naprawdę wyjątkowy.

Gąska sosnowa - co to za grzyb

Gąska sosnowa należy do rodziny gąskowatych i nazywana jest też opieńką i prośnianką sosnową oraz matsutake. To grzyb szczególnie ceniony w krajach Dalekiego Wschodu oraz Azji Południowo-Wschodniej. Występuje właśnie w Eurazji, choć dawniej pojawiał się też m.in. w Skandynawii czy Ameryce Północnej. Rośnie tam, gdzie są sosny - najczęściej gęstokwiatowe lub zwyczajane. 

Grzyb ma brązowy, gruby i stożkowaty kapelusz, który zawija się ku trzonowi. Nóżka jest brązowo-biała i rozszerza się ku dołowi. Gąska sosnowa charakteryzuje się wyjątkowym cynamonowym aromatem, który nie znika pod wpływem smażenia czy gotowania. Ma także słodkawy posmak.

Opieńkę sosnową powinni poszukiwać tylko najbardziej doświadczeni grzybiarze, bo łatwo pomylić ją z innymi okazami, także trującymi. Grzyb może być podobny do muchomora Smitha, opieniek i borowików. 

Jak jeść gąskę sosnową?

Gąska sosnowa w swoim składzie zawiera dużo antyoksydantów, dlatego działa przeciwzapalnie, chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźnia starzenie się komórek. Może też wesprzeć układ odpornościowy i pomóc w redukowaniu stresu. Jak więc jeść gąskę sosnową, żeby cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi?

Grzyb cechuje się jędrnym miąższem i cynamonowym aromatem. Zaleca się, żeby kroić go na duże kawałki. Dzięki temu zachowana zostaje jego struktura. Najczęściej wykorzystuje się go do zup i dań z ryżem. W Azji podaje się go z glonami morskimi i jajkiem. 

Ile kosztuje gąska sosnowa?

Gąska sosnowa to gatunek zagrożony wymarciem. Nie można jej wyhodować, więc pozyskuje się ją wyłącznie z terenów, gdzie występuje naturalnie. Z tego powodu to jeden z najdroższych grzybów na świecie. Ile kosztuje gąska sosnowa? 

W Polsce nadal trudno ją zdobyć, ale można ją zimportować ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Korei lub Chin. W tych krajach sprzedawana jest w cenie od 100 do 500 dolarów za kilogram. Zdecydowanie najdroższe okazy pojawiają się w Japonii, gdzie gąska sosnowa może kosztować nawet 2 tysiące euro za kilogram

Źródło: terazgotuje.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Zobacz też:

Nie znamy, więc nie kupujemy. Serce kocha ten owoc, to też roślinny zamiennik mięsa

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. „Woda kijankowa” podbija sieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby