Reklama
Reklama

Sekretem tych pierogów jest ciasto. Rissóis możesz nafaszerować czym chcesz

Sprawdzą się na każdą okazję. Podczas imprezy będą apetyczną przekąską, a na co dzień posłużą za sycący obiad dla całej rodziny. Portugalskie rissóis przygotujesz na wiele sposobów. To faszerowane i panierowane pierogi. Nadzienie, które znajduje się w środku, może być takie, jak lubisz - jarskie lub mięsne.

Portugalski przysmak można przyrównać zarazem do polskiego sznycla, pasztecika, krokieta i pieroga. Chrupiąca przekąska nigdy się nie nudzi, bo mogą ją wypełniać różne farsze. Co to są rissóis i jak je zrobić?

Rissóis - portugalskie pierogi

Rissóis (lub rissol w liczbie pojedynczej) to tradycyjne portugalskie przekąski, które inspirowane są francuskimi pasztecikami rissole. Z zewnątrz wyglądają zupełnie jak pierogi, ale różnią się sposobem przygotowania. Ciasto jest kruche, a farsz zazwyczaj bardziej wyrazisty. To przekąska, którą serwuje się często w kawiarniach jako zimną przystawkę. W Portugalii pojawia się również na domowych przyjęciach i grillach - wówczas podaje się ją na ciepło, z ryżem i w towarzystwie odświeżających sałatek warzywnych. 

Rissóis mają kształt półksiężyca. To panierowane ciasto, smażone w głębokim tłuszczu, które w środku skrywa wytrawne nadzienie. Tradycyjnie farsz przygotowuje się z krabów, krewetek, ryb lub mięsa. Wnętrze rissóis może być wypełnione również sosem beszamelowym, wieprzowiną lub wołowiną, dorszem, tuńczykiem, ośmiornicą, nadzieniem z warzyw lub serem flamandzkim. 

Przeczytaj teżJedz, gdy brakuje ci potasu. Poczujesz przypływ energii, wzmocnisz organizm

Ciasto na pierogi rissóis

Niezależnie od tego, czym jest wypełniony rissol, ciasto zawsze pozostaje to samo. Można je też wykorzystać do zrobienia innych słonych przekąsek. W Portugalii przyrządza się z niego nawet słodkie pączki wigilijne, czyli sonhos. Jak zrobić ciasto na pierogi rissóis? Będziesz potrzebować tylko 5 składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.

Składniki:

  • 250 ml mleka lub wody,
  • skórka z połowy cytryny (dobrze umyta - obrana, ale nie starta),
  • 125 g masła 82%,
  • sól,
  • 250 g mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Do rondelka wlej mleko lub wodę. Wrzuć kawałek skórki z cytryny i dodaj masło. Wsyp sól. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy zacznie wrzeć. Wtedy zdejmij z palnika, wyjmij skórkę z cytryny i od razu wsyp całą mąkę. Mieszaj energicznie, aż mąka wchłonie płyn. 

Wstaw ponownie na ogień i ponownie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka (to moment suszenia masy). Następnie przełóż na stolnicę lub blat kuchenny i ugniataj wciąż ciepłe ciasto (jeśli jest zbyt gorące, użyj pomocniczo drewnianej łyżki). Gotowe powinno być elastyczne i nie przyklejać się do blatu. Uformuj kulę. 

Pierogi rissóis w różnych wariantach

Gdy ciasto na pierogi rissóis jest już gotowe, to najwyższy czas, żeby zabrać się za przygotowanie farszu. Tak naprawdę możesz wypełnić przekąskę, czym tylko chcesz. Klasycznie jest to nadzienie ze skorupiaków - z krabów lub krewetek. Nie może też zabraknąć jajka i bułki tartej do panierowania. Poniżej znajdziesz dwa przepisy - na tradycyjny farsz rybny oraz na mięsny.

Tradycyjny farsz z krewetek

Składniki:

  • opakowanie świeżych lub mrożonych krewetek (oczyszczonych),
  • 2 puszki łososia w sosie własnym,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • sok z cytryny (kilka kropel),
  • oliwa z oliwek,
  • poszatkowana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne. 

Sposób wykonania:

Obierz cebule i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek również obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp poszatkowaną cebulę. Smaż, aż do zeszklenia. Wtedy dodaj czosnek, przemieszaj. 

Krewetki (odpowiednio rozmrożone lub świeże) pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię, wymieszaj i podsmażaj. Łososia odcedź i dodaj do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj do połączenia.

Gdy ryba i skorupiaki będą podsmażone, dodaj liść laurowy, przyprawy (według uznania, ale farsz powinien być lekko pikantny) i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zostaw na małym ogniu na ok. 10 minut. Gdy płyny odparują całkowicie z naczynia, wyjmij liść laurowy i odstaw do wystudzenia.

Farsz mięsny do rissóis

Składniki:

  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pomidor,
  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowego),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, 
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 30 g masła 82%,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka 2%,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 g startego sera Manchego (ew. Pecorino Romano).

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa i podsmażaj do zeszklenia. Mięso dopraw tymiankiem, solą i pieprzem, przełóż na patelnię i połącz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso będzie już zbrązowione, dodaj drobno pokrojonego pomidora i wymieszaj. Wyłącz palnik i odstaw do wystudzenia.

W osobnym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj i smaż przez minutę. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Czekaj, aż sos zgęstnieje. Gdy nie będzie już żadnych grudek, dopraw solą, pieprzem i większą szczyptą gałki muszkatołowej. Dosyp jeszcze ser - przemieszaj do połączenia. Ostudź, a następnie wymieszaj z przygotowanym mięsnym farszem.

Jak zrobić pierogi rissóis?

Trzeba jeszcze złożyć pierogi i je usmażyć, żeby cieszyć się pyszną przekąską czy daniem głównym. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Ciasto na pierogi rissóis powinno mieć grubość ok. 2-3 mm. Następnie małą miseczką wytnij z niego koła - powinny być większe niż koła na standardowe pierogi. Ułóż trochę farszu na środku i zaklej dokładnie brzegi, aby powstał pieróg. Przygotuj panierkę z następujących składników:

Składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka,
  • bułka tarta,
  • litr oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • sól,
  • pieprz. 

W rondlu rozgrzej olej. W międzyczasie przygotowane pierogi zamaczaj w roztrzepanej masie jajecznej i panieruj dokładnie w bułce tartej. Smaż w głębokim tłuszczu, aż przyrumienią się z każdej strony. Wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

Źródło: terazgotuje.pl, magellanka.pl

Zobacz też:

W Bułgarii podają na zakąskę razem z rakiją. Najlepsza jest według oryginalnego przepisu ze specjalnym serem

Makaron dla cukrzyków i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, solidną dawkę żelaza, magnezu i wapnia

Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | przekąski | dania główne