Reklama
Reklama

Ser prosto z Kaszub, jego nazwa wywołuje uśmiech na twarzy. Doskonały dla serca i mocnych kości

Sery to w wielu domach niezbędny dodatek do pieczywa, sałatek, czy dań na ciepło. Zajadamy się specjałami z Francji, czy Włoch, nie mając świadomości, że polskie wyroby potrafią sprostać wymaganiom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kozia rura to ser prosto z Kaszub. Sprawdź, co oprócz zabawnej nazwy wyróżnia ten produkt, oraz dlaczego warto jeść sery kozie.

Przetwory z mleka koziego cieszą się coraz większą popularnością. Najbardziej cenione są oczywiście sery, ich charakterystyczny smak doskonale podkręca smak wielu potraw, np. sałatek, czy wytrawnych tart. Nie wszyscy wiedzą, że kozie sery są również bogate w wartości odżywcze. Podpowiemy ci, jakie właściwości kryją w sobie sery kozie, oraz z czym je podawać.

Kozia rura - ser z Kaszub

Skąd wzięła się nietypowa nazwa sera kozia rura? Wyrób zainspirowany został francuskim Buche de Chevre pochodzącym z Doliny Loary, czyli tradycyjną roladą z sera koziego, która swoim podłużnym kształtem może przypominać nieco rurę.

Reklama

Koza rura to świeży ser kwasowo-podpuszczkowy o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Można spożywać go od razu, lub poczekać, aż dojrzeje. Wyróżnia go prosty skład bez konserwantów, produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego, podpuszczki, kultur bakterii, oraz soli. Wytwarzany jest przez kaszubskie gospodarstwo.

Dlaczego warto jeść sery kozie?

Kozie sery często polecane są osobom, które borykają się z alergiami pokarmowymi, oraz nie mogą spożywać produktów z mleka krowiego. Ponadto nabiał z mleka koziego jest łatwiej przyswajalny przez organizm, przez co zalicza się go do produktów lekkostrawnych. Sery z mleka koziego mają odczyn zasadowy, przez co zmniejszają ryzyko stanów zapalnych w organizmie.

Dodatkowo kozie sery należą do naturalnych probiotyków, obecne w nich bakterie wspierają mikroflorę jelitową, tym samym poprawiając odporność organizmu. Przetwory mleczne, takie jak kozie sery są dobrym źródłem wapnia, który między innymi wzmacnia kości i zęby, zmniejszając ryzyko osteoporozy i próchnicy. Obecne są tu także witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ krążenia, nerwowy i procesy metaboliczne; witamina D, która wspiera układ kostno-szkieletowy i poprawia odporność, a także witamina E, znana ze swojego działania antyoksydacyjnego oraz korzystnego wpływu na kondycję skóry.  

Sery kozie są także źródłem białka, które buduje wszystkie tkanki organizmu, a także wpływa na pracę mięśni. Warto dbać o odpowiednią podaż białka w diecie, ponieważ wpływa ono na sytość po posiłku, co jest istotne zwłaszcza w kontekście odchudzania - pomaga zmniejszyć ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Warto pamiętać jednak, że w serze kozim w formie roladki, zazwyczaj znajdziemy ok. 300 kcal na 100 g produktu, dlatego warto jeść go w rozsądnych ilościach.

Regularne jedzenie serów kozich korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz pomagają chronić serce przed chorobami. Co więcej, jedzenie sera koziego może przyczyniać się do regulowania poziomu cukru.

Sprawdź także: Zapomniany napój latem działa jak powiew bryzy. Pij często, jelita będą pracować jak w zegarku

Jak jeść kozią rurę?

Delikatny i kremowy ser kozia rura idealnie sprawdzi się na kanapkach. Można podać go ze świeżym lub podpieczonym chlebem, bagietką, lub bułką. Innym pomysłem na wykorzystanie sera koziego, jest zaserwowanie go na desce serów, w towarzystwie winogron, truskawek, orzechów, czy oliwek. Możesz również dodać ser kozi do dań na ciepło, na przykład makaronów, zup, risotto, zapiekanek, doskonale pasuje do tarty, na przykład tej ze szparagami. Kozim serem można również nadziać pierogi, naleśniki, czy ciasto francuskie, tworząc pyszne przekąski.

Kozie sery świetnie smakują w lekkich sałatkach, jedną ze smaczniejszych propozycji jest ta z rucolą i roszponką, pieczonym burakiem, plastrami gruszki, orzechami włoskimi, oraz lekkim dressingiem z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny. Taka sałatka będzie pyszną opcją na kolację, lub imprezowy stół.

Źródła: terazgotuje.pl, koziafarma.pl

Zobacz też:

To najzdrowszy sok, babcia zawsze miała w kredensie. Chroni serce, wzmacnia odporność i poprawia wzrok

Dodaj dwie łyżki do pomidorówki. Ten dodatek wynosi zupę na inny poziom i pobija jej smak

Jego receptura była pilnie strzeżona, dziś mało kto pamięta ten napój. Działa jak probiotyk, chroni układ nerwowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser