Zapomniany napój latem działa jak powiew bryzy. Pij często, jelita będą pracować jak w zegarku
Latem, gdy temperatury nie spadają, a wielu z nas szuka orzeźwienia, warto pamiętać o nabiale. Produkty mleczne nie tylko dostarczają cennych składników odżywczych, ale dzięki lekko kwaśnemu smakowi doskonale sprawdzają się podczas upałów, przynosząc ulgę i nawodnienie. Jednym z takich napojów jest maślanka - naturalna, lekka i zdrowa. Poznaj jej właściwości i przekonaj się, w jaki sposób najlepiej ją spożywać.
Maślanka często jest niedoceniana - wydaje się zbyt gęsta i kwaśna, aby skutecznie gasić pragnienie. W rzeczywistości jest jednym z najlepszych napojów, który może ochronić nasz organizm przed odwodnieniem. Przekonaj się, jakie składniki odżywcze nam dostarcza i daj jej szansę tego lata.
Jedną z największych zalet maślanki są jej właściwości probiotyczne. Jako produkt fermentacji mlecznej kryje w sobie cenne bakterie, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. Z tego powodu usprawnia pracę układu pokarmowego, podkręca metabolizm oraz sprzyja procesowi odchudzania.
Jest lekkostrawna, a w organizmie rozkłada się szybciej niż mleko. Osoby, które boją się bólu brzucha ze względu na zawartość laktozy, nie muszą się martwić - bakterie probiotyczne neutralizują jej działanie i wspomagają trawienie.
To jednak nie wszystko. W jej składzie znajdziemy takie składniki mineralne jak magnez, potas, sód, fosfor, czy selen, a także kompleks witamin z grupy B i witaminę A. To sprawia, że może być pomocna przy walczeniu z niedoborami w naszym organizmie.
Maślanka zawiera także sporą dawkę wapnia, przez co wspomaga zdrowie kości. Jest szczególnie polecana dzieciom oraz seniorom. Dzięki witaminie A ma pozytywny wpływ na wzrok, a także działanie układu immunologicznego.
Latem warto skorzystać z dostępu do świeżych owoców i przygotować na bazie maślanki pyszne, orzeźwiające koktajle. Truskawki idealnie się do tego nadają. Nie dość, że taki koktajl będzie bardzo dobrze smakował, dodatkowo podbijemy jego właściwości zdrowotne.
W truskawkach znajdziemy witaminę C, K, A, E, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Dodatkowo owoce zawierają składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, magnez czy mangan. Wykazują pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy, a także pokarmowy. Kryją w sobie też błonnik, który wspomaga pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Nie są mocno kaloryczne, przez co można sobie pozwolić na nie nawet na diecie.
Truskawki mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, przez co zapobiegają wielu chorobom serca i układu naczyniowego. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dzięki zawartości antyoksydantów spowalniają proces starzenia się organizmu, a witamina A i E pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie.
Nie można zapominać o tym, że truskawki w 80 proc. złożone są z wody. Dzięki temu mogą pomóc nam w utrzymaniu właściwego nawodnienia organizmu, a połączeniu z maślanką będą tworzyć pyszny napój, dzięki któremu poradzimy sobie z wpływem upałów na nasz organizm.
Składniki:
- kilogram truskawek,
- pół litra maślanki naturalnej,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- dodatkowo: listki mięty do ozdoby.
Sposób wykonania:
Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Przełóż do wysokiego naczynia blendera i zalej maślanką. Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj na gładko. Możesz dodać do koktajlu kilka listków mięty, aby wzbogacić go o orzeźwiający aromat. Jeśli nie masz na to ochoty, wystarczy, że ułożysz listki dla ozdoby na powierzchni napoju.
Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Ma orzechowy smak i jest sypki nawet po przegotowaniu. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Wystarczy dodać odrobinę do porannej kawy. Pobudzi pracę mózgu, obniży cukier i pomoże w odchudzaniu