Reklama
Reklama

Smakuje jak z tureckiego straganu. Główny składnik kupisz w Lidlu lub Biedronce

Ten przysmak jest naprawdę wyjątkowy - delikatne ciasto filo pełne aromatycznego nadzienia zachwyca nie tylko turystów na wakacjach w Turcji. Nie musisz jechać za granicę, aby spróbować baklavy - składniki są na tyle łatwo dostępne, że orientalny, rozpływający się w ustach deser z łatwością przygotujesz w domu.

A co, gdyby do ulubionej kawy czy herbaty wybrać tym razem nieco bardziej orientalny smakołyk? Nasza propozycja jest prosta - baklava sprawdzi się świetnie. Nie każdy wie, że taki deser, kojarzony przede wszystkim z kuchnią turecką, można z łatwością przygotować w domu. Główny składnik znajdziesz w Biedronce czy Lidlu.

Baklava - przysmak z Bliskiego Wschodu

Baklava to potrawa z bogatą historią - swoje korzenie ma już w starożytnej Mezopotamii. Przez setki lat była bardzo popularna przede wszystkim wśród Arabów i Greków, ale także innych narodów Bliskiego Wschodu. Na początku była przyrządzana przy użyciu prostych składników - cienkich warstw ciasta, orzechów i miodu. Z upływem czasu jednak ten orientalny deser ewoluował za sprawą różnych dodatków,

Każdy region ma swoją wersję baklavy - przykładowo w Grecji jest ona polewana syropem z miodem, z kolei przedstawiciele krajów arabskich jako jej głównego składnika używają migdałów, pistacji czy orzechów ziemnych.

Co to jest ciasto filo?

To, co łączy właściwie wszystkie rodzaje baklavy, to pyszne bardzo cienkie ciasto filo, przypominające listki. Przypomina ono ciasto francuskie, ale jedynie z wyglądu. Do tego pierwszego wykorzystywane jest masło, z kolei do drugiego - przede wszystkim mąka, woda i odrobina oleju.

Możesz zrobić je samodzielnie, ale jest to nieco czasochłonne. Na szczęście ciasto filo jest dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych. Z łatwością znajdziesz je w większości marketów sieci Biedronka czy Lidl.

Przepis na domową baklavę

Ten orientalny deser z łatwością przyrządzisz w domu - przepis na domową baklavę nie jest trudny, a efekt z pewnością cię zachwyci.

Na początku przygotuj następujące składniki:

  • 450 g płatków filo,
  • 270 g masła, stopionego,
  • 220 g płatków migdałowych,
  • 220 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 170 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml miodu.

Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rozłóż na desce/blacie płaty ciasta filo i pokrój je na kawałki (wymiar 23x33cm).

W małym garnku rozgrzej łyżkę masła, gdy już się rozpuści, dodaj migdały i orzechy włoskie. Smaż przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią. Teraz kolej na dodanie: cukru, cynamonu, soku z cytryny oraz odrobiny ekstraktu z wanilii.

Następnie do formy o wymiarach 23x33cm połóż jedną warstwę płatków ciasta filo, posmaruj ją masłem. Powtórz ten proces czterokrotnie - z kolejnymi warstwami.

Na płatkach filo połóż połowę przygotowanego wcześniej w garnku nadzienia. Na tym ułóż kolejne cztery warstwy filo i posmaruj miękkim masłem. Na to połóż resztą nadzienia i rozprowadź równomiernie.

Baklavę wstaw do rozgrzanego piernika i piecz przez 45 minut, do zarumienienia. 

To czas na przygotowanie syropu - podgrzej w rondelku wodę z miodem i gotuj przez kilka minut, aż mieszanka się zagęści. Odstaw z ognia do przestygnięcia. Po wyjęciu baklavy z piekarnika, polej ją syropem. Podawaj po wystygnięciu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

"Owoc szczęścia" dla seniorów i cukrzyków. Oczyszcza organizm z toksyn, świetny na krążenie

Nie bez powodu nazywają go kłączem nasercowym. Przyprawa pomaga też na bóle reumatyczne i silne migreny

Ma tak dużo wapnia jak mleko, pokłady magnezu i potasu. Ta kasza wzmacnia serce i nie uczula

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze