Sok, który zmniejsza apetyt i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Najlepiej pić świeży
Sok z brzozy, nazywany również oskołą lub syropem brzozowym, wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Pozyskiwany z brzóz płyn zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także naturalnych przeciwutleniaczy. Kiedy można zbierać sok z brzozy i na co może pomagać? Odpowiadamy.
Dawniej sok z brzozy był określany mianem oskoły. Obecnie, na ów płyn częściej mówi się "woda brzozowa". Rzeczony sok pozyskuje się wczesną wiosną z naciętych gałęzi lub pnia brzozy. W smaku jest lekko słodki, a jego intensywność jest umiarkowana. Co istotne – świeża woda brzozowa jest zdatna do spożycia przez zaledwie kilka dni.
Ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych, sok z brzozy jest uznawany za niezwykle zdrowy napój. Z reguły spożywa się go na zimno, niektórzy, dla podkręcenia smaku oraz dodatkowych korzyści zdrowotnych, dodają do niego niewielką ilość miodu.
Sok z brzozy jest pozyskiwany wczesną wiosną, a konkretniej na przełomie marca bądź kwietnia. Chcąc zebrać go z pnia, najpierw ów pień należy naciąć na głębokość około 2-3 cm. Następnie, do powstałego nacięcia wkłada się rurkę, której drugi koniec powinien zostać umieszczony w butelce. Warto zaznaczyć, że jest to dość czasochłonny proces – zebranie około 2 litrów soku z brzozy może zająć cały dzień. Na szczęście oskołę można również kupić w większości marketów. Produkt jest dostępny także w sklepach ze zdrową żywnością.
Przeczytaj też: To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie
Warto pamiętać o tym, że sok z brzozy powinien być pozyskiwany wyłącznie ze zdrowych, przynajmniej 10-letnich drzew, których obwód pnia wynosi minimum 20 cm. Nie zaleca się także zbierania oskoły z brzóz, które rosną w okolicy fabryk bądź dróg szybkiego ruchu.
Sok z brzozy to smaczny, a zarazem niezbyt kaloryczny napój. Z tego względu jest często wybierany przez osoby dbające o linię. Jak już zostało wcześniej wspomniane – oskoła zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały (to między innymi witamina C, witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas), a także naturalne przeciwutleniacze, takie jak garbniki.
Jakie właściwości prozdrowotne może wykazywać sok z brzozy? Woda brzozowa może wspierać funkcjonowanie układu krążenia (poprzez redukcję złego cholesterolu) oraz układu pokarmowego (poprzez poprawę perystaltyki jelit). Co więcej, regularne spożywanie owego płynu może przyczynić się do detoksykacji organizmu oraz pozbycia się nadmiaru wody. W niektórych przypadkach ów sok może także pomóc w kontrolowaniu apetytu.
Jak pić sok z brzozy? Rzeczony napój najlepiej spożywać na świeżo. Powinno się go pić przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dziennie lepiej nie przekraczać dawki 150 ml (nieco ponad połowa 250 mililitrowej szklanki).
Źródła: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Wołowina będzie rozpływać się w ustach. Tak smażą ja kucharze w dobrych restauracjach
Ryba z polskich wód, zdrowsza od łososia. Ma mnóstwo białka, zdrowych tłuszczy i witamin
W PRL-u były przysmakiem, dziś mało kto kupuje. Szkoda, bo gulasz wychodzi mistrzowski