Reklama
Reklama

Sok oczyszcza organizm i obniża cukier, ocet pomaga na bóle stawów. Przepis jest banalnie prosty

W średniowiecznej Europie była używana jako naturalny "bicz" w praktykach zwanych urtykacją. Ludzie celowo smagali się jej parzącymi liśćmi, wierząc, że pobudza to krążenie krwi, łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia organizm. Co ciekawe, współczesne badania naukowe potwierdzają te właściwości. Wyjaśniamy, na co pomagają młode liście pokrzywy i jak przygotować z nich ocet i sok.

Pokrzywa zwyczajna skrywa w sobie niezwykły profil energetyczny, który od wieków fascynuje zielarzy i adeptów medycyny naturalnej. Jej złożony i wielowymiarowy smak, łączy w sobie słoną nutę, przywodzącą na myśl morską bryzę, z gorzkim i cierpkim akcentem, który pobudza zmysły. Działa przede wszystkim na płuca, wątrobę i nerki - kluczowe organy odpowiedzialne za filtrację, detoksykację i witalność. Pokrzywa tonizuje tkanki wewnętrzne, przywracając im sprężystość i siłę, a jej zdolność do usuwania nagromadzonego śluzu i wilgoci sprawia, że jest ceniona w łagodzeniu obrzęków i infekcji dróg oddechowych.

Reklama

Młode liście pokrzywy - babcie zawsze zbierały

Gdy wiosna budziła świat do życia, a ptasie trele rozbrzmiewały nad łąkami, nasze babcie, uzbrojone w lniane chusty i wiklinowe kosze, wyruszały na poszukiwanie młodych liści pokrzywy. Delikatne, soczystozielone pędy były dla nich eliksirem zdrowia. W okresie, w którym na rynku brakowało medycznych suplementów, pokrzywa stanowiła remedium na wiele bolączek - od osłabienia po reumatyczne niedogodności.

Liście bogate w witaminy A, C, K oraz te z grupy B dostarczały energii i witalności. Żelazo wspierające produkcję czerwonych krwinek, wapń wzmacniający kości oraz magnez kojący nerwy, wspierały regenerację organizmu. Z pokrzywy powstawały napary, wonne zupy i okłady, które, jak szeptano przy ognisku, "wypłukują z ciała zmory i zastałą wodę".

Zobacz również: Polski super owoc na zdrowe serce, problemy z ciśnieniem i jelitami. Szkoda, że wciąż zapomniany

Dziś nauka przytakuje tej ludowej mądrości. Badania opublikowane m.in., w The Scientific World Journal (2012), wykazały, że w pokrzywie znajdują się flawonoidy, kwercetyna i kwas chlorogenowy - przeciwutleniacze strzegące komórek przed stresem oksydacyjnym. Jej moczopędne właściwości, potwierdzone w analizach laboratoryjnych, ułatwiają usuwanie nadmiaru płynów i soli, wspierając nerki i równowagę ciśnienia krwi.

Na co pomagają młode liście pokrzywy?

Pokrzywa to roślina o wszechstronnym działaniu. Badania sugerują, że może wspierać kontrolę glikemii, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Metaanaliza z 2019 roku (Phytotherapy Research) wykazała, że suplementacja pokrzywą obniża poziom glukozy na czczo, insuliny i hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Randomizowane badanie z 2013 roku (Clinical Laboratory) potwierdziło, że ekstrakt z pokrzywy, przyjmowany przez trzy miesiące, poprawia glikemię u pacjentów z zaawansowaną cukrzycą (p < 0.01). Choć wyniki są obiecujące, niektóre źródła, m.in. WebMD, przypominają o niejednoznaczności, wzywając do dalszych poszukiwań.

Pokrzywa wykazuje także działanie przeciwzapalne, pomocne w dolegliwościach stawowych. Badania z 2000 roku (Journal of the Royal Society of Medicine oraz Complementary Therapies in Medicine) wykazały, że kontakt z liśćmi pokrzywy zmniejsza ból i dyskomfort u pacjentów z osteoartrozą kciuka. Mechanizm może wiązać się z hamowaniem mediatorów zapalnych, takich jak NF-κB. Dodatkowo pokrzywa wspiera zdrowie układu moczowego dzięki właściwościom moczopędnym, a wysoka zawartość witaminy C sprzyja produkcji kolagenu, poprawiając kondycję skóry i włosów.

Ocet z młodych liści pokrzywy

Ocet z pokrzywy, choć mniej znany, zyskuje popularność w medycynie naturalnej. Tradycyjnie stosowano go jako wcierkę na bolące stawy lub płukankę do włosów. Może działać rozgrzewająco i poprawiać krążenie, przynosząc ulgę w reumatyzmie. Chociaż brakuje badań klinicznych nad octem, właściwości przeciwzapalne pokrzywy, potwierdzone w badaniach nad jej liśćmi, sugerują potencjalną skuteczność.

Przepis na ocet z pokrzywy

  1. Posiekaj świeże, młode liście pokrzywy.
  2. Zalej octem jabłkowym w proporcji 1:3.
  3. Odstaw na 3-6 tygodni dni w ciemne miejsce, codziennie mieszając.
  4. Przecedź i przechowuj w ciemnej butelce w lodówce.

Zastosowanie: Rozcieńczony ocet (1-2 łyżeczki na szklankę wody) wspiera metabolizm. Zewnętrznie łagodzi bóle stawów, wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry głowy.

Sok z młodych liści pokrzywy

Sok z pokrzywy to skoncentrowane źródło witamin i minerałów. Wspiera regulację cukru we krwi i działa przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Jej właściwości moczopędne sprzyjają zdrowiu nerek i eliminacji nadmiaru płynów.

Przepis na sok z liści pokrzywy

  1. Opłucz młode liście pokrzywy (najlepiej w rękawiczkach).
  2. Zmiksuj z niewielką ilością wody.
  3. Przetrzyj przez sito, aby usunąć parzące włoski.
  4. Spożywaj 10-20 ml dziennie, na czczo lub w koktajlach.

Uwaga: Nadmierne spożycie może powodować podrażnienie żołądka. Osoby przyjmujące leki (np. na cukrzycę lub ciśnienie) powinny skonsultować się z lekarzem.

Źródła: terazgotuje.pl, pubmed

Zobacz też:

Syci lepiej niż owsianka. Ma dużo białka, błonnika, reguluje trawienie

Nie moczę schabowych w mleku. Mam patent na kruche i mega soczyste kotlety

W sklepach sprzedają tani zamiennik. Do wypieków robię własny, pachnie nie tylko ciasto, ale i cały dom

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pokrzywa