Polski super owoc na zdrowe serce, problemy z ciśnieniem i jelitami. Szkoda, że o nim zapomnieliśmy
Kalina koralowa to krzew, który rośnie w wielu ogrodach. Wiosną cieszy oko pięknymi, białymi kwiatami, wczesną jesienią dojrzewają na nim czerwone owoce. Niestety nie nadają się one do spożycia na surowo, mogą jednak świetnie sprawdzić się do przygotowania przetworów. Jakie właściwości ma kalina koralowa? Dlaczego warto wykorzystać jej owoce? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Owoce kaliny koralowej dojrzewają we wrześniu, jednak również zimą nadają się do zebrania. Warto zrywać je po przymrozkach. Z tych czerwonych, błyszczących kulek można przygotować konfiturę, która ma szerokie właściwości o działaniu prozdrowotnym. O czym należy pamiętać, podczas przyrządzania przetworów z kaliny? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Odmładzający zakwas z burków. Sekret urody popularnej prezenterki telewizyjnej
W owocach kaliny koralowej, które często spotkać można w polskich ogrodach, znajdują się dosyć spore płaskie pestki. Te czerwone, niewielkie kulki zawierają liczne substancje o działaniu bioaktywnym, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, a także kwercetyna, astragalina, czy kemferol, które należy do flawonoidów.
Po przetworzeniu, owoce kaliny koralowej mają szerokie działanie wspierające organizm. Wykazują właściwości przeciwbólowe, łagodzą stany zapalne, a także przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Przede wszystkim świetnie wpływają na odporność organizmu, ponieważ w ich składzie znajduje się sporo witaminy C. Konfitura z tych czarownych owoców może być pomocna podczas przeziębienia i grypy. Wykazuje działanie wykrztuśne, dlatego będzie pomocna w przypadku uporczywego kaszlu, pomaga usunąć zalegającą wydzielinę.
Zawarte w niej składniki wykazują właściwości antyoksydacyjne, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Konfitura z kaliny koralowej ma także działanie wspierające układ pokarmowy, regulują pracę jelit, pomagają na wzdęcia, zaparcia i biegunki. Dobrze działa również na układ sercowo-naczyniowy, między innymi zbija wysokie ciśnienie krwi oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe. Można stosować ją także w celu wsparcia organizmu podczas infekcji układu moczowego. Kalinowa konfitura może być stosowana również w stanach napięcia nerwowego, ma działanie uspokajające, dlatego warto np. dodać ją do herbaty przed snem, ułatwi zasypianie. Przypisuje się jej także właściwości łagodzące stany napięcia przedmiesiączkowego.
Należy pamiętać, że kalina koralowa nie nadaje się do jedzenia na surowo. W jej składzie znajdują się substancje, które mogą powodować silne zatrucie organizmu. Przetwory z kaliny koralowej należy przygotowywać z przemrożonych owoców. Jeśli nie było przymrozków, wystarczy wrzucić je do zamrażarki na kilka dni. W owocach tych można wyczuć gorzkawy posmak, co jest zasługą obecnych w nich garbników.
Z kaliny koralowej można zrobić pyszne przetwory, dżemu, konfitury, czy soki. Konfitura będzie idealna do herbaty, pieczywa i pieczonych mięs.
Aby zrobić konfiturę, owoce kaliny należy umyć, a następnie wrzucić do garnka i podgrzewać około godznę, mieszając co jakiś czas. Warto dorzucić do niej także kilka kawałków cytryny i pomarańczy wraz ze skórką, wcześniej należy je wyparzyć. Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz dodać także kilka goździków oraz szczyptę cynamonu. Po tym czasie, całość należy przetrzeć przez sitko. Na koniec masę można dosłodzić cukrem (na kilogram owoców, około pół kilograma cukru). Jeśli nie lubisz bardzo słodkich przetworów, dodaj go mniej. Gotuj przetartą konfiturę na małym ogniu przez około godzinę, aż zgęstnieje. Przelej do czystych i wyparzonych słoików.
Warto pamiętać, aby nie przesadzać z ilością kaliny koralowej. Dwie-trzy łyżeczki do herbaty, czy na kanapki jak najbardziej wystarczą. Przeciwwskazaniem do spożywania konfitury z kaliny koralowej są alergie pokarmowe.
Źródła: terazgotuje.pl, apteline.pl
Zobacz też:
Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów
Stosuj zamiast cukru lub słodzików. Ma mało kalorii, zmniejsza apetyt
Zdrowy napój na odchudzanie, ma tylko trzy składniki. Pij codziennie, metabolizm przyspieszy