Sportowcy go uwielbiają, jest zdrowszy od jogurtu naturalnego. Wspomaga prace jelit i odchudzanie
Według dietetyków produkty mleczne są cennym źródłem wartości odżywczych. Jeśli chcesz zredukować masę ciała, najlepiej, aby w większości stawiać na chudy nabiał. Dobrym wyborem będzie jogurt typu islandzkiego, czyli skyr. W poniższym artykule zdradzimy ci, do czego go używać, oraz czym się różni skyr od zwykłego jogurtu.
Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać lub zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów wśród zaleceń dietetycznych, z pewnością spotkałeś się z informacją, aby zwiększyć spożycie białka. Dania bogate w proteiny sprawiają między innymi, że dłużej czujemy się nasyceni. Białko znajdziesz w produktach takich jak mięso, rośliny strączkowe, jajka, czy produkty mleczne. Spośród nabiału, warto wybierać ten, który będzie miał niższą zawartość węglowodanów w stosunku do białka. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skyr. Czym jest, oraz dlaczego uważa się, że jest zdrowszy od jogurtu? Podpowiadamy.
Skyr to naturalny produkt mleczarski pochodzący z Islandii. Produkowany jest z odtłuszczonego, zsiadłego mleka krowiego. Jogurt ten jest niskokaloryczny oraz zawiera wysoką dawkę białka. Można kupić go praktycznie, w każdym sklepie, podobnie jak zwykłe jogurty występuje w różnych wersjach smakowych. Najlepiej wybierać oczywiście ten naturalny, bez dodatku cukru.
Zastanawiasz się, jakie różnice dzielą skyr i jogurt naturalny? Oba produkty mają neutralny mleczny i nieco kwaskowaty smak i podobną konsystencję. Według niektórych smakoszy zwykły jogurt ma nieco delikatniejszy smak. W skyrze podobnie jak w jogurcie naturalnym, obecne są żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus, dzięki czemu działają jak naturalny probiotyk. Ma korzystny wpływ mikroflorę jelitową, dzięki czemu wspiera odporność organizmu.
Dużą przewagą skyru nad jogurtem naturalnym jest wyższa zawartość białka, skyr ma ok. 12 g, natomiast jogurt naturalny ok. 5 g w 100 g. Skyr jest również produktem niskokalorycznym, w 100 g ma ok. 64 kcal, a dzięki zawartości białka sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Te dwie właściwości sprawiają, że idealnie wpisuje się w jadłospis osób na diecie odchudzającej. Produkt ten polecany jest także osobom, które są aktywne fizycznie, ponieważ wspiera budowanie masy mięśniowej. Warto dodać, że skyr będzie idealnym wyborem nie tylko dla sportowców, ale i seniorów. Pomoże wzmocnić osłabione mięśnie.
Jakie jeszcze właściwości ma skyr? W skyrze znajduje się także witamina D, która wzmacnia kości i zęby, a także poprawia odporność. Obecne są tu również witaminy z grupy B, które wspierają układ krążenia, nerwowy, mięśniowy i procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Co więcej, regularne jedzenie skyru pomoże dbać o prawidłowy poziom cukru, a także wpłynie na zmniejszenie stężenia trójglicerydów w surowicy krwi.
Sprawdź także: Najzdrowszy tłuszcz według naukowców? Jeśli robisz schabowe, to tylko na nim
Skyr może stanowić zamiennik jogurtu naturalnego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadań. Możesz dorzucić go do owsianki, świeżych owoców i musli, lub podać, go ze słodkimi placuszkami lub naleśnikami. Dobrze sprawdzi się również do przygotowania przeróżnych deserów, może być bazą sernika, lub stanowić element kremu do ciasta.
Jogurt ten sprawdza się nie tylko do dań słodkich. Możesz wykorzystać go do zrobienia klasycznej mizerii, sosu czosnkowego lub ziołowego.
Pudding chia ze skyrem
Jeżeli chcesz zrobić szybką i zdrową przekąskę na drugie śniadanie lub deser, przygotuj pudding chia ze skyrem. Będziesz potrzebować: 150 g skyra, 3 łyżki nasion chia, 1 łyżeczkę miodu, ¼ szklanki mleka, garść ulubionych owoców, oraz łyżkę wiórków kokosowych.
Do naczynia przełóż skyr, nasion chia, łyżeczkę miodu, oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na wierzch dodaj ulubione owoce, np. maliny lub borówki. Odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi.
Placuszki skyrowe
Skyr może być także bazą pysznych placków, idealnych na śniadanie lub kolację. Do przygotowania jednej porcji, będziesz potrzebować: 1 opakowania skyru (150 g), 50 g mąki pszennej, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru lub erytrytolu, masło klarowane do smażenia, ulubione dodatki do podania.
Do miski dodaj skyr i jajko, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mąkę, proszek i wybrany słodzik. Przemieszaj i dodaj do mokrych składników. Odstaw ciasto na kwadrans. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą rumiane. Podawaj z ulubionymi owocami, dżemem, lub cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartek-kroce
Zobacz też:
Sok na zmęczenie, pobudzenie pracy jelit i przeciwzapalny. Wystarczy 30 ml dziennie
Najzdrowszy tłuszcz według naukowców? Jeśli robisz schabowe, to tylko na nim
Ten owoc to balsam dla serca, ma dużo magnezu i potasu. Bierz na zapas, gdy jest w promocji