Sprawdzony trik najlepszych kucharzy. Wystarczy łyżka przyprawy, by podbić smak rosołu
Rosół to ulubiona niedzielna potrawa większości Polaków, a wiele gospodyń ma swoje sprawdzone przepisy na tę klasyczną zupę. Profesjonalni szefowie kuchni mają jednak w zanadrzu jeden trik, który może zaskoczyć. Wystarczy dodać jedną łyżkę, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem potrawy.
W każdym domu rosół przygotowuje się na swój sposób. Jeśli jednak zastanawiasz się, czym możesz polepszyć jego konsystencję czy smak, podpowiadamy sprawdzony trik. Ten tani, ale wyjątkowy składnik, dodany do rosołu stanie się punktem zwrotnym w twojej kuchni.
Rosół to nie tylko popularna i lubiana zupa, ale także zdrowa i lekkostrawna potrawa, która tworzona jest na przeróżne sposoby. Warto poznać prosty trik, który skutecznie poprawia konsystencję zupy. Szefowie kuchni dodają do rosołu odrobinę octu.
Rozcieńczony kwas octowy jest jednym z pomocników, który przyspieszy proces gotowania. Nawet jego niewielka ilość może pomóc rozpuścić tkanki łączne oraz chrzęstne, które zawarte są w mięsie. Dzięki temu do wywaru uwolni się więcej składników, które wpłyną zarówno na konsystencję bulionu, jak i jego smak. Zupa będzie jeszcze lepsza i będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Warto jedynie pamiętać, że ocet nie sprawdzi się w przypadku rosołów wegetariańskich. Nie będzie miał wpływu na warzywa, a przez to nie poprawi smaku zupy. Może jedynie go pogorszyć. Dlatego jeśli przygotowujemy bulion warzywny, zamiast octu lepiej dodać niewielką porcję soku z cytryny. Ma on delikatniejszy smak i sprawdzi się do podkreślenia aromatu warzyw.
Zobacz także: Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała
W przypadku rosołu nie ma większego znaczenia, jaki rodzaj octu użyjemy. Sprawdzi się ocet spirytusowy, winny czy jabłkowy. Kluczem nie jest jego smak, a właściwości, które wpływają na mięso. Właśnie dlatego nie musimy się przejmować jego rodzajem. Na gatunek octu powinny uważać jedynie osoby, które chcą zachować jasną barwę zupy - w tej sytuacji lepiej unikać octu balsamicznego, który może nadać rosołowi ciemniejszy wygląd.
Nie potrzeba dużej ilości octu, aby cieszyć się jego właściwościami w rosole. Wystarczy dodać łyżkę octu na garnek zupy. Już tak niewielka ilość sprawi, że całkowicie zmieni się konsystencja rosołu, a aromat będzie o wiele głębszy.
Ocet do zupy dodajemy na samym końcu gotowania. Wlejmy go do garnka, dopiero kiedy wszystkie składniki będą już podgotowane. Wtedy przyspieszy proces wydobywania smaku z mięsa i kości, które znajdują się w zupie. Warto pamiętać, że z takiego rosołu będzie bardzo prosto uzyskać pyszną galaretę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki