Reklama
Reklama

Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa

Rosół to jedna z ulubionych zup, tradycyjnie podawana w polskich domach w każdą niedzielę. Potrawa pysznie smakuje, ale też przyjemnie rozgrzewa. W sezonie grypowym pomoże uchronić od przeziębień. Rosół przyrządza się na różnego rodzaju wywarze. O zupie na tym mięsie jednak już całkowicie zapomniano.

Rozsół, jak dawniej nazywano zupę, powstał w wyniku długotrwałego gotowania wysuszonego mięsa w wodzie. Dziś to jedna z polskich potraw narodowych, którą spopularyzowano zwłaszcza w czasach PRL-u. Rosół gotuje się na niedzielne obiady oraz podaje podczas szczególnych uroczystości. Ważne, żeby wyszedł odpowiednio tłusty i pełen smaku - dlatego kluczowy jest wybór właściwych składników do bulionu.

Rosół z serc drobiowych - smak dzieciństwa

Klasyczna zupa najczęściej powstaje na mięsnym wywarze, do którego dodaje się sporą porcję włoszczyzny, a na końcu serwuje z makaronem w formie cienkich nitek. W zależności od wybranego mięsa może różnie smakować. Ta na drobiu (kurze czy kogucie) jest najdelikatniejsza i najchudsza. Wołowa nabiera ciemniejszej barwy i głębszego aromatu. Z dodatkiem baraniny, kaczki lub nawet mięsa gołębiego również przyniesie inne doświadczenie kulinarne. 

Doświadczeni kucharze wiedzą, że wspaniale smakuje też rosół z serc drobiowych. Kiedyś bardzo popularny - zajadały się nim przede wszystkim dzieci, współcześnie - zupełnie zapomniany. Warto jednak skorzystać z dawnego przepisu, bo podroby to tani sposób na nadanie zupie wyjątkowego aromatu. Co więcej, takie mięso jest niskokaloryczne (w 100 gramach ma ok. 153 kcal, czyli mniej niż w tej samej porcji kurczaka). Dostarcza również witamin (w tym A, C i tych z grupy B), minerałów (szczególnie żelaza) czy aminokwasów. Trzeba jednak wiedzieć, że serca drobiowe są też źródłem cholesterolu, dlatego nie powinni ich jeść chorzy na miażdżycę. 

Rosół z serc drobiowych - przepis

Wywar na rosół z serc drobiowych wychodzi delikatny, ale wciąż pełen smaku. Jesienią, gdy panują mroźna pogoda i sezon na infekcje, warto dodać do zupy więcej przypraw, które nie tylko wesprą układ odpornościowy, ale też rozgrzeją od środka. Wypróbuj sprawdzoną recepturę na rosół jak z PRL-u i przekonaj się, że jest pyszny i treściwy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 litra zimnej wody,
  • pół kilograma serc drobiowych,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 1/4 selera,
  • por (w całości),
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • dwa liście laurowe,
  • szczypta płatków chili,
  • duży suszony grzyb,
  • sól,
  • poszatkowana natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Przyrządzanie rosołu na sercach drobiowych nie różni się od gotowania tradycyjnej wersji tej zupy. Najpierw trzeba obrobić mięso - dokładnie opłucz serca, obierz z ewentualnych nieczystości, usuń odstające elementy. Do garnka wlej zimną wodę, włóż mięso i wszystkie warzywa, oprócz cebuli i natki. Dosyp też przyprawy, z wyłączeniem soli. Zacznij gotować wywar na średnim ogniu. W międzyczasie opal cebulę i dodaj do garnka. Jeśli zupa zbyt mocno się gotuję, przyniż ogień.

Po około godzinie gotowania sprawdź, czy warzywa zmiękły, a na powierzchni rosołu pojawiły się oka (wytopiony tłuszcz z mięsa). Wtedy dopraw do smaku solą, wyłącz palnik pod naczyniem. Dodaj poszatkowaną natkę. Podawaj z ugotowanym makaronem (nitkami) lub lanymi kluskami.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | mięso