Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa
Rosół to jedna z ulubionych zup, tradycyjnie podawana w polskich domach w każdą niedzielę. Potrawa pysznie smakuje, ale też przyjemnie rozgrzewa. W sezonie grypowym pomoże uchronić od przeziębień. Rosół przyrządza się na różnego rodzaju wywarze. O zupie na tym mięsie jednak już całkowicie zapomniano.
Rozsół, jak dawniej nazywano zupę, powstał w wyniku długotrwałego gotowania wysuszonego mięsa w wodzie. Dziś to jedna z polskich potraw narodowych, którą spopularyzowano zwłaszcza w czasach PRL-u. Rosół gotuje się na niedzielne obiady oraz podaje podczas szczególnych uroczystości. Ważne, żeby wyszedł odpowiednio tłusty i pełen smaku - dlatego kluczowy jest wybór właściwych składników do bulionu.
Klasyczna zupa najczęściej powstaje na mięsnym wywarze, do którego dodaje się sporą porcję włoszczyzny, a na końcu serwuje z makaronem w formie cienkich nitek. W zależności od wybranego mięsa może różnie smakować. Ta na drobiu (kurze czy kogucie) jest najdelikatniejsza i najchudsza. Wołowa nabiera ciemniejszej barwy i głębszego aromatu. Z dodatkiem baraniny, kaczki lub nawet mięsa gołębiego również przyniesie inne doświadczenie kulinarne.
Doświadczeni kucharze wiedzą, że wspaniale smakuje też rosół z serc drobiowych. Kiedyś bardzo popularny - zajadały się nim przede wszystkim dzieci, współcześnie - zupełnie zapomniany. Warto jednak skorzystać z dawnego przepisu, bo podroby to tani sposób na nadanie zupie wyjątkowego aromatu. Co więcej, takie mięso jest niskokaloryczne (w 100 gramach ma ok. 153 kcal, czyli mniej niż w tej samej porcji kurczaka). Dostarcza również witamin (w tym A, C i tych z grupy B), minerałów (szczególnie żelaza) czy aminokwasów. Trzeba jednak wiedzieć, że serca drobiowe są też źródłem cholesterolu, dlatego nie powinni ich jeść chorzy na miażdżycę.
Wywar na rosół z serc drobiowych wychodzi delikatny, ale wciąż pełen smaku. Jesienią, gdy panują mroźna pogoda i sezon na infekcje, warto dodać do zupy więcej przypraw, które nie tylko wesprą układ odpornościowy, ale też rozgrzeją od środka. Wypróbuj sprawdzoną recepturę na rosół jak z PRL-u i przekonaj się, że jest pyszny i treściwy.
Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 litra zimnej wody,
- pół kilograma serc drobiowych,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 1/4 selera,
- por (w całości),
- kilka sztuk ziela angielskiego,
- dwa liście laurowe,
- szczypta płatków chili,
- duży suszony grzyb,
- sól,
- poszatkowana natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Przyrządzanie rosołu na sercach drobiowych nie różni się od gotowania tradycyjnej wersji tej zupy. Najpierw trzeba obrobić mięso - dokładnie opłucz serca, obierz z ewentualnych nieczystości, usuń odstające elementy. Do garnka wlej zimną wodę, włóż mięso i wszystkie warzywa, oprócz cebuli i natki. Dosyp też przyprawy, z wyłączeniem soli. Zacznij gotować wywar na średnim ogniu. W międzyczasie opal cebulę i dodaj do garnka. Jeśli zupa zbyt mocno się gotuję, przyniż ogień.
Po około godzinie gotowania sprawdź, czy warzywa zmiękły, a na powierzchni rosołu pojawiły się oka (wytopiony tłuszcz z mięsa). Wtedy dopraw do smaku solą, wyłącz palnik pod naczyniem. Dodaj poszatkowaną natkę. Podawaj z ugotowanym makaronem (nitkami) lub lanymi kluskami.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia