Reklama
Reklama

Sypię do moździerza, potem wrzucam do kawy. Tylko tak zaparzona obniża cukier i pomaga schudnąć

Kardamon to aromatyczna przyprawa, która kojarzy się nam głównie z kuchnią indyjską. Warto jednak pochylić się nad jej właściwościami i wprowadzić do swojej diety, ponieważ zaskakuje pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wkomponować kardamon do swojej codziennej rutyny, doskonale sprawdzi się między innymi jako ciekawy dodatek do kawy.

Do dzisiaj kardamon jest jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Warto odkryć jego właściwości, aby móc cieszyć się korzyściami zdrowotnymi każdego dnia. Dowiedz się, kto szczególnie może z nich skorzystać.

Kardamon, czyli ziarna zdrowia. Jakie mają właściwości?

W składzie kardamonu znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera minerały takie jak magnez, wapń, potas i cynk oraz witaminy, w tym witaminę i witaminy z grupy B. To jednak nie te składniki sprawiają, że jego wpływ na nasze zdrowie jest tak duży.

Kardamon zawiera spore ilości olejków eterycznych — alfa-terpineol, limonen, borneol, czy cyneol to tylko niektóre z nich. To właśnie dzięki nim ma swój charakterystyczny smak oraz mocny aromat. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy przeciwutleniacze. Przez nie kardamon chroni nas przed stanami zapalnymi, spowalnia procesy starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób przewlekłych.

Kardamon stosowany jest przy problemach ze strony układu pokarmowego. Pomaga w usprawnieniu trawienia i polecany jest po obfitych posiłkach. Może pomóc w przypadku wzdęć, nudności, zgagi oraz wymiotów. Działa antybakteryjnie i moczopędnie, przez co polecany jest również w przypadku infekcji układu moczowego.

Zobacz także: Dodaję do sałatek, kurczaka, a nawet parzę herbatę. Ziarenka zdrowia mam zawsze w zapasie

Na co pomaga picie kawy z kardamonem? Te osoby powinny na nią postawić

Kardamon polecany jest szczególnie osobom, które się odchudzają. Dzięki swoim właściwościom wspiera proces trawieniaprzyspiesza metabolizm i pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn. Może również pomóc nam w regulowaniu apetytu, przez to, że ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.

Kardamon stosowany jest przez niektórych również w celu poprawy koncentracji. Często stosuje się go w aromaterapii, ponieważ jego zapach może pomagać  w radzeniu sobie z lękiem i stresem.

Osoby, które często łapią infekcje, również powinny włączyć go do diety. Ze względu na swoje rozgrzewające i antybakteryjne działanie może pomóc nam uporać się z kryzysami odporności i nawracającymi dolegliwościami.

Jak zaparzyć kawę z kardamonem?

Do przygotowania kawy z kardamonem będziemy potrzebowali jedynie ziaren naszej ulubionej kawy oraz kardamonu. Do zmielenia ich przyda się nam młynek do kawy, w którym będziemy mogli zmielić oba rodzaje ziaren. Jeśli posiadamy już mielone ziarna kawy, kardamon będziemy mogli rozdrobnić np. za pomocą moździerza.

Jeśli posiadamy kawiarkę lub przygotowujemy kawę w tygielku, wystarczy, że zmieszamy kawę z kardamonem i zaparzymy ją tak jak zwykle. Jeśli posiadamy ekspres do kawy, pozostaje nam zmieszać kawę z kardamonem już po jej zaparzeniu. Wystarczy, że przygotujemy klasyczną filiżankę czarnej kawy, a następnie dodamy do niej pożądaną przez nas ilość przyprawy. Jeśli nie lubimy czarnej kawy, śmiało możemy postawić na dodatki, takie jak śmietanka czy cukier.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa