Ta herbata przyspiesza metabolizm i poprawia pracę jelit. Umysł lepiej pracuje, napięcie schodzi
Nie jest tajemnicą, że naturalne napary świetnie wpływają na organizm. Jeśli szukasz sposobu na podkręcenie metabolizmu oraz lepszą pracę jelit, możesz sięgnąć po herbatę jaśminową. Nie jest tak popularna, jak tradycyjna czarna czy owocowa, jednak jej prozdrowotne właściwości są warte bliższego poznania. Sprawdź, kiedy i jak parzyć herbatę jaśminową.
Herbata jaśminowa to napój od dawien dawna pijany przez mieszkańców Chin. Ceniona jest za swój delikatny, lekki i orzeźwiający smak. Najczęściej stanowi mieszankę liści zielonej herbaty (czasem czarnej lub białej) oraz kwiatów jaśminu. Ten rodzaj herbaty uzyskuje się również poprzez umieszczenie jej liści obok kwiatów jaśminy, co pozwala na wchłonięcie przez nie kwiatowego zapachu z naturalnych olejków. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma herbata jaśminowa, oraz jak ją parzyć, aby smakowała najlepiej.
Picie herbaty jaśminowej pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, delikatnie wspiera pracę jelit. Przypisuje się jej także działanie poprawiające mikroflorę jelitową.
Co więcej, wspiera układ nerwowy, ma działanie poprawiające samopoczucie. W szczególności będzie dobrym wyborem dla osób, które często są zestresowane i potrzebują wyciszenia i relaksu. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, oraz pomaga dbać o prawidłowy cholesterol. Co ciekawe, obecne w niej katechiny mają wpływać korzystnie na zdrowie jamy ustnej, działając przeciwpróchnicowo, antyseptycznie i poprawiając oddech.
W herbacie jaśminowej znajduje się również sporo cennych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zmniejszają stres oksydacyjny. Mają także działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo herbata ta ma działanie wspierające metabolizm, będzie pomocna podczas procesu utraty nadprogramowych kilogramów.
Należy pamiętać, że chociaż jaśminowa herbata jest zdrowa, nie powinna być pita w dużej ilości przez kobiety w ciąży.
Chińczycy, eksperci w sprawach parzenia herbaty, popijają napar jaśminowy przez cały dzień. Warto jednak pamiętać, że w herbacie znajdują się związku, które mogą wpływać na wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia. Przede wszystkim dotyczy to żelaza. Dlatego, najlepszą opcją będzie picie herbaty jaśminowej przynajmniej 40 min, a najlepiej godzinę przed lub po posiłku.
Jeśli chcemy w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości herbaty jaśminowej, najlepszych wyborem będzie ta liściasta. Herbata w torebkach ma mniejsze stężenie korzystnych dla zdrowia substancji oraz mniej intensywny smak. Często jest jedynie aromatyzowana jaśminem, a nie posiada w swoim składzie suszu kwiatowego.
Jak parzyć herbatę jaśminową? Łyżeczkę suszu wsyp do filiżanki, zalej ją 200 ml wody w temperaturze ok. 70-80 stopni. Odstaw na jedną do trzech minut do zaparzenia. Napój możesz, ale nie musisz przecedzić.
Nie istnieje magiczny napój, dzięki któremu zawsze będzie czuć się lekko i utrzymywać prawidłową wagę. Podstawą jest oczywiście zdrowa, zbilansowana dieta oparta na nieprzetworzonych produktach. Jednak naturalne napary, takie jak herbata jaśminowa, mogą świetnie wesprzeć proces dbania o siebie.
Źródła: terazgotuje.pl, oglobo.globo.com
Zobacz też:
Prestiżowe wyróżnienie dla kuchni włoskiej. Trafiła na listę dziedzictwa UNESCO
Polacy słabo znają tę przyprawę, a szkoda. Jest najlepsza do ryb, poprawia trawienie
Zjedz trzy dziennie zamiast słodyczy. Za taką przekąskę jelita i serce będą wdzięczne