Ten makaron możesz jeść bez wyrzutów. Dużo białka, zero glutenu i niski indeks glikemiczny
To jest najlepszy makaron, jaki możesz wybrać na zakupach. Ma dużo białka, niski indeks glikemiczny, a przy tym nie ma glutenu. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia i nie musisz się już martwić o sylwetkę. Zjesz raz i już nigdy nie kupisz tradycyjnego.
Zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych makaronów pszennych jest makaron z soczewicy. Staje się on coraz popularniejszy i coraz częściej można go spotkać w popularnych dyskontach. Strączkowy produkt świetnie smakuje i dobrze wpływa na organizm.
Makaron z soczewicy przygotowywany jest na bazie mąki z soczewicy czerwonej, czyli warzywa strączkowego. Z tego powodu zawiera on duże ilości białka i jest w pełni wegański. Oznacza to, że będzie nadawać się do spożycia dla każdego, w przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów, do których dodawane są jaja.
Jedną z najbardziej cenionych cech makaronu z soczewicy jest jednak to, że nie zawiera on glutenu. Mimo tego, że sklepy są przepełnione różnymi produktami, wybór tych bez glutenu jest nadal nieduży. Taki makaron będzie nie tylko smaczny, ale i bezpieczny dla osób z celiakią, które nie mogą jeść tradycyjnych, pszennych makaronów.
Makaron z soczewicy w smaku jest bardzo neutralny. Smak strączków jest delikatnie wyczuwalny, jeśli makaron będzie jedzony bez dodatków. Po wymieszaniu go z sosem posmak ten zanika.
Gotowanie makaronu z soczewicy powinno trwać od 8 do 10 minut. Wrzucamy go na wrzącą, osoloną wodę. Po ugotowaniu można przelać go zimną wodą. Natomiast początkowo odstraszać może zapach podczas gotowania. Nie należy się obawiać, że coś jest nie tak, gdyż jest to zapach naturalny dla soczewicy, który po czasie zniknie.
Makaron z soczewicy charakteryzuje się dużą zawartością białka. W 100 g produktu znajduje się aż 26 gramów białka pochodzenia roślinnego. Taka sama porcja dostarczy do organizmu około 360 kilokalorii, 1,3 g tłuszczu oraz 60 g węglowodanów. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na błonnik.
W efekcie makaron z soczewicy pozytywnie zadziała na układ pokarmowy. Zawartość błonnika ureguluje wypróżnianie się, poprawi perystaltykę jelit i wspomoże trawienie. Należy pamiętać, że u osób, które nie jedzą często strączków, może on wywoływać wzdęcia. Mimo tego dla wielu nadal będzie lekkostrawny i łagodny.
Ze względu na wysoką zawartość białka, makaron z soczewicy powinny jeść osoby, mające dużo aktywności fizycznej. Polecany będzie więc dla pracowników fizycznych, sportowców. Białko pomoże w zregenerowaniu mięśni i tkanek. Z tego powodu może być zbawienny także po przebytych urazach oraz dla osób starszych.
Dodatkowo białko w makaronie z soczewicy sprawi, że produkt sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej. Będzie on bardziej sycący od tradycyjnego makaronu, a uczucie najedzenia będzie utrzymywać się przez kilka godzin. To zapobiegnie podjadaniu między posiłkami i ułatwi utrzymanie prawidłowej wagi.
Po makaron z soczewicy mogą również sięgać osoby chore na celiakię i cukrzycę. Produkt ten nie zawiera glutenu, dzięki czemu będzie dla takich pacjentów bezpieczny do spożycia. Wyróżnia się zarazem niskim indeksem glikemicznym, który po ugotowaniu wynosi zaledwie 29.
Makaron z soczewicy może zostać użyty na wiele sposobów. Można go jeść więc z wszelkimi sosami jak np. bolognese, carbonara, arrabbiata. Dobrze będzie smakować z pesto, zarówno zielonym, jak i czerwonym.
Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie zup, zapiekanek makaronowych, dań jednogarnkowych. Ugotowany i przestudzony jest bardzo dobry również jako składnik sałatek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też: