Ten smaczny napój działa jak odkurzacz w tętnicach. Przyspiesza metabolizm i buduje odporność
Choroby układu krążenia to powszechny problem, któremu w pewnej mierze można zapobiec. Jednym ze sposobów jest dbanie o dietę, powinna być zbilansowana i opierać się na nieprzetworzonej żywności, warzywach, zdrowych tłuszczach i białku. Można także sięgać po naturalne napoje, wspierające serce i naczynia krwionośne. Jedną z nich jest sok z granatu. Sprawdź, jak i kiedy go pić.
Najlepszym napojem dla naszego organizmu jest oczywiście woda. Jednak niektóre soki, pite w odpowiednich ilościach, mogą zadziałać jak naturalny suplement diety wspierający zdrowie. Sok z granatu znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co jest dobry sok z granatu, oraz jak najlepiej go pić.
Granaty znane były już w starożytnym Egipcie, symbolizowały płodność i obfitość. Słodkie pestki tego owocu są nie tylko smaczne, ale i mają działanie wspierające zdrowie. Można jeść je na przekąskę, dodać do sałatki, deseru, a także wycisnąć z nich sok.
W Polsce sok z granatu jest mało znany, dużą popularnością cieszy się w krajach takich jak Turcja, Izrael, czy Hiszpania. Jeśli chcesz zrobić domowy sok z granatu, okres jesienno-zimowy będzie do tego najlepsze, ponieważ właśnie wtedy można kupić go w najkorzystniejszych cenach.
Picie soku z granatu pomaga zadbać o układ krążenia, wspiera prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Obecne w owocach przeciwutleniacze, mają działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto sok z granatu pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a także przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienie. Co ciekawe, sok z granatu polecany jest także osobom, które borykają się z anemią. Przypisuje się mu także działanie zmniejszające ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
W soku z granatu znajdują się witamina C, silny antyoksydant, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, oraz pomaga dbać o odporność. Witamina C uczestniczy również w syntezie kolagenu, oraz prawidłowym wchłanianiu żelaza. Natomiast obecność witaminy A wspiera zdrowie oczu, a witamina E pomaga zadbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Ma ona także działanie przeciwutleniające, działa przeciwstarzeniowo i zmniejsza stany zapalne. W owocach granatu nie brakuje także potasu, który przede wszystkim pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Podczas gdy magnez pomaga dbać o prawidłową pracę układu nerwowego, krążenia i mięśniowego.
Zazwyczaj zaleca się, aby spożywać 40-50 ml soku z granatu w ciągu dnia. Można podzielić go na dwie porcje i sięgać po niego rano i wieczorem, przed śniadaniem i kolacją. Warto jednak zaznaczyć, że sok z granatu może nie być odpowiedni dla wszystkich, tyczy się to między innymi osób, które mają dolegliwości żołądkowe, intensowny sok może dodatkowo podrażniać błonę śluzową.
Przygotowanie tego napoju nie jest niczym trudnym. Wystarczy umyć i obrać owoce, a następnie wycisnąć z nich sok. Najlepiej sprawdzi się do tego wyciskarka lub sokowirówka. Można także kupić gotowy sok z granatu, należy tylko zwrócić uwagę, aby miał jak największą zawartość owoców, krótki skład, bez dodanych barwników, konserwantów i cukru. Można znaleźć go w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych.
Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Polacy nie doceniają, a świat robi na różne sposoby
Pierwszorzędny sposób na suszenie żurawiny. Długo zachowa świeżość, nie będzie pleśnieć