Reklama
Reklama

To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak

Dziczyzna to mięso, które w polskiej kuchni jest obecne od wieków. Jednak ze względu na swoją cenę oraz niewielką dostępność obecnie dość rzadko pojawia się w naszym jadłospisie. Przekonaj się, jakie właściwości ma to mięso i dlaczego warto włączyć je do swojej diety. Okazuje się, że może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Ekskluzywność dziczyzny sprawia, że niewiele osób decyduje się ją kupować i przyrządzać na co dzień. Jest to jednak wartościowy produkt, który może wpływać pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Przekonaj się, dlaczego.

Z czego jest dziczyzna?

Dziczyzna wbrew popularnym stereotypom nie jest jedynie mięsem z dzika. To produkt, który pochodzi od zwierząt żyjących na wolności. Wyróżniamy sarninę i jeleninę, znaną też jako dziczyzna gruba. Za dziczyznę drobną uznaje się z kolei mięso pochodzące z zająca. Na rynku dostępna jest również dziczyzna pochodząca z dzikiego ptactwa, czyli zwierząt takich, jak bażanty, kuropatwy czy dzikie kaczki.

Dostępność mięsa oraz jego cena w dużej mierze zależy od regionu, w jakim mieszkamy. Dziczyzna zwykle jest droga, ze względu na to, że zwierząt leśnych nie da się uprzemysłowić, a procesu hodowli zautomatyzować. Ograniczona dostępność sprawia, że jest produkt ekskluzywny. Odstrzał dziczyzny prowadzony jest w ramach gospodarki łowieckiej na danym terenie i jest skutkiem jasno określonych powodów, do których należy m.in. redukcja populacji, odstrzał chorej zwierzyny czy skrócenie cierpienia rannego zwierzęcia.  

Zobacz także: Najzdrowsze mięso, a my wciąż nie jemy. Sprzedajemy do Niemiec, tam je doceniają

Czy dziczyzna jest bezpieczna i zdrowa?

W przypadku dziczyzny pochodzącej z dzika, przed dopuszczeniem jej do spożycia, konieczne jest skonsultowanie się z weterynarzem. Sprawdza on mięso pod kątem występowania chorób, szczególnie włosienia. Mięso sarny oraz jelenia jest bezpieczne bez wcześniejszego sprawdzenia, ponieważ zwierzęta te nie chorują na schorzenia, które mogą zagrażać ludziom.

Smak oraz struktura mięsa jest specyficzna ze względu na charakterystyczną dietę, którą mają zwierzęta leśne. Właściwości zdrowotne, które wynikają z niskiej zawartości nasyconych tłuszczów, są skutkiem życia na wolności oraz nieograniczonych możliwości ruchowych. Dziczyzna jest również pozbawiona antybiotyków, hormonów wzrostu czy stresu, które obecne są w mięsie zwierząt hodowlanych. Z tego powodu uznaje się ją za mięso o wysokiej jakości.

W dziczyźnie znajdziemy sporo białka bogatego w aminokwasy egzogenne, witaminy z grupy B i minerały, takie jak fosfor, magnez, żelazo czy wapń. Dziczyzna ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych polecana jest osobom, które dbają o zdrowie serca. Nie zwiększa poziomu cholesterolu we krwi, tym samym chroniąc przed występowaniem chorób układu krwionośnego.

Dziczyzna przez niską zawartość kalorii polecana jest również na dietach redukcyjnych. Może pomóc w prowadzeniu zdrowej, niskokalorycznej diety, jednocześnie wspierając osoby z nadwagą.

Zobacz także: Mięso w gulaszu będzie rozpływać się w ustach. Wystarczy dodać łyżkę napoju do gotowania

Jak kupować dziczyznę?

Dziczyzna to cenny produkt, który wspiera zdrowie i charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jest bardziej kruche i soczyste niż mięso pochodzące z hodowli i ma charakterystyczny aromat. Niestety znalezienie mięsa o wysokiej jakości może czasami stanowić wyzwanie.

Kupując dziczyznę, musimy zwrócić uwagę na cechy mięsa, które pozwolą nam sprawdzić jego świeżość. Jego kolor powinien być ciemnoczerwony bez przebarwień. Ma ona specyficzny, świeży zapach. Mięso charakteryzuje się jędrną, sprężystą konsystencją. Powinno też być stosunkowo suche — nadmierna ilość płynów może świadczyć o niskiej jakości.

Aby znaleźć dziczyznę, warto najpierw sprawdzić lokalne źródła. Często wystarczy kontakt z miejscowymi kołami łowieckimi, które mogą prowadzić sprzedaż mięsa po polowaniach. Jeśli ten sposób zawiedzie, można znaleźć wyspecjalizowane sklepy mięsne, których produkty posiadają certyfikaty jakości. Coraz częściej można znaleźć sklepy internetowe, które oferują szeroki wybór, a także wygodę zakupu. Jeśli znajdziemy sprawdzonego sprzedawcę, dostanie świeżego mięsa o wysokiej jakości, będzie szybkie i proste.

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na sezon. Dostępność mięsa jest zależna od pory roku, a także przepisów łowieckich. Najlepszym momentem na zakup dziczyzny jest jesień oraz wczesna zima, kiedy myśliwi odławiają zwierzynę. Niestety, wraz z grudniem, sezon łowiecki powoli się kończy, a my mamy ostatnią szansę na zakup świeżej dziczyzny.

Źródło: terazgotuje.pl, naturalniezlasu.pl

Zobacz też:

Można zjeść dwie łyżki dziennie. Daje poczucie sytości, buduje i poprawia pamięć odporność

Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii

Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso