Reklama
Reklama

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

Dawniej świąteczne i szlacheckie stoły bez tego mięsa nie miały prawa bytu. To prawdziwy, tradycyjny staropolski przysmak. Jego aromat może być nieco specyficzny, ale koneserzy dzikiego ptactwa na pewno go docenią. Jest chude, pełne białka i znacznie zdrowsze od popularnego drobiu. Teraz jemy je za rzadko.

Mięsem, które jemy zdecydowanie za rzadko, jest mięso z bażanta. Dawniej było często i chętnie jedzone, a niestety zostało zapomniane, bo nie mamy pojęcia, jak bardzo zdrowe jest.

Bażant - przysmak staropolskiej kuchni

Bażant to ptak z rodziny kurowatych, który w naturalnym środowisku występuje w Europie oraz w niektórych regionach Azji. Zwierzę pochodzi z Chin, ale na nasz kontynent został sprowadzony już w średniowieczu. Wyróżnia się aż 30 podgatunków bażanta.

Mięsem z bażanta zajadano się od wieków, dlatego stało się ono przysmakiem kuchni staropolskiej. W smaku nie przypomina ono popularnego kurczaka czy indyka. Posmak mięsa z dzikiego ptaka jest nieco kwaskowy, a aromat jest specyficzny. Od znanego wszystkim drobiu będzie się różnić również barwę, bo bażant ma mięso w ciemnym kolorze.

Bażanty można samodzielnie pozyskiwać od początku października do końca lutego. Nie są one zagrożonym gatunkiem. Ptaki są również hodowane, więc mięso z nich można niekiedy zakupić w sklepach.

Jakie właściwości ma mięso z bażanta?

Mięso z bażanta to przede wszystkim świetne źródło żelaza, magnezu, fosforu, selenu oraz witamin z grupy B. Do tego nie brakuje w nim antyoksydantów czy cennego białka. Na 100 g mięsa z bażanta przypada aż 24 g łatwo przyswajalnego białka, a tylko 3,6 g tłuszczów.

W efekcie mięso z bażanta jest bardzo treściwe, a przy tym chude i lekkie. Niskim kosztem kalorycznym nasyci na długie godziny, wesprze regenerację mięśni i odchudzanie. Powinno więc być jedzone przez sportowców i pracowników fizycznych.

Mięso z bażanta ma właściwości pozwalające na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Zadziała normująco zarówno na "zły" cholesterol LDL, jak i "dobrą" frakcję HDL. Tym samym ochroni układ sercowo-naczyniowy od rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy, nadciśnienia, niewydolności serca.

Jedzenie mięsa z bażanta pozytywnie wpłynie na układ nerwowy. Poprawi procesy myślowe, zwiększy koncentrację i zdolności do zapamiętywania. Złagodzi objawy stresu, poprawi nastrój i zmniejszy ryzyko wystąpienia stanów lękowych i depresyjnych. Ponadto może to zwiększyć odporność organizmu i wyeliminować stany zapalne. 

Co zrobić z bażanta?

Bażant odgrywał bardzo ważną rolę w kuchni staropolskiej, gdzie był głównym bohaterem wielu dań. Mięso to świetnie nadaje się do pieczenia. Dobre komponuje się z owocami takimi jak jabłka, żurawina, czerwone porzeczki, gruszki. Warto go podlać dobrym białym winem, przyprawić tymiankiem i rozmarynem.

Na bażancie można przygotować również wybitny rosół. Przed gotowaniem jednak mięso należy zamrozić, aby skruszało. Taka zupa ma charakterystyczny, niepowtarzalny aromat.

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | dania główne | kuchnia polska