Reklama
Reklama

To nie aronia, ani jagoda. Owoce cenione od setek lat za wspomaganie serca, idealne na dżem lub herbatę

Choć wyglądają jak jagody lub aronia, wciąż pozostają w cieniu popularniejszych kuzynów. Tymczasem owoce mahonii to prawdziwy dar natury. Są nieco kwaśne, pełne witaminy C, antyoksydantów i smaku, który zaskakuje. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po ten niedoceniany skarb ogrodu i co pysznego można z niego przygotować.

Mahonia to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale i wyjątkowa roślina jadalna, którą warto odkryć na nowo. Jej owoce, choć niepozorne, kryją w sobie smak i moc, które doceniano już wieki temu. Jeśli szukasz alternatywy dla aronii czy jagód, konieczne sięgnij po mahonię. Twoje serce (i podniebienie) będą ci wdzięczne.

Owoce mahonii - niedoceniany rarytas

Mahonia pospolita (Mahonia aquifolium) to ozdobny, zimozielony krzew, który często spotykamy w parkach i ogrodach. Przyciąga wzrok żółtymi kwiatami i dekoracyjnymi liśćmi. Jednak prawdziwym skarbem są owoce mahonii, niewielkie, granatowoczarne jagody z lekkim, niebieskawym nalotem. Z wyglądu przypominają borówki, jednak w smaku są znacznie bardziej cierpkie i kwaśne.

Reklama

Mimo swojej niepozorności, owoce mahonii od wieków były wykorzystywane w w tradycyjnej medycynie rdzennych Amerykanów. Do dziś jest symbolem stanu Oregon. Słusznie uchodził tam za roślinę wzmacniającą organizm i oczyszczającą krew. Co ciekawe, właściwości zdrowotne mają nie tylko owoce mahonii, ale również jej liście, pędy, a nawet korzenie i kora. Dziś ten piękny krzew zyskuje nowe życie nie tylko jako roślina lecznicza, ale też jako składnik zdrowych, domowych przetworów.

Czy owoce mahonii są zdrowe?

Owoce mahonii zdecydowanie zdrowe, to prawdziwa bomba antyoksydantów. Zawierają dużą ilość witaminy C, kwasów organicznych, antocyjanów i pektyn, które wspierają odporność, poprawiają trawienie i pomagają w naturalnym oczyszczaniu organizmu. Obecna w korze i owocach berberyna działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. To właśnie ona odpowiada za lecznicze właściwości rośliny, wspomagając między innymi pracę serca, wątroby i układu krążenia.

Napary z mahonii są polecane przy infekcjach, problemach skórnych, przemęczeniu i osłabieniu. Choć owoce można spożywać na surowo, najlepiej smakują po przetworzeniu. Wtedy również lepiej przyswajamy ich cenne składniki. Rdzenni Amerykanie rozcierali owoce mahonii z miodem i zalewali mlekiem. Warto też dodać, że berberyna występuje tylko w mahonii, nie ma jej ani w borówkach, ani w aronii. Działa ona jak antybiotyk i odtrutka dla wątroby. 

Co zrobić z owoców mahonii?

Owoce mahonii mają kwaśny i nieco cierpki smak, dlatego niewielu odważy się je spożywać na surowo. Są za to idealnym materiałem na przetwory i świetnym dodatkiem do wielu dań. Można z nich zrobić: 

  • dżemy i konfitury - najlepiej w połączeniu ze słodszymi owocami (np. jabłkami, gruszkami),
  • nalewki i syropy - o pięknym kolorze i intensywnym aromacie, które wzmacniają organizm i poprawiają krążenie,
  • herbatki z suszu - mają działanie rozgrzewające i oczyszczające,
  • domowe soki - warto je osłodzić miodem lub cukrem trzcinowym,
  • musy i przeciery - jako dodatek do jogurtów, deserów i owsianki.

Z owoców można też przygotować aromatyczny napój. Wystarczy zagotować je z wodą, dodać odrobinę cukru, by uzyskać naturalny, lekko kwaskowy "kompot mahoniowy".

Źrodło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona gruszka Polaków już jest na straganach. Rozpływa się w ustach i jest superzdrowa

Najlepsze orzechy dla serca. Wspierają tarczycę, pracę mózgu, dbają o skórę

Działa lepiej niż filiżanka małej czarnej. Spala tłuszcz, ochroni wątrobę i poprawia koncentrację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory