Reklama
Reklama

To zimowe warzywo zastępuje połowę domowej apteczki. Kobiety po 50. powinny mieć w codziennym menu

W jadłospisie osób po 50 roku życia powinna znaleźć się nieprzetworzona, bogato odżywcza żywność, która zadba o układ krążenia, trawienie i odporność. Wcale nie musisz kupować wymyślnych i drogich produktów, wystarczy, że sięgniesz po polskie buraki. Sprawdź, kto powinien regularnie jeść buraki.

Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, które możemy włączyć do naszej diety. Dostępne są przez całą zimę, a w dodatku nie kosztują dużo, dlatego lepiej nie szukaj wymówek i już dziś dodaj je do swojego obiadu lub przygotuj niezwykle zdrową sałatkę z pieczonych buraków.

Warzywo jak połowa domowej apteczki 

 

Te czerwone warzywa to prawdziwa bomba prozdrowotnych składników. Nie wszyscy wiedzą, że buraki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a częste spożywanie buraków przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka udaru mózgu. Ponadto pomagają zachować odpowiednią gospodarkę wodno-elektrolitową, a także pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dostarczają również manganu, który działa antyoksydacyjnie oraz wspiera zdrowie kości.  

Reklama

W burakach nie brakuje również błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego, w tym jelit, pomaga zapobiegać gazom i wzdęciom. Wspiera również mikroflorę jelitową. Ponadto błonnik ma wpływ na sytość posiłków, dzięki czemu zmniejsza się chęć na podjadanie pomiędzy nimi. Warto dodać, że składnik ten ma wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.  

Obecne w burakach betalaniny mają działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, działają przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.  

Kto powinien regularnie jeść buraki? 

W burakach znajduje się dużo kwasu foliowego, który bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, poprawia krążenia, a także zmniejsza stany zapalne. Świetnie wpływa również na układ nerwowy, działa przeciwdepresyjnie i ma właściwości zapobiegające chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak alzheimer. Buraki będą więc dobrym wyborem dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Co więcej, kwasowi foliowemu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. 

Warzywa te będą również dobrym wyborem dla osób po 50. Wspierają układ krążenia, zdrowie wątroby, oraz podkręcają metabolizm. Warto, aby włączyły je do diety panie w okresie menopauzy, ponieważ mają działanie łagodzące jej nieprzyjemne objawy.  

Buraki świetnie wpływają na układ krążenia, między innymi dzięki obecności nieorganicznych związków azotu poprawiają krążenie oraz regulują ciśnienie krwi. Ponadto polecane są w szczególności osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ wykazują działanie krwiotwórcze. Buraki mają także pozytywny wpływa na naczynia krwionośne. 

Ponadto będą dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała, w 100 g mają jedynie 43 kcal. Powinny jeść je także osoby, które aktywnie trenują, ponieważ mają działanie wspierające wydolność.  

Sprawdź także: Mają aż 300 składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Chrup jako przekąskę, bo dbają o serce

Sałatka z pieczonych buraków - przepis 

Z buraków można przygotować wiele smacznych dań. Zazwyczaj zajadamy je w czerwonym lub ukraińskim barszczu, czy w postaci sałatki obiadowej ze słoika. Przygotowaliśmy przepis na zdrową i pyszną sałatkę z pieczonych buraków, którą możesz zjeść na obiad, kolację, lub zaserwować swoim gościom podczas imprezy.  

Składniki do przygotowania dwóch porcji:  

  • 2 większe garści szpinaku lub rukoli,  
  • 250 g buraków,  
  • 200 g gotowanej ciecierzycy ze słoika,  
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 100 g sera feta,  
  • ½ pęczka natki pietruszki,  
  • sól i pieprz, 
  • garść ulubionych pestek lub orzechów.  

Składniki na sos:  

  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,  
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 łyżeczka miodu,  
  • 1 łyżka tahini,  
  • sól i pieprz do smaku.  

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż je na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz odrobiną soli i pieprzu, możesz dodatkowo skropić wszystko oliwą. Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut. 
  2. W międzyczasie ugotowaną ciecierzycę odsącz z zalewy, osusz ją, wymieszaj z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Przełóż na drugą blachę z papierem do pieczenia. Wrzuć do piekarnika na ok. 20-25 minut. Możesz co jakiś czas wszystko przemieszać.
  3. Kiedy buraki i ciecierzyca będą się piec, zrób sos. W miseczce zmieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, tahini, musztardę, miód, odrobinę soli i pieprzu.  
  4. Na dno miseczek wyłóż wybraną zieleninę. Dodaj upieczoną ciecierzycę, buraka, pokrojony w kostkę ser feta, posiekaną natkę pietruszki i sos. Wszystko wymieszaj i gotowe.  
  5. Całość możesz posypać pestkami dyni lub słonecznika, lub posiekanymi orzechami, np. włoskimi. 

Źródła: terazgotuje.pl, YouTube: @drbartekpl 

Zobacz też:

Powienin być obowiązkowy w każdej kuchni. Poprawia trawienie, wspiera odporność i ma sporo witaminy C

Chuda ryba o delikatnym mięsie, dobra na serce i kości. Kup na Wigilię, jest lepsza od karpia

To najczystsza polska ryba, a my o niej nie pamiętamy. Lepsza i tańsza od dorsza, nie ma ości

INTERIA.PL