Reklama
Reklama

Mają aż 300 składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Możesz chrupać, dodać do owsianki lub deseru

Choć wszyscy doskonale znamy kakao, o istnieniu ziaren kakaowca mało kto wie. Ten produkt jest wyjątkowym super food, bo zawiera niezliczone ilości witamin i minerałów. Skoncentrowane są w nich składniki, które wspierają serce, układ immunologiczny i nerwowy. Jak wyglądają surowe ziarna kakaowca i jak stosować je w kuchni? Wyjaśniamy.

Łacińska nazwa drzewa kakaowego (Theobroma cacao) oznacza "pokarm bogów". Ma to swoje uzasadnienie w składzie surowych ziaren kakaowca. Są niezwykle bogate w wartości odżywcze, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Skąd pochodzą surowe ziarna kakaowca?

Surowe ziarna kakaowca to nasiona drzewa kakaowego, które pierwotnie rosło w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie największymi producentami kakao są kraje, takie jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja. Każdy owoc zawiera kilkadziesiąt nasion kakaowca, które są otoczone białym śluzem.   

Kakaowiec doczekał się wielu odmian, z których najpopularniejszą jest Forastero, charakteryzujące się klasycznym czekoladowym smakiem. Inną znaną odmianą jest Criollo, oferujące bardziej kwiatowe i owocowe nuty. Surowe ziarna kakaowca można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. 

Jakie właściwości mają surowe ziarna kakaowca? 

Ziarna kakaowca są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają ponad 300 związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są bogate w antyoksydanty, takie jak polifenole, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.

 Surowe ziarna kakaowca dostarczają magnezu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Stąd regularne ich spożywanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, poprawia nastrój dzięki zawartości teobrominy i kofeiny, a także wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, zawarte w tych nasionach polifenole obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcje poznawcze.

Wyjątkowym składnikiem ziaren kakaowca jest epikatechina, którą można znaleźć tylko w surowym produkcie. Wzmacnia ona rozwój mięśni i zwiększa wrażliwość na insulinę. To ona jest odpowiedzialna za gorzki smak nasion drzewa kakaowego. 

Jak jeść surowe ziarna kakaowca?  

Surowe ziarna kakaowca charakteryzują się intensywnym, lekko gorzkim smakiem, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Docenią je nie tylko osoby dbające o zdrowie, ale również te na diecie, ponieważ hamują apetyt. Jest kilka sposobów na włączenie ich do swojego menu:  

  • chrup ziarna bezpośrednio jako zdrową alternatywę dla słodyczy,
  • dodaj pokruszone ziarna do owsianki, musli czy jogurtu, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą posiłku,
  • wzbogać nimi ciasta, ciasteczka czy domowe batony energetyczne, dodając chrupkości i głębi smaku,
  • zmiksuj ziarna z ulubionymi składnikami, tworząc odżywcze koktajle lub dodaj do gorącej czekolady dla intensywniejszego aromatu,
  • eksperymentuj, dodając ziarna do sosów czy marynat, nadając potrawom unikalny charakter.

Zalecana dawka surowych ziaren kakaowca to około 10-20 g, czyli jakieś 5-10 nasion dziennie. Nie można z nimi przesadzać, ponieważ zawierają kofeinę i teobrominę, które działają pobudzająco.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Są lepsze od nasion chia i siemienia lnianego. W jelitach działają jak odkurzacz

Potas, magnez, witamina C, cienka skóra i brak pestek. Rzadko jemy, bo mało znamy to warzywo

To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | dodatki