Mają aż 300 składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Możesz chrupać, dodać do owsianki lub deseru
Choć wszyscy doskonale znamy kakao, o istnieniu ziaren kakaowca mało kto wie. Ten produkt jest wyjątkowym super food, bo zawiera niezliczone ilości witamin i minerałów. Skoncentrowane są w nich składniki, które wspierają serce, układ immunologiczny i nerwowy. Jak wyglądają surowe ziarna kakaowca i jak stosować je w kuchni? Wyjaśniamy.
Łacińska nazwa drzewa kakaowego (Theobroma cacao) oznacza "pokarm bogów". Ma to swoje uzasadnienie w składzie surowych ziaren kakaowca. Są niezwykle bogate w wartości odżywcze, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Surowe ziarna kakaowca to nasiona drzewa kakaowego, które pierwotnie rosło w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie największymi producentami kakao są kraje, takie jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja. Każdy owoc zawiera kilkadziesiąt nasion kakaowca, które są otoczone białym śluzem.
Kakaowiec doczekał się wielu odmian, z których najpopularniejszą jest Forastero, charakteryzujące się klasycznym czekoladowym smakiem. Inną znaną odmianą jest Criollo, oferujące bardziej kwiatowe i owocowe nuty. Surowe ziarna kakaowca można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.
Ziarna kakaowca są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają ponad 300 związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są bogate w antyoksydanty, takie jak polifenole, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Surowe ziarna kakaowca dostarczają magnezu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Stąd regularne ich spożywanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, poprawia nastrój dzięki zawartości teobrominy i kofeiny, a także wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, zawarte w tych nasionach polifenole obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcje poznawcze.
Wyjątkowym składnikiem ziaren kakaowca jest epikatechina, którą można znaleźć tylko w surowym produkcie. Wzmacnia ona rozwój mięśni i zwiększa wrażliwość na insulinę. To ona jest odpowiedzialna za gorzki smak nasion drzewa kakaowego.
Surowe ziarna kakaowca charakteryzują się intensywnym, lekko gorzkim smakiem, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Docenią je nie tylko osoby dbające o zdrowie, ale również te na diecie, ponieważ hamują apetyt. Jest kilka sposobów na włączenie ich do swojego menu:
- chrup ziarna bezpośrednio jako zdrową alternatywę dla słodyczy,
- dodaj pokruszone ziarna do owsianki, musli czy jogurtu, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą posiłku,
- wzbogać nimi ciasta, ciasteczka czy domowe batony energetyczne, dodając chrupkości i głębi smaku,
- zmiksuj ziarna z ulubionymi składnikami, tworząc odżywcze koktajle lub dodaj do gorącej czekolady dla intensywniejszego aromatu,
- eksperymentuj, dodając ziarna do sosów czy marynat, nadając potrawom unikalny charakter.
Zalecana dawka surowych ziaren kakaowca to około 10-20 g, czyli jakieś 5-10 nasion dziennie. Nie można z nimi przesadzać, ponieważ zawierają kofeinę i teobrominę, które działają pobudzająco.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Są lepsze od nasion chia i siemienia lnianego. W jelitach działają jak odkurzacz
Potas, magnez, witamina C, cienka skóra i brak pestek. Rzadko jemy, bo mało znamy to warzywo
To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie