Turbo zdrowe warzywo wreszcie wraca do łask. Seniorzy i cukrzycy powinni jeść zamiast ziemniaków
Po raz kolejny to warzywo powraca do łask i słusznie. Jest turbo zdrowe i prawie wszyscy powinni sięgać po nie częściej. Szczególnie polecane jest dla seniorów, cukrzyków czy pacjentów z reumatyzmem. Zajadajcie zamiast ziemniaków lub jako urozmaicenie w obiadowej surówce.
Dawniej rzepa należała do grona najpopularniejszych i najchętniej jedzonych warzyw. Była tania i można ją było wykorzystać na wiele sposobów. Z czasem została zastąpiona przez inne okazy, ale w ostatnim czasie przeżywa swój renesans. Rzepa znów powraca do łask i na nowo gości w kuchniach Polaków.
Rzepa to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Okazuje się, że tak naprawdę jest to kapusta właściwa typowa, nazywana inaczej rzepą właściwą typową, a w skrócie po prostu “rzepą". Według niektórych źródeł może ona pochodzić z okolic Afganistanu, Pakistanu lub z rejonów Morza Śródziemnego. Jest warzywem bardzo starym i wiadomo, że z jej nasion korzystano już w 1500 r. p.n.e. oraz była uprawiana w starożytnej Grecji i Cesarstwie rzymskim.
Rzepę można zjadać w całości, jadalne są zarówno bulwy, jak i liście. W Polsce przyjęło się, że spożywany jest tylko korzeń. Z wyglądu jest on nieduży i zgrubiały. W smaku zaś jest ostry i dla wielu może przypominać aromatem rzodkiewkę.
Rzepa ma właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza wielu przeciwutleniającym związkom jak m.in. polifenole, witamina C. W efekcie zadziała przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Wzmocni odporność i zmniejszy ilość rozwijających się chorób. Zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników i opóźni procesy przedwczesnego starzenia się. Co więcej, może zapobiegnąć pojawienie się chorób takich jak m.in. Parkinson, Alzheimer, miażdżyca, nowotwory. Z tego powodu jest to warzywo idealne dla seniorów.
Rzepa ma pozytywny wpływ na lipidogam. Regularnie spożywana obniży poziom cholesterolu. Może zarazem obniżać stężenie glukozy w surowicy krwi. Przez to może być zalecana cukrzykom. Trzeba mieć jednak na uwadze, że rzepa ma wysoki indeks glikemiczny równy 73. Natomiast wzrost glukozy po posiłku wzrasta szybko, ale też szybko powraca do normy. Wahania nie są również duże.
Rzepę powinny jeść także osoby zmagające się z cukrzycą typu 2. Obecność flawonoidów w warzywie według badań ma zmniejszać objawy tej choroby. Zmniejszają aktywność enzymów, które odpowiadają za rozwój choroby i zwiększają transport glukozy do komórek mięśniowych.
Ponadto rzepa zawiera duże ilości błonnika. Zjedzenie 1 rzepy (ok. 170 g) dostarcza 3 g składnika, czyli aż 12% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ten poprawia działanie układu pokarmowego. Wspiera perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i zmniejszy ilość występujących zaparć. Zapewni uczucie sytości, a przy tym dostarczy mało kalorii (28 kcal/100g). To pomoże ograniczyć podjadanie, co przełoży się na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Rzepa słynie także ze swoich właściwości dla wątroby. Działa na nią ochronnie i może obniżać wartości markerów wątrobowych (ALT, AST, ALP). Złagodzi stany zapalne i zapobiegnie rozwojowi chorób narządu.
Rzepa świetnie smakuje na surowo i w takiej formie warto zajadać się nią. Oczyszczona i pokrojona będzie bardzo zdrową przekąską w ciągu dnia czy dodatkiem do kanapek w pracy, szkole. Natomiast możemy urozmaicić nią także wiele dań.
Z rzepą można przygotować wyśmienite surówki obiadowe i sałatki. Dobrze wkomponuje się w zupy, szczególnie zupy krem. Bulwy sprawdzą się jako składnik warzywnych lub warzywno-mięsnych zapiekanek.
Do tego rzepę można poddawać duszeniu oraz pieczeniu. Tak przygotowane z powodzeniem zastąpią ziemniaki do głównych dań obiadowych.
Źródło: vitapedia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: