Reklama
Reklama

Kiedyś pili ją wyłącznie chińscy cesarzowie. Dba o serce, trawienie, można pić nawet wieczorem

Herbata to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zazwyczaj sięgamy po tę w wersji czarnej, zielonej, czy białej, mało kto słyszał jednak o herbacie żółtej. Ceniona jest za niepowtarzalny smak i aromat, a także za wyjątkowe działanie wspierające organizm. Podpowiemy ci, na co pomaga picie żółtej herbaty i jak prawidłowo ją parzyć.

Sezon jesienny w pełni, a co za tym idzie, dużo częściej wybieramy rozgrzewające napoje. Ciekawą propozycją, która urozmaici twoje standardowe menu, może być żółta herbata. Właściwości prozdrowotne tego naparu doceniali już chińscy cesarzowie. Sprawdź, dlaczego warto ją pić i co warto wiedzieć o żółtej herbacie.  

Herbata chińskich cesarzy 

Żółta herbata to produkt, który do niedawna było mało znany w Europie. W Chinach, skąd pochodzi, uznana była za wyjątkowy specjał, który serwowano jedynie cesarzowi, stąd też prawdopodobnie jej nazwa, herbata cesarska. Według legend zakazywano nie tylko picia, ale i dotykania żółtej herbaty, pod groźbą śmierci. Dawniej raczono się nią tylko podczas specjalnych uroczystości, np. religijnych, obowiązywał również zakaz eksportowania jej poza granice kraju.  

Reklama

Jak powstaje żółta herbata? Produkuje się ją jedynie z młodych, herbacianych liści, które poddawane są procesowi fermentacji lub oksydacyjni nieenzymatycznej, a następnie długiemu suszeniu. Napój ma słomkowy kolor, słodkawy, a zarazem lekko cierpki smak, oraz orzeźwiający zapach. Według wielu smakoszy przypomina nieco herbatę zieloną. 

Sprawdź także: Podnosi odporność i nastrój, chroni oczy i kości. Odżywczy koktajl powinny pić zwłaszcza osoby po 50.

Na co pomaga picie żółtej herbaty? 

W składzie żółtej herbaty znajdują się substancje o działaniu przeciwutleniającym, dzięki czemu wspiera naturalizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, oraz chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Ma również właściwości zwalczające stany zapalne, opóźniające proces przedwczesnego starzenia się organizmu, oraz działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo zawarte w niej polifenole doskonale wpływają na pracę układu krążenia, wspierają pracę serca, działają przeciwmiażdżycowo, oraz wspierają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.  

Przypisuje się jej także działanie zwalczające bakterie, co pomoże pomóc chronić organizm przed infekcjami, a także przyśpieszyć ich przebieg. Co więcej, żółta herbata wspiera prawidłowe trawienie, a także zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych układu pokarmowego. Regularne picie żółtej herbaty to również sposób na przyspieszenie metabolizmu, co ma pozytywny wpływ na utrzymanie szczupłej sylwetki.  

Nie wszyscy wiedzą o tym, że w herbacie znajduje się kofeina, która jak wiadomo, ma działanie pobudzającej. W żółtej herbacie jej zawartość jest jednak na tyle niska, że napój ten można pić przed snem, nie powinna go zaburzać. Oczywiście należy zachować umiar, filiżanka będzie odpowiednią ilością.  

Jak parzyć żółtą herbatę? 

Aby wydobyć pełnię smaku żółtej herbaty, należy ją odpowiednio zaparzyć. Łyżeczkę suszonych liści powinno się zalać 120 ml wody w temperaturze oscylującej między 70 a 80 stopniami. Czas parzenia to jedna do trzech minut, w zależności od tego jak intensywny chcemy otrzymać napój. 

Zastanawiasz się, gdzie kupić żółtą herbatę? Znajdziesz ją w sklepach stacjonarnych wyspecjalizowanych w sprzedaży herbat, a także w sklepach internetowych.  

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl 

Zobacz też:

Grzyb, który smakuje jak camembert z miodową nutą. Ma dużo białka i witaminy D

"Czyściutka" ryba z Biedronki i Lidla, o niebo lepsza od dorsza. Chuda, prawie nie ma ości

Niezwykły owoc ze starożytnego drzewa, u nas kupisz w formie suszonej. Doskonały na pamięć, dobrą pracę wątroby i jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje