Reklama
Reklama

Ukochane danie Polaków w zestawieniu najstarszych potraw. Niestety, nie my je wymyśliliśmy

Tradycyjna kuchnia oraz przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to element dziedzictwa kulturowego, każdego kraju. Mało kto zastanawia się jednak, które potrawy pojawiły się na stołach jako pierwsze. Internetowy przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najstarszych dań świata. Wśród nich znalazł się przysmak, za którym Polacy przepadają.

Każdy kraj ma danie, które może nazwać swoją wizytówką. We Włoszech jest to pizza, w Stanach Zjednoczonych hamburgery, natomiast Polska, wielu zagranicznym turystom kojarzy się przede wszystkim z pierogami. Internetowy przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował ranking najstarszych dań na świecie, nie zabrakło w nim polskiego akcentu.

Ranking najstarszych dań na świecie Taste Atlas

Jednym z najstarszych dań, które pojawiły się w zestawieniu Taste Atlas, jest pochodzący z I wieku sos sojowy, który wywodzi się ze starożytnych Chin. Prawdziwym zaskoczeniem może być pochodząca z tego samego okresu kiszona kapusta, chociaż kojarzona jest z kuchnią niemiecką, a także polską, zaczęto przygotowywać ją w starożytnym Rzymie. Japońscy samurajowie już w VII wieku raczyli się zupą miso, która powstaje na bazie sfermentowanej pasty sojowej. Natomiast jednym z najstarszych dań kuchni indyjskiej z VIII wieku jest dosa, czyli cienki, chrupiący naleśnik z fermentowanego ciasta z ryżu i soczewicy.

Reklama

Mieszkańcy Ukrainy już w IX wieku zajadali się tradycyjnym barszczem, natomiast najbardziej znana węgierska potrawa, czyli gulasz, pojawiła się w X wieku. Z XIII wieku pochodzą natomiast takie dania jak kuskus, czyli drobna kasza z pszenicy durum, którą początkowo zaczęto jadać w Maroku i Algierii, oraz hummus, pasta z ciecierzycy i tahini, która wywodzi się z Syrii.

Do najstarszych hiszpańskich dań należą natomiast empanadas, czyli faszerowane pierożki, które pojawiły się w XVI wieku. Co ciekawe, Włoski zaczęli zajadać się pizzą dopiero w XVIII wieku, natomiast gelato, włoskie lody, pojawiły się prawdopodobnie w wieku XVI. Jednym z dań kuchni austriackiej, które cieszą się najdłuższą tradycją, jest tort linzer, czyli tarta na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i malin z XVII wieku. Francuskim reprezentantem rankingu są  przypominające muszelki ciastka magdalenki, które na stołach pojawiały się już w XVIII wieku.

W zestawieniu znalazły się również polskie pierogi, które popularność miały zyskać w XVII wieku. Warto dodać, że niektóre źródła podają, że był to wiek XIII. Co ciekawe, chociaż nie można zaprzeczyć, że jest to jedno z najbardziej popularnych polskich dań, początkowy przepis powstał poza granicami naszego kraju. 

Najstarszym, a zarazem najmłodszym daniem w tym zestawieniu są amerykańskie hamburgery, które pojawiły się w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku.


Skąd wywodzą się pierogi?

Z kapustą i grzybami, serem, mięsem, a może w wersji wakacyjnej, czyli z jagodami i śmietaną? Pierogi to danie, które większość Polaków uwielbia, a jako naród często przypisujemy sobie jego pochodzenie. Warto jednak dodać, że pierogi w różnej postaci i formie znajdziemy w wielu kuchniach świata. Popularnością cieszą się w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej, niemieckiej, a nawet chińskiej i to właśnie prawdopodobnie na Dalekim Wschodzie zaczęto lepić pierwsze pierogi. Uważa się, że przepis na pierogi miał zostać przywieziony do Polski z ukraińskiego Kijowa przez biskupa Jacka Odrowąża. 

Źródła: terazgotuje.pl, Instagram: @tasteatlas, fide.pl

Zobacz też:

Pij zamiast małej czarnej z rana. Aromatyczny, orzeźwiający i pobudzający napój

Koniec z podjadaniem, waga wreszcie ruszy w dół. Wystarczy pić codziennie na czczo

Napój, który wspomaga odchudzanie, chroni serce i naczynia. Łyżeczka przed posiłkiem wystarczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne