Reklama
Reklama

Uważana za korzystniejszą dla zdrowia od kawy. Nie wszyscy mogą ją pić

Guarana zyskuje coraz większą popularność na rynku nutraceutyków i suplementów diety. I nic w tym dziwnego, ponieważ w jej wnętrzu kryją się potężne substancje, które mają pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Co to jest guarana? Jakie ma właściwości? I do czego można ją dodawać?

Guarana zyskuje coraz większą rzeszę fanów - i nie ma się temu, co dziwić, ponieważ ten nutraceutyk doskonale sprawdza się jako alternatywa dla kawy i mocnej herbaty. Roślina ta znana jest od wieków w medycynie naturalnej i jest stosowana w celu podniesienia poziomu energii oraz poprawy pamięci i koncentracji. Co to jest za surowiec? Jakie substancje aktywne kryją się w jego wnętrzu? I do czego można dodać mieloną guaranę? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z tego artykułu.

Co to jest guarana?

Guarana to roślina porastająca tereny Ameryki Łacińskiej, której nazwa pochodzi od jednego z natywnych plemion. Reprezentuje ona rodzinę mydleńcowatych i osiąga wysokość do 10 metrów. Najbardziej charakterystycznymi elementami guarany są jej liście i kwiaty. Te pierwsze dorastają do około 40 centymetrów długości, a podczas kwitnienia pojawiają się na nich intensywnie pachnące białe kwiaty zebrane w kielichy. 

Najbardziej wartościowym elementem guarany są jej nasiona, które są schowane w pokaźnych czerwonych lub pomarańczowych owocach. To właśnie na ich bazie rodzime ludy przygotowują rozmaite lecznicze mieszanki stosowane od wieków w medycynie naturalnej. Wierzą one, że w ich środku kryją się właściwości wyostrzające zmysły i pobudzające do działania. Jakie substancje aktywne można znaleźć w ich wnętrzu i jaki jest ich dokładny wpływ na ludzki organizm? 

Mielona guarana - właściwości

Ze względu na swoje własności guarana zyskuje na popularności wśród fanów naturalnych rozwiązań. W wielu źródłach przeczytasz na przykład, że może ona z powodzeniem zastąpić małą czarną. Na szczególną uwagę w tym kontekście zasługuje mielona guarana - właściwości pobudzające tego surowca wynikają z zawartych w nim substancji bioaktywnych. Okazuje się, że ziarna tej rośliny mają w sobie nie tylko kofeinę, ale także teobrominę i teofilinę, co przekłada się na krótkotrwałe wyostrzenie szeregu funkcji kognitywnych, w tym skupienia, koncentracji i czujności. 

Rozmawiając na temat guarany, należy wspomnieć o tym, że stanowi ona skarbnicę wielu witamin i minerałów. W jej skład wchodzi witamina C, witaminy z grupy B, adenina, saponiny, katechiny, hipoksantyna oraz cholina. To właśnie dlatego jest ona cennym dodatkiem do kuracji dla osób dbających o swoje zdrowie. Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą ją stosować. 

Kto powinien zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o zażywanie i picie guarany? Jeśli na co dzień przyjmujesz lit lub leki uspokajające, wiedz, że omawiany nutraceutyk wchodzi z nimi w interakcję. Ponadto nie wolno go łączyć z lekami anksjolitycznymi, efedryną, klozapiną, teofiliną oraz aminofiliną. Z suplementowania go powinny zrezygnować również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie wiesz, czy możesz pozwolić sobie na włączenie guarany do swojej diety? Skonsultuj się z lekarzem w celu omówienia swojego przypadku. 

Mielona guarana na odchudzanie i dobrą pamięć 

Bogaty skład substancji bioaktywnych sprawia, że guarana doskonale sprawdzi się w leczeniu szeregu dolegliwości. Przyjmujące ją osoby szybko zauważą jej korzystne oddziaływanie na kilka układów, w tym nerwowy, odpornościowy, metaboliczny, krwionośny i pokarmowy. Dlaczego warto rozważyć włączenie jej do menu? Istnieje ku temu co najmniej kilka powodów. 

Czy mielona guarana na odchudzanie i dobrą pamięć to dobry wybór dla ciebie? Odpowiedź jest prosta - oczywiście. Po pierwsze przyspiesza ona metabolizm, co przyjdzie z pomocą wszystkim osobom walczącym z nadprogramowymi centymetrami w talii. Jeśli połączysz jej spożywanie z regularną dawką aktywności fizycznej, istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że bardzo szybko zobaczysz upragnione efekty. 

Mielona guarana wspiera pracę układu nerwowego poprzez podkręcenie koncentracji, skupienia i zapamiętywania - a wszystko to za sprawą kofeiny, której stężenie w nasionach guarany jest znacznie wyższe niż to charakterystyczne dla ziaren kawy. Czeka cię długi dzień wypełniony po brzegi skomplikowanymi zadaniami, nauką lub ważnymi spotkaniami? W takim razie posiłkuj się naparem właśnie na bazie guarany.  

Kolejnym zdrowotnym atutem guarany jest jej wpływ na układ pokarmowy. Usprawnia ona perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje rytm wypróżnień i niweluje zaparcia. Nie ulega także wątpliwości, że guarana zmienia skład mikrobioty jelitowej, co przekłada się zarówno na pracę układu odpornościowego, jak i poprawę wyglądu twojej skóry.  

Warto zwrócić uwagę na to, co spożywanie guarany robi dla twojego układu krwionośnego. Zawarte w niej związki rozluźniają mięśnie gładkie tętnic, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Co więcej, doniesienia ze świata nauki pokazują, że jej regularne dodawanie do posiłków może przyczynić się do obniżenia stężenia ,,złego" cholesterolu we krwi. To właśnie ze względu na powyższe cechy może ona przyjść z pomocą panom borykającym się z problemami z erekcją. 



Jak pić guaranę zamiast kawy? 

Doniesienia ze świata nauki pokazują, że guarana zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego można z powodzeniem stosować ją zamiast małej czarnej. Opcja ta sprawdzi się w szczególności dla osób, które nie przepadają za jej charakterystycznym, nieco gorzkim smakiem. Jak pić guaranę zamiast kawy? 

Aby cieszyć się pożądanymi efektami, wystarczy zalać jedną łyżeczkę mielonej guarany szklanką napoju - miej na uwadze, że dokładna dawka będzie zależna od twojej masy ciała. Możesz połączyć ją nie tylko z wodą, ale także płynnym jogurtem, kakao, a nawet - jeśli bardzo lubisz wspomniany czarny napar - z kawą. Pamiętaj, aby dobrze wymieszać napój, ponieważ guarana bardzo słabo rozpuszcza się w płynie. Dla lepszego rezultatu możesz wspomóc się blenderem. 

Do czego można dodać mieloną guaranę? 

Mieloną guaranę możesz spożywać na kilka różnych sposobów, nie tylko w formie naparu. Ze względu na swoją formę, czyli bardzo drobny, jasnobrązowy proszek, łatwo połączysz ją z wieloma zdrowymi przekąskami. Do czego można dodać mieloną guaranę? My proponujemy dosypywać ją do koktajli owocowych, soków warzywnych, smoothies a nawet ciasteczek i dressingów do sałatek. Nie masz czasu na przyrządzanie skomplikowanych przekąsek, a jednocześnie chciałbyś skorzystać na właściwościach guarany? W takim razie wiedz, że możesz przyjmować ją solo, na przykład po rozpuszczeniu surowca w niewielkiej ilości wody. 

Źródła: healthline.com, webmd.com, pubmed.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje