Reklama
Reklama

Używał jej król Władysław Jagiełło. Dobra na bóle reumatyczne, szczypta dodana do mleka pomaga zasnąć

Gałka muszkatołowa to istotny składnik cenionego przez smakoszy sosu beszamelowego, ale świetnie pasuje także do wielu innych posiłków. Jest niepozorna i mało kto wie o tym, jak wielką ma wartość odżywczą. Włącz ją do diety, aby wspierać m.in. swój układ trawienny.

Gałka muszkatołowa to przyprawa dobrze znana w naszej kuchni. Istnieje także szereg badań mówiących o jej prozdrowotnych właściwościach, ale nie każdy zdaje sobie z nich sprawę. Gdy dowiesz się, jak dobrze gałka muszkatołowa może wpływać na twój organizm, z pewnością będziesz dodawać ją do wielu rzeczy.

Gałka muszkatołowa - przyprawa króla

Owoce muszkatołowca są znane w Europie od XII wieku, to więc jedna z najstarszych przypraw na Starym Kontynencie. W naszym kraju jej obecność odnotowano na królewskim dworze Władysława Jagiełły. Sięgano po nią przede wszystkim jako przyprawę podkreślającą smak mięs i serów, ale bywała także składnikiem wypieków oraz słodyczy. Przyprawa rośnie na wiecznie zielonym drzewie pochodzącym z wysp położonych na Pacyfiku. 

Reklama

Aktualnie muszkatołowce uprawia się przede wszystkim na Karaibach czy w Indiach. Roślina ta nie jest jedynie źródłem przyprawy, ale także masła muszkatołowego czy olejku eterycznego. 

Gałka muszkatołowa - właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa od setek lat znana jest jako przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych - przykładowo, w medycynie tajskiej stosowana była m.in. jako składnik leków przeciwgorączkowych czy przeciwzapalnych, a nawet przeciwalergicznych. 

Wokół tego zagadnienia powstało sporo badań naukowych, które potwierdzają te obserwacje. Gałka muszkatołowa rzeczywiście odznacza się różnymi właściwościami, także przeciwutleniającymi. Jest skutecznym środkiem łagodzenia bólu, na przykład w przypadku dolegliwości mających podłoże reumatyczne. Naukowcy dowiedli, że olejek z gałki muszkatołowej może mieć większą skuteczność w łagodzeniu bólu zapalnego niż niektóre leki przeciwbólowe. 

Niezwykle ceniony jest również korzystny wpływ tej przyprawy na układ pokarmowy. Kolki, wzdęcia czy biegunki - już wieki temu wiedziano, że może pomóc na takie problemy. Warto także wiedzieć, że olejek z gałki muszkatołowej bywa używany w łagodzeniu stanów zapalnych pęcherza.

Jeżeli masz problemy ze snem, to także znak, aby włączyć do swojej diety gałkę muszkatołową. Badania nad tym zagadnieniem dowodzą, że szklanka ciepłego mleka ze szczyptą przyprawy może pomóc także i w tej kwestii. Co ciekawe, gałka muszkatołowa ma swoje zastosowanie również w stomatologii i pielęgnacji jamy ustnej, przede wszystkim w walce z próchnicą. To zasługa zawartości olejków takich jak metanol. Gałka muszkatołowa wpływa także łagodząco na stres. 

Należy jednak pamiętać, że tę przyprawę stosujemy z umiarem, z uwagi na silne działanie psychotropowe i właściwości narkotyczne. Spożycie dużych dawek może grozić m.in. narkozą czy drgawkami, a nawet zagrażać życiu.

Do czego używać gałki muszkatołowej?

Wiele osób zastanawia się, do czego używać gałki muszkatołowej? Ta przyprawa znana jest głównie jako składnik pysznego sosu beszamelowego. Nie każdy jednak wie, że jej możliwości są znacznie większe - śmiało można dodawać ją także do innych sosów oraz potraw mięsnych i rybnych. 

Gałka muszkatołowa szczególnie dobrze komponuje się z produktami takimi jak ziemniaki, dynia czy szpinak. Niektórzy dodają odrobinę także w okresie świąt Bożego Narodzenia, do aromatycznych pierników czy grzańca. Nawet szczypta gałki muszkatołowej może całkowicie odmienić smak dania.

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Wielozadaniowy sok, po który rzadko sięgamy. Chroni wątrobę, pomaga w odchudzaniu i z problemami ze snem

Jedno z najchudszych czerwonych mięs, a jest mało popularne. Warto jeść, gdy bolą stawy i dokucza anemia

To jedno z najsmaczniejszych jabłek na świecie, w Polsce znane od XVIII wielu. Cudownie pachnie, szarlotka wychodzi obłędna

INTERIA.PL