Reklama
Reklama

Jedno z najchudszych czerwonych mięs, a jest mało popularne. Warto jeść, gdy bolą stawy i dokucza anemia

Wołowina należy raczej do drogich mięs, dlatego na naszych talerzach pojawia się stosunkowo rzadko. Jeśli jednak czeka cię uroczysty obiad w rodzinnym gronie, możesz skusić się na przygotowanie policzków wołowych. Odpowiednio zrobione będą rozpływać się w ustach i na pewno zaskoczą pozytywnie wszystkich gości.

Policzki wołowe zazwyczaj kojarzą się z daniem, które zjeść możemy jedynie w dobrej restauracji. Nic bardziej mylnego, z łatwością można przygotować je w domu. Wystarczy odpowiednia kombinacja składników, a także nieco cierpliwości podczas duszenia mięsa, aby wyczarować obłędnie pyszne danie. Sprawdź, jak je przyrządzić, oraz jakie właściwości mają policzki wołowe.

Co to są policzki wołowe? 

Jak łatwo się domyślić, policzki wołowe pochodzą z mięśni policzkowych krowy. Dla wielu osób są jedną z najsmaczniejszych części wołowiny, odpowiednio przygotowane będą delikatne i wyjątkowo miękkie. Mają dosyć intensywny smak i ciekawą konsystencję, którą zawdzięczają kolagenowi. Dodatkowo warto dodać, że ten rodzaj wołowiny ma stosunkowo mało tłuszczu. Policzki wołowe stanowią składnik jednego z najpopularniejszych francuskich dań, czyli bœuf bourguignon, znanej jako wołowina po burgundzku. 

Reklama

Kto powinien jeść policzki wołowe? 

Zazwyczaj dietetycy odradzają spożywanie czerwonego mięsa w dużej ilości. Wiąże się to przede wszystkim z dosyć sporą zawartością tłuszczu, a także zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, oraz podniesieniem poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Warto jednak zaznaczyć, że wołowina, która pojawia się w jadłospisie raz na jakiś czas, jak najbardziej będzie dobrym wyborem dietetycznym. Przede wszystkim ze względu na zawartość żelaza hemowego, które zapobiega anemii. W policzkach wołowych nie brakuje również witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, krążenia, mięśniowy, a także uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Obecne są tu również wspierający odporność cynk, czy działający antyoksydacyjnie i wspierający zdrowie tarczycy selen.  

Wołowina to także dobre źródło białka, które nie tylko sprawia, że po posiłku dłużej jesteśmy najedzeni, ale i jest podstawową substancją budulcową organizmu, oraz dba o regenerację mięśni. Obecny jest tu między innymi kolagen, który jest niezbędny do prawidłowej pracy stawów, a także odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci. W policzkach wołowych znajdziemy także wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy, oraz koenzym Q10, który ma działanie antyoksydacyjne, a także wspiera układ krążenia.

Sprawdź także: Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad

Jak przyrządzić policzki wołowe? 

Policzki wołowe zazwyczaj na początku się podsmaża, a następnie dusi z dodatkiem przeróżnych przypraw. Ta metoda sprawia, że mięso wychodzi wyjątkowo kruche i delikatne.  

Do przygotowania pysznych policzków wołowych, będziesz potrzebować:  

  • 800 g oczyszczonych policzków wołowych,  
  • 1 cebulę, 
  • 1 marchewkę,  
  • 1 pietruszkę,  
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,  
  • sól i pieprz do smaku,  
  • mąka do obtoczenia, 
  • oliwa do smażenia, 
  • 150 ml bulionu warzywnego, 
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego.  

Przygotowanie:  

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plastry.  
  2. Policzki pokrój w mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w mące.  
  3. Mięso podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem świeżego rozmarynu, a następnie odstaw.  
  4. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojone w plastry warzywa, kiedy się zarumienią, dodaj mięso.  
  5. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.  
  6. Wszystko podlej winem i bulionem, duś przez około dwie-dwie i pół godziny, aż mięso będzie miękkie.  
  7. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub purée, oraz ulubionymi dodatkami, np. buraczkami lub pieczonymi warzywami.  

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl  

Zobacz też:

Wielozadaniowy sok, po który rzadko sięgamy. Chroni wątrobę, pomaga w odchudzaniu i z problemami ze snem

Używał jej król Władysław Jagiełło. Dobra na bóle reumatyczne, szczypta dodana do mleka pomaga zasnąć

To jedno z najsmaczniejszych jabłek na świecie, w Polsce znane od XVIII wielu. Cudownie pachnie, szarlotka wychodzi obłędna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wołowina