Jedno z najchudszych czerwonych mięs, a jest mało popularne. Warto jeść, gdy bolą stawy i dokucza anemia
Wołowina należy raczej do drogich mięs, dlatego na naszych talerzach pojawia się stosunkowo rzadko. Jeśli jednak czeka cię uroczysty obiad w rodzinnym gronie, możesz skusić się na przygotowanie policzków wołowych. Odpowiednio zrobione będą rozpływać się w ustach i na pewno zaskoczą pozytywnie wszystkich gości.
Policzki wołowe zazwyczaj kojarzą się z daniem, które zjeść możemy jedynie w dobrej restauracji. Nic bardziej mylnego, z łatwością można przygotować je w domu. Wystarczy odpowiednia kombinacja składników, a także nieco cierpliwości podczas duszenia mięsa, aby wyczarować obłędnie pyszne danie. Sprawdź, jak je przyrządzić, oraz jakie właściwości mają policzki wołowe.
Jak łatwo się domyślić, policzki wołowe pochodzą z mięśni policzkowych krowy. Dla wielu osób są jedną z najsmaczniejszych części wołowiny, odpowiednio przygotowane będą delikatne i wyjątkowo miękkie. Mają dosyć intensywny smak i ciekawą konsystencję, którą zawdzięczają kolagenowi. Dodatkowo warto dodać, że ten rodzaj wołowiny ma stosunkowo mało tłuszczu. Policzki wołowe stanowią składnik jednego z najpopularniejszych francuskich dań, czyli bœuf bourguignon, znanej jako wołowina po burgundzku.
Zazwyczaj dietetycy odradzają spożywanie czerwonego mięsa w dużej ilości. Wiąże się to przede wszystkim z dosyć sporą zawartością tłuszczu, a także zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, oraz podniesieniem poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Warto jednak zaznaczyć, że wołowina, która pojawia się w jadłospisie raz na jakiś czas, jak najbardziej będzie dobrym wyborem dietetycznym. Przede wszystkim ze względu na zawartość żelaza hemowego, które zapobiega anemii. W policzkach wołowych nie brakuje również witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, krążenia, mięśniowy, a także uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Obecne są tu również wspierający odporność cynk, czy działający antyoksydacyjnie i wspierający zdrowie tarczycy selen.
Wołowina to także dobre źródło białka, które nie tylko sprawia, że po posiłku dłużej jesteśmy najedzeni, ale i jest podstawową substancją budulcową organizmu, oraz dba o regenerację mięśni. Obecny jest tu między innymi kolagen, który jest niezbędny do prawidłowej pracy stawów, a także odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci. W policzkach wołowych znajdziemy także wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy, oraz koenzym Q10, który ma działanie antyoksydacyjne, a także wspiera układ krążenia.
Sprawdź także: Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad
Policzki wołowe zazwyczaj na początku się podsmaża, a następnie dusi z dodatkiem przeróżnych przypraw. Ta metoda sprawia, że mięso wychodzi wyjątkowo kruche i delikatne.
Do przygotowania pysznych policzków wołowych, będziesz potrzebować:
- 800 g oczyszczonych policzków wołowych,
- 1 cebulę,
- 1 marchewkę,
- 1 pietruszkę,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia,
- oliwa do smażenia,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego.
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w plastry.
- Policzki pokrój w mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w mące.
- Mięso podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem świeżego rozmarynu, a następnie odstaw.
- Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojone w plastry warzywa, kiedy się zarumienią, dodaj mięso.
- Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.
- Wszystko podlej winem i bulionem, duś przez około dwie-dwie i pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub purée, oraz ulubionymi dodatkami, np. buraczkami lub pieczonymi warzywami.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też: