Reklama
Reklama

W Bułgarii podają na zakąskę razem z rakiją. Najlepsza jest według oryginalnego przepisu ze specjalnym serem

Nie jest tradycyjną, wielkowiekową recepturą, ale od lat 60. XX wieku zdążyła zrobić furorę w bałkańskiej kuchni. Sałatka szopska miała być szybkim daniem dla turystów, a wpisała się na stałe jako bułgarski specjał. Jest lekka, soczysta i prosta do zrobienia. Będzie wspaniałą przekąską podczas przerwy lub sycącą i zdrową kolacją.

Świeża i kolorowa sałatka szopska uważana jest za jeden z kulinarnych symboli Bułgarii. Robi się ją naprawdę prosto i tylko z kilku składników. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę szopską i dowiedz się, z czego dokładnie się ją przyrządza. 

Sałatka szopska - bułgarski przysmak 

Sałatka szopska to typowa dla kuchni bułgarskiej sałatka warzywna. Jej nazwa związana jest z grupą etniczną Szopów, którzy zamieszkują zachodnią część kraju, w tym okolice stolicy - Sofii. Przekąska została wymyślona w 1965 roku przez biuro podróży "Balkantourist" z powodu dynamicznie rozwijającej się wtedy turystyki. Szybko zaczęła pojawiać się w hotelach i restauracjach jako orzeźwiająca i lokalna potrawa.

Przyrządza się ją z produktów, które są regionalnymi specjałami. W jej skład wchodzą surowe ogórki, pomidory, papryka, cebula, oliwa, natka pietruszki i słony owczy ser (tzw. szopski). Ostatni ze składników sprawia, że sałatka nabiera bułgarskiego charakteru. Ser szopski, inaczej sirene, to solankowy biały ser owczy (lub rzadziej krowi), który smakiem przypomina nieco fetę. 

Sałatka szopska szybko stała się popularną przystawką w Bułgarii. Dziś często serwuje się ją w restauracjach z rakiją, czyli mocnym napojem alkoholowym zbliżonym do brandy lub bimbru. Co ciekawe, zaczęto ją podawać też w Serbii, Czarnogórze, Albanii czy Macedonii Północnej. 

Przeczytaj też: Z zapomnianego warzywa robię witaminową surówkę. Ma mało kalorii, poprawia pracę jelit, wygładza skórkę

Czym się różni sałatka szopska od greckiej?

Sałatka szopska w pierwszej chwili może pomylić się ze znaną sałatką grecką, która również przyrządzana jest ze świeżych warzyw i sera. Obie są niezwykle lekkie, sycące i przyjemnie orzeźwiają. Czym się różni sałatka szopska od greckiej? Wbrew pozorom odmienności jest naprawdę sporo:

  • Pochodzenie - co oczywiste, sałatki to lokalne potrawy z dwóch różnych krajów. Horiatiki, czyli sałatka wiejska, pochodzi z Grecji. Sałatka szopska to danie stworzone w Bułgarii.
  • Składniki - w obu przekąskach używa się ogórków i pomidorów, natomiast pozostałe dodatki się różnią. W sałatce szopskiej nie może zabraknąć cebuli i papryki (często pieczonej), a w greckiej - oliwek kalamata i oregano. Choć w obu sałatkach znajduje się ser owczy, to w szopskiej - ser sirene, a w greckiej - feta. Ser szopski jest bardziej wilgotny. Dodatkowo sałatkę szopską tylko polewa się oliwą z oliwek, a w horiatiki dressing jest podstawą (często do oliwy dodaje się też sok z cytryny lub ocet winny).
  • Sposób przygotowania - różnice widać też podczas krojenia warzyw. W sałatce szopskiej dzieli się je na mniejsze kawałki, często średniej wielkości kostkę. W greckiej - warzywa podaje się w grubych plastrach. W bułgarskiej sałatce dodaje się tarty lub pokruszony ser, a w greckiej - na wierzchu kładzie cały blok fety lub grubo krojone fragmenty.
  • Sposób podania - bułgarski specjał serwuje się w głębokiej lub płaskiej misce (w towarzystwie rakiji), natomiast horiatiki - równie często, co w misce - podaje się też na talerzu lub płytkim półmisku. 

Sałatka szopska - oryginalny przepis

Jak zrobić sałatkę szopską? Oryginalny przepis nie jest wcale skomplikowany. Dzięki temu bułgarska przekąska to wspaniały pomysł na śniadanie, lunch albo kolację. Przygotujesz ją szybko i z produktów, które są dostępne w każdym osiedlowym sklepie.

Składniki:

  • 2 papryki (może być czerwona i zielona),
  • 2 pomidory,
  • ogórek,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 150 g sera szopskiego,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:

1) Papryki umyj. Możesz je po prostu pokroić na średniej wielkości kostkę. Drugą opcją jest ich upieczenie, co wzbogaci smak sałatki szopskiej. Wówczas przekrój papryki na połówki, oczyść z gniazd nasiennych i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrop oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Po tym czasie, gdy już będą zrumienione, odstaw do wystudzenia. Zdejmij skórkę i pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do miski.

2) Ogórki i pomidory umyj. Możesz, ale nie musisz ich obierać. Pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do naczynia.

3) Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dołóż do pozostałych składników.

4) Poszatkuj dokładnie natkę pietruszki. Wsyp do miski.

5) Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i polej oliwą (ok. 2 łyżek). Dopraw solą do smaku (ok. 2 szczypty).

6) Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach i posyp obficie z wierzchu (możesz zetrzeć od razu do miski). Sałatkę szopską podawaj zaraz po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl, matekitchen.com

Zobacz też:

Makaron dla cukrzyków i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, solidną dawkę żelaza, magnezu i wapnia

Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać

Do chrupania zamiast chipsów. Pomaga się odchudzić, poprawia pamięć i stan skóry

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | kuchnia bałkańska | przekąski