Reklama
Reklama

Greczynki jedzą regularnie i chudną. Można z niego zrobić błyskawiczne śniadanie

Typowe greckie śniadanie jest lekkie i słodkie. Składa się najczęściej z kubka kawy i czegoś aromatycznego do przegryzienia. Wszystko przez panujące w tamtym regionie upały - w wysokich temperaturach po prostu nie chce się jeść. Greczynki mają jednak na to sposób. Bardzo często rano sięgają po grecki jogurt, który nie zapycha żołądka, za to wspaniale orzeźwia.

Grecy lubią rozpoczynać dzień od lekkostrawnych przekąsek. Na talerz najczęściej trafia jogurt grecki, miód i orzechy. To najlepsza mieszanka, która dostarczy wartości odżywczych, a jednocześnie nie przeciąży żołądka. Mieszkańcy południowej Europy zdecydowanie więcej jedzą na kolację, dlatego rano nie mają ochoty na duże porcje i ciężkostrawne produkty. Do śniadania najczęściej popijają tradycyjną kawę parzoną po grecku, czyli w miedzianym tygielku.

Jogurt grecki na odchudzanie

Jogurt grecki w połączeniu z miodem i orzechami to chętnie spożywane, codzienne śniadanie. Trzeba pamiętać, że Grecy do przygotowania przekąski używają lokalnych produktów. Najczęściej korzystają z miodu tymiankowego, jodłowego czy z kwiatów pomarańczy. W roli bakaliowego dodatku wybierają orzechy włoskie, pistacje i migdały. 

Bazą lekkostrawnego śniadania jest jednak jogurt grecki. Na odchudzanie i usprawnienie pracy jelit nie ma sobie równych. To mocno kremowy i gęsty jogurt, który dostarcza organizmowi dużą porcję białka i bakterii probiotycznych. Wpływa więc na mikroflorę jelitową, poprawia perystaltykę jelit, a to z kolei wzmacnia układ odpornościowy i sprzyja chudnięciu. W 100 g produktu znajduje się, w zależności od producenta, od 80 do 115 kcal.

Zawartość białka w produkcie wspiera budowę układu mięśniowego i kostnego. Jogurt grecki to także skarbnica witamin z grupy B, wapnia i jodu. Jego regularne spożywanie nie tylko odchudza i wspiera budowanie masy mięśniowej, ale też zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża poziom cukru we krwi. 

Śniadanie z jogurtu greckiego

Jak zrobić pyszne i zdrowe śniadanie z jogurtu greckiego? Jeśli marzy ci się typowa poranna przekąska Greków, to większe opakowanie jogurtu greckiego przełóż do miski. Obierz orzechy włoskie i posiekaj tak, aby otrzymać ich dwie kopiate łyżki. Dorzuć bakalie do miski. Dodaj łyżkę miodu tymiankowego i wymieszaj wszystkie składniki. 

Jeśli czujesz, że to dla ciebie za mało, poniżej znajdziesz przepis na śniadanie z jogurtu greckiego w wersji fit. Podczas odchudzania będzie idealne.

Składniki:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego (ok. 150-200 g),
  • 30 g dżemu bez cukru (np. malinowego, porzeczkowego, wiśniowego),
  • łyżka orzechów włoskich (lub granoli bez cukru, jeśli jesteś uczulony),
  • ewentualnie pół łyżeczki miodu.

Sposób wykonania:

Posiekaj drobno orzechy. Jogurt grecki przełóż do miski. Na wierzchu ułóż dżem i posiekane orzechy (opcjonalnie granolę, jeśli na orzechy masz alergię). Bakalie możesz polać odrobiną miodu, dla smaku. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nabiał | jogurt | kuchnia grecka