W sklepie omijamy, a szkoda, bo przyspiesza metabolizm i wchłanianie cukrów. Robię z niego pyszną zapiekankę
W sklepie to cenne warzywo jest zwykle omijane. W końcu na półkach możemy znaleźć wiele atrakcyjniejszych wyglądem czy smakiem gatunków. Jednakże pod względem właściwości dla zdrowia, mało kto może się z nim mierzyć. Przyspiesza metabolizm i jest zbawieniem dla cukrzyków. Robię z niego przepyszną zapiekankę.
Karczoch to roślina pochodząca z Europy i Afryki. Warzywo głównie uprawiane jest we Włoszech, Francji, Niemczech, Hiszpanii czy Szwajcarii. Jego smak jest nieco orzechowy, a przy tym gorzkawy i cierpki. Aromat może przypominać też szparagi. Natomiast to za sprawą licznych właściwości zdrowotnych karczocha zdobył on największą popularność.
Karczoch to bogate źródło witaminy C, E, K, A, witaminy z grupy B. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na wapń, sód, potas, magnez, fosfor. W jego składzie nie brakuje zarazem mocy antyoksydantów.
Dzięki temu karczoch ma właściwości regulujące poziom cholesterolu. Zadziała zarówno na "złą" frakcję LDL, jak i cholesterol całkowity. Tym samym obniży wysokie ciśnienie tętnicze krwi, chroniąc serce przed rozwojem wielu chorób. Między innymi zmniejszy to ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru, nadciśnienia. Warzywo poprawi zarazem zły wynik trójglicerydów, obniżając je.
Regularne przyjmowanie karczocha pozytywnie wpłynie na stan układu pokarmowego. Przyspieszy metabolizm, wymiatając wszelkie złogi, toksyny i zmniejszy ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Zadba o prawidłowy skład mikrobiomu jelitowego, wspierając nie tylko perystaltykę, ale także odporność organizmu.
Jedzenie karczocha polecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę. Warzywo obfituje w insulinę, która reguluje poziom glukozy w organizmie i zwiększa wrażliwość na nią. Dodatkowo obniży cukier, chroniąc przed rozwojem choroby. Karczoch jest całkowicie bezpieczny dla cukrzyków, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 18.
Karczocha można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej należy go poddać obróbce termicznej i tu sprawdzi się pieczenie, grillowanie, gotowanie, smażenie, gdyż starszych okazów nie je się na surowo. Z tego powodu dobrze uzupełni i wzbogaci wnętrze zapiekanek, makaronów czy zup.
Po obróbce termicznej z powodzeniem może być zajadany samodzielnie z dodatkiem ulubionego sosu czy smakowej oliwy. Popularnym sposobem na wykorzystanie karczocha jest również przygotowanie z niego soku. To zarazem najprostsza forma na skorzystanie z jego właściwości zdrowotnych.
Dla mnie najlepszy sposób na użycie warzywa to ta zapiekanka z karczocha. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i niesamowicie zdrowa. Chętnie zajada się nią cała rodzina, nawet dzieciaki, które nie przepadają za warzywami. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 500 g karczocha,
- 220 g tartego parmezanu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 2 łyżki natki z pietruszki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób wykonania:
Karczochy umyj pod bieżącą wodą i oczyść z łodygi, wierzchnich liści. Następnie warzywa przekrój na połówki i wykrój ze środka ich rdzeń. W misce umieść karczochy, parmezan, czosnek, majonez, pietruszkę i słodką paprykę. Całość mieszaj, aż warzywa będą otoczone w mieszance sera, majonezu i przypraw.
Karczochy przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je w 175 st. Celsjusza przez 25-35 minut. Zapiekankę z karczochem podawaj zaraz po przygotowaniu z ulubionymi sosami i cytryną do skropienia.
Źródło: izielnik.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność