Reklama
Reklama

W wielu krajach to kulinarny obciach, Polacy uwielbiają. Podnosi ciśnienie, wagę i źle wpływa na serce

Polacy cenią majonez i bardzo często dodają go chociażby do sałatek. Chociaż bez wątpienia ma on walory smakowe, czy jest zdrowy? Niestety, niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać.

Majonez bardzo często pojawia się w polskich kuchniach - przede wszystkim jako dodatek do sałatek, kanapek czy jajek, ale nie tylko. Nie każdy zwraca uwagę na to, ze jest to produkt, który zdecydowanie powinniśmy ograniczać, bo ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie.

Dlaczego majonez jest niezdrowy?

Odpowiedzmy sobie na pytanie - dlaczego majonez jest niezdrowy? Wiele osób słyszało o tym, że jest on bardzo kaloryczny, ale mało kto zdaje sobie sprawę. Łyżka majonezu to 170 kcal i aż 20 g tłuszczu. 

Oczywiste jest więc to, że częste spożywanie majonezu nie jest korzystne dla naszej sylwetki - nie chodzi o to, aby całkowicie wyeliminować majonez z diety, ale, jeśli zależy ci na redukcji masy ciała, lepiej sięgaj po sosy na bazie jogurtu naturalnego.

Reklama

Sprawdź także: Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita

Skutki uboczne jedzenia majonezu

Skutki uboczne jedzenia majonezu mogą być bardzo dotkliwe dla naszego organizmu. 

Przede wszystkim wspomniana wcześniej wysoka zawartość tłuszczu może doprowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi. Jak powszechnie wiadomo, jest to sytuacja niebezpieczna, która może skończyć się chorobami układu krążenia. Nadmierne spożywanie produktów takich jak majonez pośrednio grozi więc nawet zawałem serca czy udarem mózgu.

Kolejną kwestią jest zawartość cukru - w jednej łyżeczce majonezu znajdziemy 1 g cukru, a w wersji light nawet 4 g.

Ponadto kupowany w sklepie majonez zawiera sporo konserwantów, a więc jego spożywanie w dużej ilości może grozić m.in. nudnościami czy bólami głowy. 

Ile majonezu można zjeść?

Czy to wszystko oznacza, że majonez to produkt zupełnie zabroniony? Niekoniecznie - jak zawsze, liczy się przecież umiar. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że majonez ma też zalety - jest bogaty w witaminy A, E oraz K. Odpowiadają one m.in. za wzmocnienie układu immunologicznego czy prawidłowe krzepnięcie krwi.

Ile majonezu można zjeść? Nie istnieje zalecana dawka tego produktu, należy kierować się po prostu zdrowym rozsądkiem. Majonez jedz okazyjnie, wybieraj w sklepie ten ze zdrowszym, jak najkrótszym składem. 

Świetną opcją jest także przygotowanie majonezu w domu - nie jest to skomplikowane, a da pewność, że unikniesz niezdrowych dodatków takich jak m.in. guma guar, skrobia modyfikowana czy benzoesan sodu.

Źródło: dietly.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przyprawa jak naturalny lek. Seniorzy powinni stosować często, bo pomaga na bóle reumatyczne

Wrzuć do po porannej kawy. Działają jak tarcza ochronna, pobudzają metabolizm

Dla górali to najlepszy lek, a nawet afrodyzjak. Ma dużo wapnia, fosforu i jodu

INTERIA.PL