Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu. Jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego?
Początek maja to moment, kiedy w parkach, na łąkach oraz w naszych przydomowych ogrodach pojawiają się żółciutkie mniszki lekarskie. Rośliny te nie tylko cieszą oko, ale i kryją w sobie działanie prozdrowotne. Niewiele osób wie, że można zrobić z nich ocet. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma ta mikstura oraz jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski, zwany mleczem, a w późniejszym stadium dmuchawcem, to roślina powszechnie występująca w całej Polsce. Przez niektórych ogrodników traktowana jest nawet jako chwast. A to błąd! Jeśli twój trawnik pokrył się połacią mniszków, warto zebrać je i wykorzystać ich zdrowotny potencjał. Mniszek lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe, moczopędne, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera prawidłową pracę wątroby. Powszechnie stosuje się go w medycynie naturalnej i w kuchni, niewiele osób wie jednak, że można przygotować z niego ocet. Sprawdź, jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego oraz jak stosować go w praktyce.
Jakie właściwości ma ocet z mniszka lekarskiego? W jego składzie znajduje się wiele cennych substancji, na przykład pyłek kwiatowy, który pobudza przemianę materii, ma właściwości detoksykujące, a także wspiera produkcję czerwonych krwinek. Zawiera także luteinę, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu, ma także działanie antyoksydacyjne. Mniszek lekarski jest również źródłem witamin, A, C, tych z grupy B, oraz K, a także substancji mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo i krzem. Ponadto zawarte w occie z mniszka flawonoidy, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Co więcej, ocet z mniszka świetnie działa na pracę układu trawiennego, a także wspiera proces odchudzania. Ma również działanie oczyszczające organizm z toksyn oraz właściwości diuretyczne, wspiera również pracę nerek. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę. Pomaga obniżyć wysoki poziom cukru we krwi, a także wspiera organizm podczas infekcji.
Przepis na ocet z mniszka lekarskiego nie jest skomplikowany. Pamiętaj o tym, żeby kwiaty zrywać na terenach oddalonych od dróg. Będziesz potrzebować: szklankę świeżych kwiatów, pół szklanki skórek i ogryzków z jabłek, dwie szklanki cukru oraz pół litra wody.
Zacznij od oczyszczenia kwiatów, sprawdź, czy nie zaplątali się w nie niechciani goście. Następnie oderwij same główki i wrzuć je do dużego, nowego lub wyparzonego słoika. Dodaj także skórki i ogryzki z jabłek, wsyp cukier, wlej wodę, tak by pozostawić ok. czterech centymetrów wolnego miejsca od góry. Zakryj słoik papierową serwetką, zabezpiecz go dokładnie gumką recepturką i odstaw na miesiąc. Pamiętaj o tym, aby raz lub dwa razy dziennie zamieszać jego zawartość. Po tym czasie, kiedy kwiaty i jabłkowe resztki opadną na dno, przecedź miksturę. Ocet zlej do czystych butelek, zakręć i odstaw na kolejny miesiąc.
Jak pić ocet z mniszka? Do szklanki wody wystarczy dodać łyżkę octu. Taki napój najlepiej pić rano, przed śniadaniem.
Ocet z mniszka lekarskiego można wykorzystać także w kuchni. Nadaje się do dressingów i sałatek. Co ciekawe, może być użyty do stosowania zewnętrznego, np. jako płukankado włosów lub tonik.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki